Умерено затлъстелият човек, който извършва умерено интензивна физическа активност, като каране на колело или бързо ходене, ще изгаря приблизително 350 калории на час, но повечето напитки, снаксове и други преработени храни, се консумират със скорост от около 70 калории в минута. Ето защо отнема само пет минути да се заличи тренировка от един час.
На вашето внимание: Сглобка на сифон AspireAssist.
Това е подкожно гастростомично устройство, което означава, че хирурзите прорязват дупка в стомаха и поставят фистула през тунелчето на стомашната стена, така че след всяко хранене можете да прикрепите към дупката устройство за изсмукване и директно да дренирате съдържимото в стомаха. Можете да се натъпчете с понички, да ги източите през дупката в стомаха и после отново да се натъпчете с още повече понички. Вземете си торта и нея изяжте… три, четири пъти. Също като булимията, но без послевкус.
Изглежда това е най-важното изобретение за Америка, директно от страната, която въведе салатите с желе, сиренето на спрей и пържения Сникерс. Пациентите наистина отслабват, може би защото фистулата се намесва в отпускането на стомашната стена по време на хранене. Процесът изисква пиене на много вода, както и храната да се дъвче много добре, и двете от които обикновено помагат за отслабване по други начини, като увеличават хидратацията и забавят скоростта на хранене. Пациентите също започнали да правят по-здравословни решения за храната си, за да избегнат неприятно изглеждащата аспирация на вредна храна. Тръбичката е чиста и очевидно пържените храни изглеждат особено гнусно, когато се изпомпват.
Всички пациенти трябва да приемат допълнително калий, тъй като той се извлича от стомашния сок; в противен случай ще има риск от дефицит на калий, често срещано усложнение при булимията, но повечето странични ефекти са просто леки усложнения на раната. Сериозните странични ефекти, като стомашен абсцес, са редки. Най-голямото предимство, което убеждава хората, е, че сифонните устройства не променят анатомията на стомашно-чревния тракт. Изглежда като нисък стандарт, но в Западния свят на процедури за отслабване не можем да вземем нищо за даденост. Например: байпасната тръбичка на празното черво.
Операцията за поставяне на стомашен байпас действа отчасти чрез изрязване на част от тънкото черво от притока на храна, за да се предотврати усвояването на калории. Вместо сериозна операция, какво ще кажете да поставим пластмасова тръбичка, която да обхваща чревните стени? Проблемът с ендобариерата е, че тя трябва да бъде закотвена в храносмилателния тракт. Това е придружено от 10 бодливи кукички, които причиняват разкъсване и са причина за повечето от 891 странични ефекти, съобщени при 1 056 пациенти. Това е почти 9 от 10. Тежка дълбока травма, която води до перфорация на хранопровода или абсцес на черния дроб, за щастие рядко се среща, само при около 1 на 27 пациенти.
Има притеснения за вкусовите качества на стомашната помпа, но най-потресаващата ендоскопска процедура, на която се натъкнах в проучванията си, е обновяването на червата. Защо да покриваме вътрешността на червата с пластмаса, за да предотвратим усвояване, когато можем просто да направим термична аблация на повърхностната лигавица на дванадесетопръстника? С други думи, изгарят ви чревната лигавица, или по-скоро, я преобразуват.
Група хирурзи опитали да инжектират ботокс в стомашната стена на затлъстели хора с надеждата, че това отчасти ще парализира стомашните им мускули, ще забави изпразването на стомаха и ще кара хората да се чувстват по-сити за по-дълго, както и ще отслабнат. Не подействало.
Изследователи в Швеция опитали да накарат хората да носят корсети в продължение на 12 до 16 часа на ден, седем дни в седмицата, за девет месеца. И това не подействало. Познайте защо. Участниците в проучването просто не ги носели. Корсетът се смятал за неудобен. Ух!
Дезинфекцираните тении очевидно се рекламират като средство за отслабване още от началото на 90-те години. Фактът, че са открити живи тении по време на бариатрични операции предполага, че самоинфектирането с паразити също не е особено ефективно.
Говорейки за гнусни стратегии, какво ще кажете за самата погнуса? Едно проучване, озаглавено „Използване на силата на погнусата: рандомизирано проучване за намаляване на желанието за прием на висококалорична храна чрез имплицитно грундиране“ опитало да използва подсъзнателни послания, за да влоши апетита на хората. Непосредствено преди изображения на здравословна храна, изследователите показали на хората щастливи изображения, като например група котенца за кратък момент от 20 милисекунди. Това е твърде бързо за съзнателно възприемане, но надеждата била за позитивно внушение на мозъка. Преди изображения на висококалорични храни, като сладолед например, поставили изображения на петел върху едно парче пица, повръщано в една мръсна тоалетна, изгорена рана… Очевидно подействало! Участниците последователно съобщили за намалено желание да приемат висококалорични храни, въпреки че това не е пряко изследвано. Изследователите заключават, че подсъзнателното отвращение може да бъде успешна тактика за справяне с желанието за нездравословно хранене.
Останалата част от света гледа объркано на американските машинации, с коментари като тези „Поглед през езерото… не им давайте да изядат тортата!“ Една статия от журнала по хирургия на затлъстяването, озаглавена „Какво правят янките?“, разглежда американския опит с имплантирана стомашна стимулация, при която се пъхат електроди в мускулния слой на стомашната стена. Когато това не подействало, опитали електрическа стимулация на дебелото черво.
Още по-шокиращи са проучвания като това „Повтаряеми електрически стимулации на мозъка намаляват приема на храна при хората.“ Въпреки че поставянето на електроди дълбоко в мозъка се смята за операция, склонна към усложнения, учените отдавна обмислят дали поставянето на електроди някъде в мозъка ще накара хората да ядат по-малко. Пробили дупки през черепа на пет затлъстели души и поставили жици в мозъка им за електростимулиращи цели. След като ги проболи и намерили места, при които хората можели ясно да изразят реакция на глад, пуснали достатъчно сок, за да изпържат електрокоагулаторните лезии. Изглежда действало при котки и маймуни, но изследователите установили, че прогарянето на дупки в мозъка на хората не води до отслабване при затлъстелите хора. За щастие, както ще обясня в книгата си „Можем без диети“, здравословното устойчиво отслабване не е свързано с мозъчна операция.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/extreme-weight-loss-devices/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев