„Новопоявили се доказателства предполагат, че по-големия дневен прием на фибри под формата на плодове и зеленчуци е свързан с по-ниска честота на тревожност при възрастните и в същото време повече щастие, по-голямо удовлетворение от живота и по-добро емоционално състояние.“ Така че „убеждаването на хората да консумират повече плодове и зеленчуци може да е от полза не само за физическото им здраве в дългосрочен план, но и за психическото им благосъстояние в краткосрочен план.“ Консумацията на плодове, например, предпазва срещу водещи причини за смърт, като сърдечно заболяване, инсулт, диабет и рак, както и депресия. Въпросът е защо?
Предлагат се няколко различни механизми. Например, може би причината са антиоксидантите и противовъзпалителните свойства на плодовете и зеленчуците, които чистят свободните радикали, участващи в част от възпалението, свързано с депресията. Ако това е така, какво ще кажете да приемаме само добавки с витамин C? Мозъкът съдържа едни от най-високите нива на витамин C в тялото; идеята е, че ако приемаме допълнително витамин C, това може да има някаква терапевтична роля за мозъчните заболявания, особено при положение че той не е просто антиоксидант, но има също и други важни функции в мозъка, като например да помага за изграждането на невротрансмитери, като допамин. Но няма как да знаем дали реално помага, докато не… направим проучване.
Едно проучване установява ползи от добавянето на витамин C като допълваща терапия към антидепресантите, докато друго проучване не установява никакви ползи от добавка на витамин C.
Така че има смесени резултати относно витамин C и депресията. Ето друго проучване, което не открива никакви ползи при депресията, но хората, които приемали витамин C вместо плацебо хапчета, наистина имали значително намаление в нивата на тревожност. И това не се отбелязва само в това проучване.
Ефектите от витамин C под формата на добавка през устата върху тревожността при ученици: двойно тайно, рандомизирано проучване с плацебо контролна група. Ученици от гимназията приемали 500 мг на ден витамин C или плацебо. 500 мг витамин C се съдържа в около пет портокала, четири жълти кивита или гуава, или една и половина жълти чушки. Само за две седмици витамин C намалил тревожността, в сравнение с плацебото, а освен това и довел до значителен спад в сърдечния пулс.
Имайки предвид тези данни, които показват, че витамин C може да има понижаващи тревожността ефекти, изследователите се опитали да открият дали една единична доза може да повлияе емоционалното състояние. И наистина, само в рамките на два часа след прием на витамин C, участниците преживели значителен спад на тревожността в сравнение с плацебо, въпреки че само сред тези, които започнали с най-голяма тревожност в началото.
Като бонус добавката на витамин C може да понижи кръвното ви налягане с няколко единици, но целите плодове и зеленчуци могат да направят същото, а дори и по-добре за тези, които имат най-голяма нужда. Както и преди съм ви показвал, дори добавянето само на две порции плодове и зеленчуци на ден може да има ползи за психологичното благосъстояние само в рамките на две седмици. И няма да има риск от камъни в бъбреци, както е възможно при добавките с витамин C, въпреки че това изглежда, че е проблем само при мъжете.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/do-vitamin-c-supplements-help-with-anxiety/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев