Приемът на картофи и случаите на хипертония. Изследователи от Харвард проследили храненето и заболяванията на над 100 000 мъже и жени десетилетия наред и открили, че тези, които приемат най-много картофи – дори само печени, варени или на пюре, не само пържени картофи и чипс, изглежда имат по-висок риск от развитие на високо кръвно налягане. Но какво слагат хората на картофите? Сол, да не споменаваме масло; така че, може би картофите са просто невинни наблюдатели. Може би… но изследователите направили опити да изключат ефектите от солта и наситените мазнини и изглежда все пак има връзка между консумацията на картофи и високото кръвно налягане.
Може би хората, които ядат картофи, ядат месо с картофи. В крайна сметка, същите тези учени от Харвард откриват, че месото, включително пилешкото само по себе си, изглежда е свързано с повишен риск от хипертония, а същото е дори и с умерени количества риба тон от консерва. В проучването с картофите се опитали да изолират всички останали ефекти от консумацията на всички видове животински храни. И все пак установили повишен риск от картофите и се притеснили, че връзката между приема на картофи и хипертонията може да бъде важен проблем за общественото здраве. Преди предполагахме, че картофите могат всъщност да понижат кръвното налягане, имайки предвид високото им съдържание на калий, но са намерени доказателства за обратния ефект.
Две подобни проучвания, проведени в Средиземноморска Европа не открили никаква връзка между консумацията на картофи и високото кръвно налягане. Може би това е, защото хората не потапят картофите си в масло и заквасена сметана в тази област, а вместо това консумират картофи с други зеленчуци. Хората от Харвард опитали да контролират за вредните солени и мазни съставки, свързани с приготвянето на картофите на Запад, също както тези изследователи опитали да изолират всички допълнителни зеленчуци, но човек не може да контролира всичко.
Основната причина, поради която ни интересува кръвното налягане, е защото ни интересуват последиците. В две проучвания от Швеция, където хората предимно консумират варени картофи, не са намерени доказателства, че консумацията на картофи е свързана с риск от сериозно сърдечно-съдово заболяване и не е открита никаква връзка между консумацията на картофи и риска от преждевременна смърт, която е установена в южна Италия. В САЩ обаче консумацията на картофи е свързана с повишена смъртност: цели 65% по-висок риск от смърт от сърдечно заболяване, 26% повишен риск от инсулт с фатален край, 50% по-висок риск от смърт от рак и повишен риск от смърт от всички причини, взети заедно. Всичко това изчезва след корекция на съпътстващите фактори. С други думи, причината не са картофите. Хората, които консумират картофи, просто пушат или пият повече, или приемат повече наситени мазнини. След като се изолират всички останали фактори, връзката между картофите и смъртта изчезва.
Това е потвърдено и в проучването NIH-AARP, най-голямото такова проучване върху храненето и здравето в човешката история. Изследователите установяват, че ако просто отделите картофите, те няма да са свързани с повишен риск от смърт, с изключение може би на пържените картофи, които са свързани с повишен риск от смърт от рак. Ако вземем заедно всички проучвания, общо 20, ще видим, че няма значима връзка между консумацията на картофи и смъртността, въпреки че, отново пържените картофи са изключение. Дори само два пъти на седмица пържените картофи могат да удвоят риска от преждевременна смърт, независимо от други фактори; но консумацията на непържени картофи изглежда е неутрална.
Смешно е. Правил съм много видеа за това как растителните храни не са еднакви, като става въпрос за полезни и вредни режими на растително хранене. До днешна дата изследователите създадоха не само цялостен индекс на растителното хранене – оценка на растителните и животинските храни – но също и индекс на здравословната растителна диета (ИЗРД) и индекс на нездравословната растителна диета (ИНРД). Здравословният индекс подчертава важността на целите растителни храни, докато нездравословният индекс оценява колко растителни храни с ниско качество приемате, групирайки картофите наред с газираните напитки, тортите и белия хляб. Но след като разгледате цифрите, се вижда, че колкото повече растителна храна консумирате, толкова по-дълго ще живеете и толкова по-нисък ще е рискът от сърдечно-съдово заболяване. С други думи, приемът на повече растителни и по-малко животински храни е свързан със значителни по-нисък риск от преждевременна смърт. Тези ползи са ограничени, обаче, само за тези, които се хранят с по-здравословни растителни храни, но се изненадали, че хората, приемащи преработени растителни боклуци, не живеят значително по-кратък живот. Може би това е, защото те консумират по-малко животински продукти, а това е наистина определящо на продължителността на живота тук, или може би липсата на връзка между по-малко здравословните растителни диети и смъртността се дължат на факта, че картофите един вид спасяват положението. И наистина, по-високият прием на картофи изглежда има предпазна роля; предвид тези противоречиви открития, бъдещите проучвания е добре да обмислят просто да поставят пържените картофи в списъка с нездравословни храни.
По отношение на смъртността, пържените картофи може и да не са толкова вредни колкото пърженото месо – пърженото пиле и пържената риба – но това не ни говори много. Данните за смъртността от пържените картофи донесоха на индустриалната търговска група Картофи САЩ малко гневни упреци, напомняйки на читателите, че наблюдателните проучвания могат да докажат само връзка, но не и причина, на което авторите отговарят, „нашите данни допълват належащите призиви на здравеопазването да се ограничи консумацията на пържени картофи.“ Пържените картофи могат да бъдат толкова вредни, че да стане неетично да се извършват интервенционални проучвания и да се принуждават хората да ги консумират.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/do-potatoes-increase-the-risk-of-high-blood-pressure-and-death/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев