Това е първото от петте видеа в поредицата за картофите. В тази поредица ще разгледаме гликемичния индекс, кой е най-добрият начин за приготвянето им и кои картофи са най-полезни.
Проблемът за белите картофи започна през 2006 г., когато Харвардското проучване върху здравето на медицинските сестри, което проследява храненето и заболяванията на десетки хиляди жени в продължение на 20 години, открива, че по-големият прием на картофи е свързан с по-голяма вероятност от сдобиване с диабет тип 2. Чакайте малко. От стотиците килограми картофи, които американците консумират всяка година, повечето са в пържена форма на картофен чипс или пържени картофи. Какво се случва, когато разгледали специфично картофеното пюре и печените картофи? Установена е същата връзка с диабета. Добре, но какво приемат в повече хората, които ядат картофи? Ще ви дам идея като перифразирам това като: какво приемат в повече хората, които ядат месо и картофи? Наистина, хората, които ядат повече картофи, ядат и повече месо, а знаем, че самият животински протеин е свързан с повишен риск от диабет. Но изследователите опитали статистически да регулират това и независимо от всичко отново установили повишен риск от картофите.
Добре, както слагат хората на печените картофи и картофеното пюре? Масло и заквасена сметана. Отново, изследователите опитали да регулират други фактори от храната, както и ефективно разгледали съотношението между растителни и животински мазнини и дали хората, консумиращи картофи, пият повече газирани напитки или може би си спестявали приема на други зеленчуци, и отново се оказва, че има така връзка между картофите и диабета.
Добре, но това е само едно проучване. До 2015 г. изследователите от Харвард разгледали и други кохорти, включително и проучването, проследяващо мъжете здравни работници, което цели да допълни проучването на жените медицински сестри, и продължавали да откриват малко увеличение в риска от диабет, свързано с печени, варени или пюрирани картофи, въпреки че пържените картофи се оказали почти пет пъти по-вредни. Авторите стигат до заключението, че картофите се смятат за здравословен зеленчук според насоките за хранене; текущите открития обаче налагат сериозни съмнения върху тази класификация. Уолт Милет, председател на харвардския факултет по хранене по това време, добавя още една идея, а именно картофите да бъдат категоризирани като захарните изделия.
Един мета анализ на консумацията на картофи и риска от диабет тип 2, публикуван през 2018 г., комбинира всички шест проспективни проучвания, направени до тогава, и установява около 20% увеличение в риска от диабет, свързан с всяка порция картофи на ден, заключавайки, че дълготрайната висока консумация на картофи може би е тясно свързана с повишен риск от диабет. Но отново, в повечето случаи става въпрос за пържени картофи, а знаем, че има всякакви гадости в тях, като крайните продукти на гликацията в пържените с много мазнина храни. Изследователите не успели да оценят пържените картофи и непържените картофи. Дори само три порции пържени картофи на седмица са свързани с почти 20% по-голям риск от диабет тип 2, докато има съвсем малък риск, свързан с картофите като цяло, а той включва и пържените картофи.
Най-големият производител на замразени пържени картофи в света оспорва това заключение, твърдейки, че при 1 на всеки 3 порции пържени картофи, консумирани на планетата, и милиардите долари от това, те имат парите да финансират прегледи като този, който поставя под съмнение науката. Но тук наистина имат право. Наблюдателните проучвания не могат да докажат причинно-следствена връзка, а може би консумацията на картофи, дори и печени картофи, е просто показател за нездравословна хранене като цяло. Колкото и изследователите да се опитват да вземат предвид тези други фактори, както ни напомня картофената асоциация на Америка, не е възможно напълно да разделим ефектите от картофите и пържените картофи от ефектите, свързани с нездравословното стандартно хранене на американците. Само да имаше държава, където консумацията на картофи е свързана със здравословно хранене.
Ако консумацията на картофи и там е свързана с диабет, то тогава вече трябва да се притесняваме. Седмо проучване, но този път от Иран, където не само има най-голяма консумация на варени картофи, но и тези, които се хранят с картофи, имат най-здравословната диета и приемат най-много цели растителни храни – плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови. И въпреки че изследователите опитали да изолират другите фактори от храната, хората, приемащи най-много варени картофи, имали една наполовина риска от развитие на диабет. Това подкрепя идеята, че е трудно напълно да се отделят само картофите. Заключението е, че според този системен преглед нямаме убедителни доказателства до днешна дата, че приемът на картофи като цяло е свързан с диабет тип 2, но все пак може би трябва да задържим пържените картофи.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/do-potatoes-increase-the-risk-of-diabetes/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев