При стандартния начин на хранене за американците, атеросклерозата – втвърдяването на артериите, убиец номер 1 на мъже и жени – започва още в тийнейджърските години. Изследователи събрали около 3 000 комплекта коронарни артерии и аорти – основната артерия в тялото – от жертви на катастрофи, убийства и самоубийства, между 15 и 34-годишна възраст, и ето какво открили. Мазните ивици се появяват още в юношеството, а те се превръщат в атеросклерозни плаки на около 20-годишна възраст, влошават се на 30 и след това могат да започват бавно да ни убиват. В сърцето ни това води до инфаркт. В мозъка може да причини инсулт.
Колко често срещано е? 100% от тийнейджърите, които разгледали, вече имали мазни ивици, натрупващи се в артериите и до 30-годишна възраст при повечето вече тези ивици образували атеросклерозни плаки, натрупващи се в артериите. Ето как изглеждат аортите им между 15- и 19-годишна възраст: мазни ивици, които се натрупват навсякъде, но все още няма плаки. Но плаките започват да се появяват още на 20 години и се влошават в края на периода, а до това вече мазните ивици са проникнали навсякъде и на 30-годишна възраст артериите вече са в лоша форма. Но това е аортата, главната артерия, която преминава надолу по цялото тяло и се разделя при двата ни крака. Ами коронарните артерии, които стигат до сърцето?
Същото нещо. Започваме с мазни ивици в юношеството, започваме да виждаме първите знаци на плаки в началото на 20-те си години, после в края на 20-те, след това вижте коронарните артерии на 30- до 34-годишните. Повечето хора на 30-годишна възраст вече имат плаки в коронарните си артерии. Атеросклерозата започва в детска възраст.
Ето защо не трябва да чакаме да се появят симптоми на сърдечно заболяване, за да го лекуваме. Ако започва в юношеството, трябва да започнем да го лекуваме тогава. Както ако знаехте, че имате тумор, който причинява рак, няма да искате да чакате да порасне до определен размер, за да се лекува. Или ако имате диабет, няма да искате да чакате да ослепеете преди да направите нещо за него. Добре, как се лекува атеросклероза? Понижаваме LDL холестерола със стриктна диета, което е с ниско съдържание на холестерол и наситени мазнини, значи диета с ограничение на яйца, месо, млечни продукти и боклучави храни.
Ако искаме да спрем тази епидемия, трябва да променим начина си на живот правилно, като започнем възможно най-рано. Толкова ли е непрактично това радикално предложение? Искам да кажа, да се храним по-здравословно? Радикално! Разбира се, ще има нужда от пълно ангажиране, но не забравяйте, това е причина #1 за смърт. Ако ще се отдавате на нещо… по-добре да е това. Справихме се доста добре с цигарите, намалявайки главоломно процента на пушачи, а с него и процента на рак на белите дробове. И да, здравословното хранене е безопасно. Според Академията по хранене и диетология, най-голямата и стара асоциация на специалистите по хранене в света, дори стриктно растителните диети са подходящи за всяка една възраст и период на жизнения цикъл, от бременност, бебешка възраст до старост. И ако искате да научите повече, Академията предлага да посетите няколко полезни уебсайта.
Излекуването на атеросклерозата трябва да се следващата цел на сърдечно-съдовата превенция. Какви доказателства имаме, че доживотното потискане на LDL холестерола ще свърши работа? Има една генетична мутация на един ген, наречен PCSK9, която се среща при 1 от 50 афро-американци за щастие, защото има дава около 40% по-нисък холестерол през целия им живот. И наистина, те имат драстично по-ниски нива на коронарно артериално заболяване: 88% спад на риска, въпреки иначе ужасните рискови фактори. Повечето имали високо кръвно налягане и наднормено тегло, почти една трета били пушачи и 20% имали диабет. Но това просто показва, че доживотната история на ниски нива на LDL холестерол значително понижават риска от коронарно сърдечно заболяване, дори при наличието на множество рискови фактори.
А този почти 90% спад на случаи като инфаркти или внезапна смърт, се появяват при средни нива на LDL от 100, вместо 138. Значи можем да достигнем и нива под 100. Чакайте! Защо понижаването на LDL холестерола с около 40 единици при късметлиите с генетична мутация намалява и честотата на сърдечно заболяване с почти 90%, докато същият този спад с 40 единици при прием на статини ще намали честотата на коронарното сърдечно заболяване само с 20%? Най-вероятно отговорът е продължителността. Когато става въпрос за понижаване на LDL холестерола, не е важно само колко са ниски нивата, но и колко дълго са се запазили ниски.
Ето защо здравословният начин на живот може да заличи 90% от риска от инфаркт, докато лекарствата могат да го намалят само с 20% до 30%. Ако се лекувате с лекарства по-късно в живота, ще трябва да намалите LDL холестерола си до под 70, за да спрете развитието на коронарната атеросклероза. Но ако започнем достатъчно рано, на достатъчно ранна възраст, може би ще е достатъчно просто да намалим LDL холестерола до 100, което е постижимо за повечето хора. Това е в съответствие с данни за отделните държави, според които сърдечното заболяване ще изчезне при нива на населението от около 100. Но това е, ако можете да ги поддържате ниски през целия си живот.
Ако просто използвате лекарства на късна възраст, за да се опитате да спрете развитието на заболяването, ще трябва да докарате нивата си на LDL холестерол под 70. А ако се опитвате да използвате лекарства, за да се справите с един цял живот на лоши хранителни навици, няма да стигнете до нула докато не намалите нивата на LDL до 55. А ако сърдечното ви заболяване е толкова зле, че вече сте имали инфаркт, но се опитвате да не умрете от следващ, в идеалния случай трябва да се опитате да намалите нивата си до 30. Веднъж след като стигнете до толкова ниски нива, не само ще предотвратите нови атеросклеротични плаки, но и също ще стабилизирате плаките, които вече имате, така че да има по-малка вероятност от това да се разтворят и да ви убият. Безопасно ли е обаче да имаме толкова ниски нива на холестерол? С други думи, възможно ли е LDL холестеролът да бъде твърде нисък? Ще разберем в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/can-cholesterol-get-too-low/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев