„Проучванията с интервенция за подобрение на здравословното остаряване имат нужда от подходящи мерки за оценка на резултата, като например кръвни биопоказатели, които са леснодостъпни, евтини и широко възприети.“ Трябват ни биопоказатели на риска от смъртност. Например, наличието на високи нива C-реактивен протеин в кръвта може да увеличи риска от преждевременна смърт с 42%. C-реактивният протеин е най-широко използваният био показател на възпалението за предричане на смъртта, но хората с най-високи нива на (IL-6), интерлевкин-6, друг показател за възпаление, може да увеличи преждевременната смърт с 49%. Какво можем да направим, за да го свалим?
В последното си видео говорих за храните, които допринасят към възпалението, като месо и захар, в сравнение с храни като ядките, които не водят до възпаление. Ами противовъзпалителните храни, които всъщност облекчават възпалението?
Нека видим какво се случва когато добавите боровинки към високо мазнинно ястие с висок гликемичен индекс. Бели картофи, бял хляб, шунка, сирене, масло и още сирене, с или без една чаша боровинки. Ако добавите боровинки, ще получите значителен спад на IL-6 от това ядене.
Ами малините? Ако хората приемат яйца, масло, бели картофи, бисквити с бяло брашно и наденица с или без две чаши замразени малини, блендирани с вода на смути, в сравнение със същото количество калории и въглехидрати, но с банани… бананите няма да помогнат на месото, яйцата, млечните и на боклучавите въглехидрати; това води до три пъти по-високи нива на IL-6 само за четири часа. Но вместо това, ако изпиете тези две чаши с малини, тялото ви ще успее да удържи фронта. Защо малините подействали, а бананите не? Може би заради антиоксидантите?
Антиоксидантите под формата на добавки се провалят жестоко – никаква полза от антиоксидантните витамини и минерали, като витамин C, бета-каротин или селен. Може би причината са тези специални антиоксидантни пигменти, антоцианини, които дават на горските плодове тези наситени червени, сини и лилави цветове? И наистина, това доказват множество рандомизирани контролирани проучвания. Половин дузина проучвания доказват, че нарът, плод, пълен с антоцианини, може да намали възпалението след известно време.
Ами добавянето на подправки към храната като начин за облекчаваме на възпалението? Добавянето на екстракти от грозде и куркума не повлиява върху възпалителната реакция при прием на млечен шейк. Но ако дадете на хората истинска куркума, една чаена лъжичка от цялата подправка, ще получите значителен спад в нивата на IL-6, но не и когато давате само пречистена куркума под формата на добавка.
Чесънът на прах намалява също нивата на IL-6, започвайки от около половин чаена лъжичка на ден. А джинджифилът на прах показва същото нещо, при дози, вариращи от половин до една и половина чаена лъжичка.
Разбира се, друг начин за облекчаване на възпалението, причинено от наденицата и яйчния мъфин, е изобщо да не ги консумираме. Какво ще кажете просто за растително хранене? За моя изненада, спадът на IL-6 не достига статистическа значимост. Винаги когато една интервенция с храненето няма резултата, който очаквате, трябва да се запитате: „С какво точно са се хранили?“ Проучването разглежда най-вече средиземноморската диета, която определено включва повече растителна храна, но може би самата диета не е оптимална?
За да разберем, можем да се обърнем към д-р Търнър Макгрийви и неговото известно проучване НОВИТЕ ДИЕТИ, при което хората или продължили да се хранят изцяло стандартно с всичко или преминали на веганска, вегетарианска, песко-вегетарианска или полу-вегетарианска диета, която например ограничава приема на червено месо. Въпреки че веганите консумират червен боб и кафяв ориз с нарязани домати и печени чушки за вечеря, ово-лакто-вегетарианците ще добавят и малко сирене, песко-вегетарианците може би ще добавят скариди, а полу-вегетарианците – пуешка наденица.
Какво се случва два месеца след началото на индекса за оценка на възпалението от храната? Индексът за възпалението от храната е показател за това до колко възпаляваща е храната ви. Отрицателните оценки означават, че като цяло храната ви е противовъзпалителна и колкото по-ниски са оценките, толкова по-добре, докато положителните оценки означават, че храната ви е по-скоро възпалителна. И именно тук започват всички. Нищо чудно, след като са се хранили стандартно с всичко, а нацията ни е пълна със заболявания, свързани с възпалението.
Но ако помолите хората да преминат на стриктно растително хранене, диетата им става противовъзпалителна. И това се случва, дори и ако спрат само месото, или само месото, с изключение на рибата. Но ако вместо това те преминат предимно на пилешко месо, или ограничат само приема си на месо, диетата им си остава възпалителна.
Не всички растителни храни са противовъзпалителни. Ако единствено увеличите приема си на по-малко здравословни растителни храни, като сок, бял хляб, бели картофи, безалкохолни напитки и торти, може да се окажете с още по-голямо възпаление. Но ако се храните наистина с чиста растителна храна, не само ще получите значително намаление на Lp(a) (което дори не сме смятали, че е възможно с диета), както и спад на LDL холестерола, разбира се, и дори и на най-опасната форма на LDL холестерол, но почти при всички се получава и спад на възпалителните показатели.
Тук говорим за 30% спад на C-реактивния протеин, 20% спад на IL-6. Така че може би предишните проучвания, които използват растителни диети, не са успешни, защото не са достатъчно растителни и хората все пак са консумирали достатъчно животински продукти. Пълното премахване на животински продукти и преработени храни е по-благоразумна стратегия за справяне с възпалението.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/which-foods-are-anti-inflammatory/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев