Заболяването на Паркинсон е невродегенеративно мозъчно заболяване, което засяга милиони хора. Какво го причинява? Ако разгледате факторите, свързани с начина на живот и Паркинсон, най-силната връзката по отношение на храната с увеличения риск от Паркинсон, е консумацията на млечни продукти. Всъщност, млечните продукти са единствената хранителна група, която е тясно свързана с висок риск от развиване на Паркинсон. Пет големи проспективни проучвания потвърждават връзката включително двете харвардски кохорти, проучването върху здравето на медицинските сестри и други здравни работници – които проследяват над сто хиляди души в продължение на десетилетия в най-големия анализ на млечните и Паркинсон до ден-днешен, анализирайки повече от хиляда новодиагностицирани случаи. Всички проучвания откриват връзка между млечните и Паркинсон, значителна връзка: около 50% увеличен риск като цяло при тези, които пият най-много мляко, в сравнение с тези, които пият най-малко при p стойност от по-малко от 0.00001, което означава по-малко от 1 на 100,000, такова екстремно откритие се получава само случайно. Добре, но защо изобщо има връзка?
Въпреки ясната връзка между приема на мляко и случаите на Паркинсон, няма разумно обяснение, както заключава един преглед. Една година по-късно обаче имаме ново заключение: „Консумацията на мляко на средна възраст и невронната плътност на субстанция нигра в мига на смъртта.“ Какво означава това? Паркинсон се причинява, когато повечето нервни клетки в някоя много важна част от мозъка умират. И така, ако се върнете и видите колко много мляко хората са пиели на 40-, 50- и 60-годишна възраст, и после разгледате мозъците им при аутопсия и преброите колко от тези важни неврони са останали, във всеки един квадрант невронната плътност е максимална при хората, които не са приемали никакво мляко и най-ниска при тези, които са консумирали най-много мляко. Дори и след премахване на случаите на Паркинсон, хората, които пиели две чаши мляко на ден, имали до 40% по-малко нервни клетки в тази важна област на мозъка. Коя съставка на млякото е способна да затрива мозъчни клетки? Сред хората, пиещи най-много мляко, са намерени остатъчни пестициди хептахлор епоксид при 9 от 10 мозъка. Значи може би наличието на повече пестициди в мозъка на хората, които пият най-много мляко, може да обясни как млякото има причинно-следствена връзка с риска от поява на Паркинсон.
Това не е единственото потенциално обяснение. Спомняте ли си видеото ми за това как месото съдържа невротоксичния протеин алфа-синуклеин на бучки? Млечните продукти може би съдържат също остатъчни количества, но нямаме потвърждение все още. Възможно ли е липсващата връзка да бъде млечната захар галактоза? Лактозата в млякото се разгражда именно на това в тялото, а галактозата се използва, за да предизвика застаряване, експериментално да се причини застаряване на мозъка. Когато пиете мляко, галактозата отива в мозъка само за няколко часа, а за дози на 100 мг/кг изглежда галактозата може да причини патологични промени в мозъчните клетки, подобно на тези, наблюдавани при болни от Паркинсон. И тези количества могат да се достигнат и надминат с консумацията само на две чаши мляко на ден, основният хранителен източник на галактоза при хората. И всичките ви мозъчни клетки, тези допаминергични неврони, които са нужни за превенция на Паркинсон, могат да бъдат по-податливи на увреждането, причинено от галактозата, оксидативен стрес, причинен от галактозата.
Галактозата също обяснява откритията, които свързват пиенето на мляко с по-високия процент смъртност. Може и да си помислите, да, наситените маслени мазнини скъсяват живота така или иначе, но по-високата смъртност при по-висока консумация на мляко се наблюдава независимо от съдържанието на мазнините в млякото. Обезмасленото мляко може и да няма мазнини, но съдържа лактоза.
Не може ли просто да използваме безлактозно мляко? Ами Лактейд? Там има добавен ензим за лактаза, за да се направи млякото безлактозно, но така лактозата просто се разгражда на галактоза в опаковката, вместо в червата ви, така че все пак поглъщате същото количество галактоза. Може би не е чудно, че по-големият прием на мляко на средна възраст е свързан с по-голям процент когнитивно увреждане. Изследователите използват галактоза, за да създадат мозъчно застаряване в лабораторията. Приемът на D-галактоза, метаболитно производно на лактозата, се използва често с цел отразяване на когнитивното застаряване чрез оксидативен стрес при животните. В сравнение с тези, които казват, че „почти никога“ не пият мляко, тези, които пият по повече от една чаша на ден, имат по-голям риск от общо влошаване на когнитивната функция.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-role-milk-may-play-in-triggering-parkinsons-disease/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев