След ръкавната гастректомия и стомашния байпас Roux-en-Y третата най-често срещана бариатрична процедура е ревизия за поправяне на предишна бариатрична процедура. До над 25% от пациентите с бариатрична операция трябва да се върнат в операционната за проблеми, причинени от първата им бариатрична операция. А повторните операции са по-рисковани, носят около 10 пъти по-голяма смъртност и не предлагат никаква гаранция за успех. Усложненията включват пропускливост, фистули, язви, стриктури, ерозии, обструкции и тежък киселинен рефлукс.
Степента на риска може да зависи от уменията на хирурга. В едно проучване, публикувано в журнала по медицина на Нова Англия бариатричните хирурзи доброволно предоставили видеа на тях сами, извършващи операции пред един панел от свои колеги с цел оценка на уменията им. Техническата им професионалност варира доста и е свързана с процента усложнения, повторния прием в болница, повторните операции и смъртността. Пациенти, оперирани от не толкова компетентни хирурзи страдали почти три пъти повече усложнения и пет пъти по-голям риск от смърт.
Както е при спортистите и музикантите, някои хирурзи са просто по-талантливи от други, но практиката помага за усъвършенстването им. Стомашният байпас е такава сложна процедура, че кривата на обучението изисква 500 случаи, за да може един хирург да овладее процедурата. Рискът от усложнения спада след около 500 случая, като най-ниският риск е открит сред хирурзите, които са извършили над 600 байпаса. Рискът от това да не оживеете се удвоява под ножа на тези, които са правили под 75 процедури, в сравнение с над 450. Така че, ако решите да се подлагате на операцията, бих препоръчал да попитате хирурга си колко процедури е направил досега, както и да изберете признат бариатричен „център с върхови постижения“, където смъртността при операции е два до три пъти по-ниска от неакредитираните институции.
Невинаги обаче вината е на хирурга. В един доклад, озаглавен „Опасностите от броколите“, един хирург описва един случай, при който една жена посетила заведения с шведска маса три седмици след операцията си с поставяне на стомашен байпас. Тя избрала здравословни храни (полезни за нея!). Просто очевидно забравила да дъвче. Шевовете се пръснали и се озовала в спешното, а после и в операционната. Отворили я и намерили „цели парчета броколи, бели бобчета и други зеленолистни зеленчуци“ в стомашната й кухина. Определено история с поука, но може би не толкова за по-доброто дъвчене на храната след операцията, а по-скоро дъвченето на по-полезни храни преди операцията, за да запазите всичките си вътрешни органи непокътнати.
Дори и ако хирургичната процедура премине успешно, са нужни доживотни хранителни добавки и прегледи, за да се избегнат дефицити на витамини и минерали. Това включва много повече от анемия, остеопороза или падане на косата, сериозни животозастрашаващи дефицити, като берибери, пелагра, квашиоркор и увреждане на нервите, които могат да се проявят като загуба на зрение години или дори десетилетия след операцията в случая с дефицит на мед. За съжаление, в случаи с тежък дефицит на витамин B, наречен тиамин, почти един на всеки трима пациенти развиват перманентно мозъчно увреждане преди проблемът да е диагностициран.
Недоброто усвояване на хранителни вещества е умишлено при процедури като стомашен байпас. Чрез изрязване на сегменти на червата можете успешно да влошите усвояването на калории, но на цената на влошаване и на усвояването на ценни хранителни вещества. Дори хора, които просто се подлагат на рестриктивни процедури, като гастропластика, могат да са в риск от животозастрашаващи дефицити на хранителни вещества поради постоянното повръщане. Наистина, повръщането е симптом при над 60% от пациентите след бариатрична операция поради „неправилни“ хранителни навици (с други думи, опитвайки се да се хранят нормално). Повръщането помага за отслабване по подобен начин както едно лекарство за алкохолици, наречено Антабюз, може да се използва, за да им стане толкова лошо след пиене, че накрая да си научат урока.
„Синдромът на изоставяне“ може да действа по същия начин. Голям процент от пациентите със стомашен байпас могат да страдат от стомашни болки, диария, гадене, подуване, прилошаване или сърцебиене след прием на висококалорични храни, докато те подминават стомаха и се озовават директно в червата. Както го описват хирурзите, това е част от плана, не е грешка: „Синдромът на изоставянето е очаквана и желана част от промените в навиците, причинени от операцията със стомашен байпас; това може да накара пациентите да спрат да приемат висококалорични храни.“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-complications-of-bariatric-weight-loss-surgery/
Превод, обработка и корекция: Цветомира Енчева и Петър Енчев