В едно основополагащо проучване, което стига чак до американския апелативен съд преди да откажат преглед от Върховния съд на САЩ, ПОМ Уандърфул (компания за производство на сок от нар) срещу федералната търговска комисия, един панел от съдии стига до заключението, че много от рекламите на ПОМ правят подвеждащи или неверни твърдения, натрапвайки медицински проучвания, които привидно показват, че продуктите с нар могат да помогнат за лечение на различни заболявания, включително сърдечно заболяване, рак на простатата и еректилна дисфункция, а Първата поправка не окуражава измамни и подвеждащи реклами. Нанасяйки удар на собствениците милиардери, съдът отсъжда, че се изисква поне едно рандомизирано клинично проучване, което да обоснове някакви твърдения за лечение или предотвратяване на заболяването.
Ако погледнете медицинската литература върху ползите от нара като цяло, ще видите прегледи като този, с диаграми като тази за „медицинските ефекти от нара.“ Но ако задълбаете по-надълбоко, ще видите, че те са основани на проучвания като това: „отслабване с помощта на екстракт от листа на нар при мишки.“ Първо, кой яде листа от нар? И второ, кой от нас е мишка? И ако наистина имате дебела мишка за домашен любимец, може би просто им давайте по-малко свинска мас.
Влияе ли консумацията на нар върху теглото на хората? Ако разгледате всички рандомизирани контролирани клинични проучвания (проучвания върху хора), ще видите, че нарът няма значителен ефект върху телесното тегло, ИТМ, коремните мазнини или дори общия процент телесни мазнини при хората, рандомизирани да консумират нар. Ами за превенция и лечение на сърдечно-съдови заболявания? Изследователите разгледали 25 клинични проучвания с преглед на холестерола, кръвното налягане, артериалната функция, образуването на атеросклретична плака и функцията на тромбоцитите и… дори и при най-добрите проучвания не намерили значителни показатели за ползи.
Ето едно проучване върху сока от нар и еректилната дисфункция. Финансирано е от компанията ПОМ и въпреки това то също не успява. Никакви ползи за показателите при диабет и никакви ползи за хронични обструктивни белодробни заболявания, като емфизема. Разчитаха на антиоксидантната активност на сока от нар, но това е само антиоксидантната активност инвитро (което означава в епруветка или съд на Петри).
За моя изненада, един мета анализ от 11 рандомизирани контролирани проучвания не подкрепя убедителните доказателства, че приемът на нар значително увеличава общия антиоксидантен капацитет на кръвта, защото някои от най-силните антиоксиданти изглежда дори не се усвояват от човешкото тяло. Нищо чудно, че добавянето на нар нямало също никакъв ефект за оксидативния стрес при тъканни проби, взети от пациенти с рак на простатата. Но, разбира се, това, което ни интересува, е дали това засяга самия рак.
Най-силните доказателства за противораковата активност на нара се казва, че идват от проучвания върху рака на простатата, За съжаление, ранните обещаващи резултати не са потвърдени, когато на практика се правят проучванията. Например, ежедневният прием на нар в едно рандомизирано контролирано проучване се оказва, че няма влияние върху нивата на PSA показател за развитието на тумора. И наистина, едно рандомизирано двойно тайно проучване с плацебо група не открива никаква разлика когато става въпрос за развитие на рака на простатата.
Разчитали на противовъзпалителните свойства на сока от нар, но отново, това е направено ин витро. При хората един мета анализ въз основа на пет рандомизирани контролирани проучвания, публикуван през 2016 г., заключава, че сокът от нар няма значителен ефект върху нивата на C-реактивен протеин, ключов показател за възпаление. Ако погледнете обаче горския сюжет, ще видите, че всички пет проучвания сочат към по-ниски нива на C-реактивния протеин, така че комбинираните данни почти достигат статистическа значимост. И наистина, един актуализират мета анализ, публикуван през 2020 г., основан на седем проучвания, доведе до значителни открития със спад на още два други възпалителни показателя.
Може би все пак сокът от нар помага за контролиране на възпалителните заболявания. Но няма как да знаем, докато не тестваме. т
Остеоартритът включва дегенерация на омекотяващия хрущял в ставите, най-вече колената. Ако вземем проби от човешки остеоартритни хрущяли и накапем върху тях малко екстракт от нар, ще видим как нарът предпазва хрущяла. Ето какво разпадане на хрущяла се случва в началото. Ако добавите малко възпаление, разпадането на хрущяла става три пъти по-голямо, но ако след това добавите все повече и повече екстракт от нар, нещата се успокояват. Но отново, това е в съд на Петри. Откъде знаем дали при прием на нар активните компоненти реално навлизат в кръвта, за да си проправят път към ставите? Съставките, които предпазват хрущяла, се оказват бионалични (поне при зайци), което предполага възможността нарът да е безопасно и нетоксично средство за лечение без странични ефекти, за разлика от лекарствата, използвани в момента. Но има ли ефект?
Провеждат се клинични проучвания и ще се отговори на много въпроси… сега! Първото и единствено клинично проучване до днешна дата върху сока от нар и остеоартрита. Не е проучване с плацебо, но вместо това едната група приема сок от нар, а другата – нищо. Тези, които пиели сока, съобщават за по-малко скованост и влошаване на физическата си функция, но не и значително по-добре от нищо правенето.
Но в момента, в който щях да се отказвам от нара, видях това проучване: консумацията на екстракт от нар потиска увреждането на ставите при ревматоидния артрит. Но не… това е пак компанията ПОМ, която предизвика увреждане на ставите на мишките като модел на ревматоидния артрит. Стига де!
Ами това отворено проучване, при което пациентите знаели какво получават? Осем суши с активен ревматоиден артрит приемали екстракт от нар всеки ден и шестимата, които продължили, съобщили за по-малко чувствителни стави. Но както научаваме от проучването за остеоартрит, ако нямате контролна група, нямате усещане изобщо за ролята на самото лечение.
И така, най-накрая стигаме до това: рандомизирано, двойно тайно проучване с плацебо. Крайно време беше! Половината от участниците получили екстракта от нар без да знаят за това; другата половина получили еквивалента на захарно хапче, отново без да знаят и… значително подобрение в броя на подутите стави, чувствителните стави, интензивността на болката, оценката на активността на заболяването, въпросника за оценка на здравословното състояние, както и сутрешната скованост, в сравнение с плацебо. И така, ако имате ревматоиден артрит, бих ви препоръчал да започнете да консумирате нар. Защо просто да не взимате хапчета с екстракт от нар? В крайна сметка, именно екстрактът от нар облекчава активността на заболяването. Една добра причина да се придържате към целия плод е, че когато били тествани 19 добавки с нар в лабораторни условия, се оказало, че повечето дори не съдържат нар! Само 6 от 19 добавки били автентични.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/pomegranate-a-natural-treatment-for-rheumatoid-arthritis/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев