В един преглед, който актуализира доказателствата за излагането и токсичността на пестицидите, доказателствата, свързващи пестицидите и рака са толкова много, че вече няма съмнение за ролята на пестицидите в развитието на рака. Но по-голямата част от доказателствата, които показват увреждане на ДНК-то от пестициди, са от излагане в работна обстановка при фермери и работници на полето, самата индустрия за пестициди или при хора, които живеят в области, където посевите се пръскат интензивно. Има доказателства, които свързват излагането на пестициди в неработна обстановка и ДНК увреждането – в този случай единична и двойна ДНК фрагментация в спермата на мъжете – с по-високи нива на пестициди в тялото им – но става въпрос за Китай, където средните концентрации на пестициди са 4 пъти по-високи отколкото в някои други части на света.
Друг начин, по който пестицидите могат да ускорят растежа на тумори е чрез страничните ефекти върху антираковия имунитет. NK клетките, естествените клетки убийци, са първата линия от бели кръвни клетки за защита на тялото срещу ракови и заразени с вируси клетки. А пестицидите се оказва, че причиняват вредни ефекти върху тези защитни клетки, намалявайки способността им да убиват туморните клетки. Например, ако поставите група естествени клетки убийци в съд на Петри заедно с човешки клетки от левкемия без никакви пестициди, естествените клетки убийци могат да почистят къщата и да заличат над половината от рака. Но ако накапете малко пестициди, NK клетките са толкова увредени, че ракът печели в крайна сметка. Добре, но за колко точно пестициди говорим? Изследователите използвали максималното ниво, открито в тези, които активно пръскат с пестициди. Повечето от нас, обаче, са достатъчно привилегировани да не работят такава работа. И така, какво ще кажете да разгледаме само остатъчните пестициди при конвенционалното производство на храни? Дали изборът на биопродукти за превенция на рака си струва инвестицията?
В САЩ над 90% от населението има откриваеми пестициди в урината и кръвта си, независимо къде работят или живеят хората. И знаем, че е от храната, която приемаме, защото проучванията, при които хората преминават от конвенционално отглеждани към биохрани, показват, че можете да включвате и изключвате концентрациите на пестицидни метаболити в урината си като лампичка. Но това не означава непременно, че пестицидите могат да ви навредят. Последиците за здравето от консумацията на остатъчни пестициди от конвенционално отглежданата храна остават неизвестни. Но едно скорошно проучване установява, че хората, които сами съобщават за най-високата честота на прием на биохранителни продукти, имат около 25% по-нисък риск от рак.
И ето го и него: първото по вида си проучване, което оценява връзката между честотата на прием на био храни и риска от рак, и взема предвид голям брой други фактори. Има ли значение дали хората са по-млади? Изследователите вземат и това предвид и все пак установява значително по-нисък риск от рак. Добре, но може би био консуматорите имат по-малко рак, защото са по-заможни, по-добре образовани, по-слаби или се движат повече, ядат по-малко месо или пушат по-малко. Не, взимат предвид всички тези неща и отново установяват значително по-нисък риск от рак при био потребителите. Може би начинът им на хранене е различен в други насоки: повече плодове и зеленчуци като цяло или по-малко боклуци? Не, отново открили значително по-нисък риск от рак. Заключението: нашите резултати посочват, че консумацията на био храни наистина е свързана с намаление на риска от рак.
Това е най-сложното проучване от този вид до ден-днешен, но има едно по-ранно проучване, което е още по-голямо и не са намерени доказателства за намаление на честотата на всички видове рак, освен може би един вид рак на кръвта, Неходжкинов лимфом. Ето ги данните. Никаква разлика в рака като цяло между тези, които никога не предпочитат био храните и тези, които винаги се хранят био, единствено с тези значими открития: по-нисък риск от неходжкинов лимфом и повишен риск от рак на гърдата. Възможно ли е жените, които избират био храни, да са по-съвестни относно прегледите си за рак на гърдата и това да обяснява по-високия процент диагнози? Наистина не знаем.
Разбира се, това, което най-много ни интересува, не е само рака, но така наречената смъртност от всички причини взети заедно, риска от преждевременна смърт, а високите нива един пестицид в кръвта, наречен бета-хексахлорциклохексан, са свързани със значително по-кратък живот.
Как можем да намалим нивата си? Има едно старо проучване, което установява, че кърмата на майка вегетарианка има по-малко бета-хексахлорциклохексан отколкото млякото на нейната сестра, която също кърмела по това време, но се хранела и с месо. Вегетарианката очевидно имала нива на този пестицид, които били по-ниски с около 1/3, в сравнение с месоядната й сестра. Не е изненада, тъй като този клас хлорирани пестициди са мастноразтворими, затова се намират най-често в храните от животински произход.
Едно по-скорошно проучване не успява да разгледа бета-хексахлорциклохексан, но установило, че полихлорираните бифенили са свързани с повишен риск от смърт. И отново, токсините са намерени в същите видове храни: млечни продукти, яйца и животински мазнини. Не е изненада, че кръвта на веганите се оказва значително по-малко замърсена отколкото тази на месоядните по отношение на цяла поредица полихлорирани бифенили, включително тези, намерени в проучването, което ги свързва с повишена смъртност, но веганите нямали по-ниски нива на бета-хексахлорциклохексан.
Заключението е, че ако се притеснявате от странични ефекти за здравето си от приема на пестициди и техните производни, е добре да намалите консумацията на животински продукти. Но когато става въпрос за плодове и зеленчуци, ползите от консумацията на конвенционално отглежданите продукти далеч надхвърлят всеки възможен риск от излагане на пестициди. Така че, притесненията за пестицидите не трябва да ни обезкуражават от това да приемаме колкото е възможно повече плодове и зеленчуци. Това ще ни даде огромни ползи за здравето, докато потенциалното доживотно увреждане от пестицидите при същите тези плодове и зеленчуци, е изчислено, че скъсява живота на човек средно с няколко минути, което е нищо, в сравнение с ползите от приема на повече плодове и зеленчуци.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/pesticides-and-cancer-risk/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев