В последното си видео за луковите растения говорих за данните, които подкрепят или не подкрепят ролята на лука за увеличаването на тестостерона при мъжете, здравето на костите, контролирането на алергиите и справянето със страничните ефекти от химиотерапията. Ами отслабването? На вашето внимание „Ефектът от консумацията на лук на пара върху телесните мазнини при хора със затлъстяване.“ Изследователите използвали задушен на пара лук, за да могат да го прикрият по-добре срещу плацебото, и го изсушили на прах, после дали на хората само миниатюрно количество, около 1/8 чаена лъжичка на ден. Малко поръсване с лук всеки ден няма да повлияе върху теглото на хората, но вижте тези резултати, докладвани в статията: значително намаление на телесните мазнини както на скенер за костната плътност, така и на компютърна томография — значително намаление в тези области на общите, висцералните и подкожните мазнини.
Чакайте. Ако малко сушен лук на прах е толкова ефективен за отслабване, защо го няма в книгата ми „Можем без диети“? Защото, както често се случва в проучванията, статията не представя точно реалните данни. Ето ги резултатите от скенера за костна плътност. Никакви значителни промени на мазнините в групата с плацебо капсулите; те изглежда свалили само около една супена лъжица мазнина. Докато групата, която несъзнателно приемала една осма чаена лъжичка лук на прах, напъхан в капсули, свалила почти 700 г телесни мазнини, значителен спад, но не достатъчно статистически значим в сравнение с плацебо групата, което означава, че загубата може и да е случайна. Същото нещо е и с резултатите от компютърната томография: пет пъти по-голяма загуба на общите мазнини и 30 пъти по-голяма загуба на опасните висцерални мазнини, но няма статистическа значимост в сравнение с плацебо.
Едно по-скорошно проучване опитало четири чаени лъжици лук на прах на ден и по подобен начин не успява да ускори загубата на телесни мазнини в сравнение с плацебо, но плацебото включвало също четири чаени лъжички лук на прах на ден. Използвали жълт лук в сравнение с бял лук, като изглежда, че и двата вида водят до загуба на телесни мазнини без значителна разлика помежду си. Както и да е, може би ще си кажете, да, но какви са недостатъците? Само 1/8 чаена лъжичка лук на прах на ден. Защо да не опитаме? Няма да навреди, но просто нямаме увереността, че наистина ще помогне.
Да минем към синдрома на поликистозните яйчници, също известен като СПКЯ. Това е едно от най-честите хормонални нарушения, което засяга 5% до 10% от жените в репродуктивна възраст. Като допълнение към симптомите на нередовна менструация, СПКЯ е също преддиабетно състояние с повишена инсулинова чувствителност. Лечението на СПКЯ е голямо предизвикателство поради страничните ефекти на лекарствата. Ами използването на силата на храната? Какво ще кажете за едно рандомизирано контролирано проучване върху приема на суров червен лук?
Защо лук? Екстрактът от лук очевидно помага при плъхове с диабет, и което е по-важното, при хора с диабет, но очевидно не и при хора без диабет. Жените със СПКЯ имат един вид предидабетно състояние, така че ще им подейства ли? Първо нека видим тези две други проучвания. Ето го това с диабета, „Метаболитните ефекти на лука и зеления боб.“ Група диабетици изяждат или по една малка глава лук на седмица или същото хранене, но с около пет чаши зелен боб, и се оказва, че и двете подействали. Групата с лука понижила кръвната захар с около 10%, а зеленият боб с около 15%.
Ето го проучването, което не показва ползи за кръвната захар при хора без диабет. Истина е, лукът не понижава нормалната кръвна захар, което е добре, но вижте какво се случва, когато давате захар на хората. Ако приемат около две супени лъжици царевичен сироп на ден, кръвната им захар се повишава през следващите два часа преди тялото им отново да я понижи. Но ако дадете на хората точно същото количество захар, но с все повече лук, повишението на кръвната захар е сравнително по-малко, почти толкова, колкото ако им бяхте давали лекарство против диабет. И виждаме същото, когато даваме на хората инжекция с адреналин – с или без лук. И така, има ли еднакво големи ползи за кръвната захар както при диабетици, така и при недиабетици? Не е открита никаква разлика между групите с по-висок и по-нисък прием на лук при пациенти със СПКЯ, нито има разлика при показателите на възпаление между двете групи.
Но жените със СПКЯ са не само с по-висок риск от диабет и възпаление, но и с по-висок холестерол. Жените със СПКЯ имат 7 пъти по-голяма вероятност от сърдечен удар, убиец номер 1 при тях, но консумацията на суров червен лук изглежда е ефективна като храна, понижаваща холестерола, въпреки че групата с висок прием на лук понижила LDL холестерола си с около 5 единици, не по-различно от групата с нисък прием на лук.
Намерих това проучване отпреди почти 50 години, при което изследователите давали на хората една цяла бучка масло и холестеролът им се изстрелял с около 30 единици нагоре само за няколко часа, но само с 9 или 3 единици при комбинация с около 1/3 суров или варен лук, а поуката на историята е не яжте цяла бучка масло.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/onions-put-to-the-test-for-weight-loss-cholesterol-and-pcos-treatment/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев