Индивидуалният хранителен режим се корени в идеята, че няма един размер за всички и кой не иска да си мисли, че е специален? Идеята за индивидуално хранене е изначално привлекателна за човешкото его. Простите послания, които признават индивидуалността, резонират дълбоко с потребителите, което обяснява популярността на такива послания в продажбите и маркетинга, дори до степента на производство на персонализирана храна според уникалността на хората, което предполага, че 3D принтирането на храна е добър кандидат за персонализирането на храната.
Определено има някои значителни разлики между хората. Някои имат алергии към фъстъци и се катурват назад, ако изядат един фъстък. Други имат цьолиакия и трябва да избягват глутен или имат генетична лактозна непоносимост. В някои части на Азия има мутация на един ензим, който предпазва срещу алкохолизъм, защото хората с тази мутация не могат да преработват алкохола толкова ефективно, и така се натрупват токсични метаболити. Правих и едно видео за хората, които преработват бързо или бавно кофеина и разликата в ползите за здравето. Това се отнася и до спортистите. Кофеинът е ергогенен, подобрява представянето, но само при тези, които бързо го преработват, отнемайки над една минута при 10 километра каране на велосипед, докато хората с по-бавно преработване не получават никакви ползи или кофеинът всъщност ги забавя, добавяйки две минути по-дълго време при каране на велосипед, в зависимост от вида гени на ензима, който разгражда кофеина. Но за повечето хора в повечето ситуации ние по-скоро си приличаме, а не се различаваме.
Въпреки че несъмнено има определено малцинство хора, които имат изразена нужда от по-индивидуален подход към храненето си, понастоящем има недостатъчни причини за истински индивидуална програма за повечето хора. И все пак има изненадващо голям брой компании за директни генетични изследвания, които предлагат насоки за индивидуален хранителен режим, например компании за добавки, които твърдят, че помагат на клиентите си да оптимизират статуса си на микроелементи въз основа на няколко генетични вариации. Но повечето от тези вариации обясняват само няколко процента от разликата в нивата между хората.
Индивидуалното хранене е част от по-широкия тласък към „индивидуална медицина“, също известна и като „прецизна медицина“, имайки предвид „огромната културна привлекателност“ на личния контрол в сравнение с превенцията, диагнозата и лечението на заболяванията, което стимулира търсенето и подтика към интензивна комерсиализация. Но за разлика от моногенетичните заболявания, които са редки генетични заболявания, причинени от един проблемен ген, както е хемофилията или сърповидно-клетъчната анемия, повечето заболявания се причиняват от комплексното взаимодействие между множество гени и факторите на околната среда, които представляват сериозно предизвикателство за осъществяването на индивидуалната медицина.
Ако вземем например човешкия ръст. Открити са поне 40 локации върху нашите хромозоми, които са свързани с височината на човек, и те са изцяло наследими. Гените от родителите са причина за около 80% от разликите във височината между хората, но все пак всички тези десетки гени обясняват само около 5% от вариациите на височината при хората.
Изследователите откриват тези генетични връзки чрез използването на така наречените проучвания с геномни връзки, при които се сканират всички хромозоми и се търсят статистически връзки между заболяванията и някои особености на ДНК-то. Това е интересно, но това, което правят компаниите за генетични изследвания и предразположеност, е да интерпретират тези данни, така сякаш те предвиждат индивидуалния риск. Но това, което се получава, са скромни генетични връзки с леко увеличаване на риска от заболяване и с малка прогнозна стойност в сравнение с по-значителния принос на нещата, за които вече сме наясно, като например начина ни на живот. В момента практиката на използване на ДНК-то на един човек с цел предричане на заболяване се смята, че осигурява много малко или почти никаква полезна информация.
Например, ако генетичният ви анализ казва, че имате малко по-висок риск от някое сериозно заболяване, в сравнение с други хора в семейството си. Съветват ви да се движите повече, да регулирате теглото си, да не пиете твърде много алкохол и да ядете плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Добре, супер съвет, но именно така трябва да живеете, независимо от генетичния си риск. И всички знаем, или би трябвало да знаем, за тези прости стабилни стратегии за понижаване на риска от често срещани хронични заболявания като цяло. Проблемът, разбира се, е че много малко хора живеят по този начин. Всъщност, за да сме по-точни, почти никой не живее така. Това не е само хипербола. Националните проучвания показват, че почти цялото американско население не се храни в съответствие дори с най-простите препоръки за хранене.
С други думи, почти никой в САЩ не се храни здравословно. Проучвания като това ни напомнят, че от гледната точка на общественото здраве притеснението за индивидуалните ни превантивни стратегии въз основа на информацията на генетичния риск, е на границата на абсурдното.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-useful-is-personalized-nutrition/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев