„По-голямата част от изследванията върху рака са посветени на намирането на лекарство, а не на нови начини за предотвратяване на заболяването.“ И резултатите от тези изкривени приоритети са ясни: 2021 г. е 50-та годишнина от декларацията на Никсън за война срещу рака, а смъртността от най-често срещаните форми на рак в САЩ продължава да расте.
„Гледаме на самата природа на рака погрешно.“ Ракът на гърдата не започва, когато се засече първата бучка. Всички чести видове рак, като рак на белите дробове, на дебелото черво, на гърдата и на простатата (които допринасят за повечето смъртни случаи) имат дълъг латентен период – често 20 години или повече. Няма как да сте били здрави и един ден просто да се сдобиете с рак. Не сте били здрави – имали сте рак в продължение на десетилетия. Наистина, има странно погрешно разбиране, че хората са „здрави“, докато не се появят реални симптоми на инвазивен рак. Но „плевнята, в която тлее сеното преди да избухне в пламъци не е безопасно място.“
Какво препоръчва този професор по фармакология? Лекарства, разбира се, химиопревенция: прием на лекарства за предотвратяване на рак. Фармацевтичната индустрия харчи огромни суми пари, за да промотира химиопревенция на сърдечно-съдовите заболявания и инсулта със статини и кръворазреждащи медикаменти, така че нека хората да приемат лекарства всеки ден до края на живота си, за да се предпазят от рак? Трябва да има по-добър начин.
Какво ще кажете за диета и правилно хранене за превенция и лечение на рака? Добре, но какъв рак? Има над 200 вида рак. Но всички те споделят общи черти. В една поредица от статии, които са цитирани над 40 000 пъти в медицинската литература, са изложени 10 отличителни черти на рака.
Повишена чувствителност към фактори на растежа; заобикаляне на туморните супресори в самото тяло; избягване на имунната система; способност да расте постоянно; възпаление, предизвикано от тумора; способност за нашествие и разпространение и захващане за собственото кръвоснабдяване; натрупване на ДНК мутации; обезоръжаване на механизмите за самоунищожение; както и кражба на метаболизма на клетките. И да, разбира се, има видове лекарства, които се опитват да противодействат на всичко химиотерапия, насочена към всяка една част от пъзела на рака.
В идеалния случай имаме лекарства, които могат да се насочат към множество отличителни черти едновременно, но не така действат лекарствата. И това е една от основните причини, в контекста на изследванията върху рака, поради които има толкова много поддръжници на растителните храни, тъй като те могат да ни осигурят коктейл от биоактивни съставки – биоактивни съставки, които могат да се справят с повечето, ако не и с всички отличителни черти на рака. Ето една проба от съставки, съдържащи се в плодове и зеленчуци, като например горските плодове, зеленолистните и броколите, които могат да се насочат към всяка една от десетте отличителни черти на рака, поне в съд на Петри.
Освен това, те отговарят и на характеристиката на съвършеното средство за предотвратяване на химиотерапията. Ако трябва да проектирате съвършения кандидат, е добре той да действа избирателно за раковите или предраковите клетки, и не закача нормалните клетки, да е без странични ефекти, да се цели към повечето видове рак, да може да се консумира като част от ежедневната диета, да е удобен за намиране почти навсякъде и да бъде относително евтин за отглеждане. А растенията имат всички тези качества. Така че, нищо чудно, че хората на растителна диета имат по-малък процент рак.
Трябва да разберете, обаче, че тук не говорим за прием на добавки, които съдържат екстракти или пречистени фитохимикали, а по-скоро за прием на самите цели растителни храни; по-скоро подход, основан на хранене, чиято цел са отличителните черти на рака. Храните съдържат хиляди съставки, които водят до голям бро възможни взаимодействия, но все пак голяма част от науката по хранене отдавна е насочена към влиянието на единичните хранителни съставки. Да, този вид „редукционистки“ подход може да разкрие ролята на отделните хранителни вещества или храни в развитието на заболяването, но нека помислим за това какво ще е оптималната стратегия за изследванията, с цел изучаване на биоактивните естествени съставки на растенията за превенция на заболяванията. Вместо да използваме изолирани фитохимикали за справянето с рака, какво ще кажете за цели растителни храни, защото понякога цялото може да бъде по-голямо от сумата на неговите части, идея, известна като синергия на храната.
Вижте това проучване. Едновременното възпиране на поредица стадии на рака при клетки от рака на гърдата с помощта на фитохимикален супер коктейл. Две клетъчни линии с рак на гърдата били третирани с шест различни растителни компонента поотделно и после заедно, при нива, които могат да се открият в кръвта след прием на храни като броколи, грозде, соя и куркума. И въпреки че съставките са неефективни поотделно, в комбинация помежду им те значително потискат разпространението на рака на гърдата с над 80%, потискат миграцията и инвазията на раковите клетки, спират раковите клетки в своите следи и накрая ги убиват всичките. Растителните съставки правят всичко това без някакви странични ефекти върху нормални неракови клетки, използвани като контрола.
Нищо чудно, че основата на превенцията на рака, според една актуализация на най-скъпия доклад върху храненето и рака, който някога е бил публикуван, не са хапчета, а растения. Намалете алкохола, газираните напитки, месото и преработените боклуци и центрирайте храненето си около пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове и бобови.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/fighting-the-ten-hallmarks-of-cancer-with-food/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев