Това е част от поредицата ми върху гладуването с цел лечение на заболяванията. Имам още няколко видеа за гладуването вече, така че посетете NutritionFacts.org и напишете „fasting“ в търсачката за повече информация.
В момента почти половин милиард души имат диабет, а се очаква 50% увеличение при следващото поколение. Имам много видеа за най-доброто хранене при диабет, но какво ще кажете изобщо да няма хранене?
Преди повече от един век гладуването се смяташе, че е лекарството за диабет, защото скоростно спира развитието му и води до пълно изчезване на всички негови проявления за няколко дни или седмици. Дори и така да е, гладуването гарантирано води до пълно изчезване на вас самите, ако продължите достатъчно дълго. Какъв е смисълът да се гладува, ако той ще се върне в пълна сила, веднъж след като започнете да се храните отново с храната, която го е причинила? Полезно ли е един вид да се започне по-здравословно хранене? Нека видим какво казва науката.
Диабет тип 2 отдавна е признат като заболяване на излишъка, заболяване на мързеливите богати, с което се има предвид всеки, който не практикува редовно енергично натоварване на тялото всеки ден, и изкарва достатъчно, за да яде повече отколкото има нужда. И така, диабетът може да бъде предотвратен, но може би е и лечим. Ако умираме от това, че преяждаме, можем да бъдем спасени като ядем по-малко отколкото имаме нужда. Забележително е, че това предложение е дадено преди около 2 000 години в един текст от Аюрведа. Диабетиците били съветвани да живеят като святи личности, да вървят по 1300 или 1500 км, да изкопаят езеро или да живеят само на кравешки тор и урина.
Това ми напомня на диетата Роло за диабет, предложена през 1797 г., която се състои от прием на гранясало месо. Това е наред с медикаменти от вида на ипекак, които той използвал, за да предизвика тежко гадене и повръщане. Всяко нещо, което предизвиква гадене, има временен ефект за облекчаване на диабета като намалява количеството консумирана храна. И този хранителен режим – съсирена кръв за обяд и развалено месо за вечеря – определено имали този ефект.
Подобни ползи се наблюдават при диабетиците по време на обсадата на Париж във Френско-Пруската война, която води до съвета „mangez le moins possible“ (яжте колкото е възможно по-малко). Това е оформено официално в протокола за лечение с гладуване на Алън, който се смята за най-големия напредък в медицината по отношение на лечението на диабет преди откритието на инсулина. Преди инсулина имаме ерата на Алън.
Той отбелязва доклади в клиничната литература на хора с напреднал диабет, които се подобряват и дори при заболявания, като туберкулоза, затова решава да тества. Установява, че дори при най-тежката форма на диабет може да се изчисти захарта от урината на хората само за 10 дни. Разбира се, това е лесната част. Трудното е да се поддържа, след като човек започне отново да се храни, при което той се придържал към два принципа: да ги държи с поднормено тегло и да ограничава количеството приемани мазнини. Един диабетик в напреднал стадий може да няма симптоми в продължение на дни или седмици, но ако добави малко масло или зехтин, заболяването се завръща с опустошителна сила.
Както и преди съм казвал, диабетът е заболяване на натравянето с мазнини. Ако вкараме мазнини венозно на хората, чрез използване на високотехнологичен ядрено-магнитен резонанс, ще видим в реално време натрупването на мазнини в мускулните клетки в рамките на няколко часа, придружено от повишение на инсулиновата резистентност. Същото нещо се случва, когато подложим хората на високомазнинна диета за три дни или дори само за един ден, или дори просто една порция храна може да увеличи инсулиновата резистентност само за шест часа. Прекомерният прием на мазнини бързо увеличава инсулиновата резистентност. Защо това ни интересува? Защото инсулиновата резистентност в мускулите ни, в контекста на твърде многото приети калории, води до натрупване на мазнини в черния дроб, което води до натрупване на мазнини в панкреаса, което в крайна сметка причинява диабет. Диабет тип 2 може да бъде разбран като един вид излишни мазнини в черния дроб и панкреаса и си остава лечим поне за 10 години при повечето хора.
Ако се поставят хората на нискокалорийна диета, 700 калории на ден, мазнините могат да бъдат изсмукани от мускулните клетки и това води до съответното повишение на инсулиновата резистентност. След това мазнините се изсмукват от черния дроб и ако продължат, мазнините се изсмукват и от панкреаса. А ако го хванете достатъчно рано, това може да означава излекуване на вашия диабет тип 2, което означава нормални нива на кръвна захар с нормален начин на хранене.
При загуба на 15% от телесното тегло, почти 90% от тези, които са имали диабет тип 2, достигат ремисия за по-малко от четири години, докато за тези, които са живели със заболяването повече от 8 години, ремисията е възможна само при 50%. Това е по-добре от бариатричната операция, където тези, които са отслабнали още повече, получили само 62 и 26% ремисия. Вилиците ви са е по-добри от ножа на хирурга. Ето колко трябва да отслабнете, за да постигнете различните проценти ремисия, ако сте имали диабет средно три години. Ако отслабнат с 13,6 кг, по-голямата част от ново диагностицираните с диабет тип 2 могат да спрат заболяването си. Едно продължително гладуване само на вода с лекарско проследяване може да ви доведе дотук, но трябва да поддържате новото тегло след отслабването. Едно от нещата, които можем да кажем със сигурност, е, че ако си върнете теглото, си връщате и диабета.
За да затворим кръга, първоначалната еуфория около най-голямото чудо на медицината, откритието на инсулина през 1921 г., скоро издава реализацията, че инсулинът може и да е животоспасяващ за диабет тип 1, но използването му за диабет тип 2 без нищо допълнително няма да е достатъчно, за да предотврати по-нататъшни усложнения, като бъбречна недостатъчност, слепота, инсулт, ампутации. Както се твърди от един от най-известните учени, изследващи диабета, Елиът Джослин, самодисциплината относно храненето и движението, както е било в дните преди инсулина, трябва да играе централна роля за справянето с диабета.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/fasting-to-reverse-diabetes/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев