50 млн. американци страдат от артрит, а остеопорозата на коляното е най-често срещаната му форма, което го прави водеща причина за увреждане. Няколко възпалителни пътища стоят в основата на появата и развитието на заболяването, затова различни противовъзпалителни храни са изследвани. Ягодите намаляват нивата в кръвта на един възпалителен показател, известен като фактор на туморната некроза, но това не означава непременно клинично подобрение. Например, пиенето на сок от череши може да понижи един знак на възпалението, известен като C-реактивен протеин, но не успява да помогне със самото заболяване. Но чакайте малко, тук се казва „осигурява облекчение на симптомите.“ Да, така е, но не по-добре от плацебо, което означава, че пиенето му е на практика не по-добро от нищо. Черешите могат да помогнат и при един друг вид артрит, наречен подагра, но не успяват, когато става въпрос за остеоартрит.
Същото важи и за сока от нар. Никакви значителни подобрения на симптомите, но и никакво значително подобрение на възпалителните маркери; така че може не е изненада. Но ягодите наистина понижават възпалението. Нека видим дали наистина помагат в едно рандомизирано двойно тайно проучване, и… ягодите наистина е доказано, че имат значителен аналгетичен ефект и водят до значително понижение на болката. Има лекарства инхибитори на фактора на туморната некроза, които се намират за ниската цена от само около $40 000 на година. За тези пари бихме очаквали наистина интересни странични ефекти и няма да останем разочаровани, например лимфомата с фатален край. Мисля да се придържам към ягодите.
Една от причините, поради които подозирахме, че горските плодове помагат, е че ако давате на хората по една чаша боровинки или две чаши ягоди и после накапете кръв върху клетки в съд на Петри, ще видите значително стихване на възпалението в сравнение с тези, които приемали плацебо горски плодове. И забележете, че стихването на възпалението се подобрило с времето, така че очевидно колкото по-дълго приемате горски плодове, толкова по-добре. Има ли други храни, които са изследвани по този начин?
Изследователи във Франция взели хрущял от операции по подмяна на колянната става и после го изложили на концентрации в кръвта на доброволци, които са взели огромна доза екстракти от гроздови семки и маслини. Забелязали значителен спад на възпалението. Няма други проучвания с хора, които да изследват гроздовите семки при артрит, но за екстракта от маслини е доказано, че намалява болката и подобрява ежедневните дейности при болните от остеоартрит.
Означава ли това, че добавянето на зехтин към храната ще помогне? Не, защото тук използвали водата от сушени и замразени маслини. Това е, което остава след извличане на мазнината от маслините; водноразтворими съставки. С други думи, всичко в маслините, което липсва в зехтина.
Ако дадете на хората цели маслини, десетина големи зелени маслини на ден, ще видите спад на възпалителните маркери след приема. Ами ако приемаме само мазнината? Един системен преглед и мета анализ на противовъзпалителните ползи от зехтина открива, че няма такива.
Чакайте малко, ами статиите, които приписват невероятните противовъзпалителни ефекти на зехтина екстра върджин? Ето доказателствата им… при гризачи. При хората зехтинът екстра върджин не е по-полезен от краве маслото когато става въпрос за възпалението и е дори по-вреден от кокосовото масло.
Трябва ли да се придържаме към маслините? За съжаление десетина маслини на ден се равняват на почти половината от лимита ви за натрий за целия ден.
При изследванията зехтинът екстра върджин не изглежда да е помогнал и със симптомите на фибромиалгия, но било по-добре от рапичното масло за облекчаване на симптомите на възпалително чревно заболяване. За съжаление не успях да открия никакви проучвания, които да използват прием на зехтин при артрит. Но чакайте малко, защо това видео е озаглавено Зехтин екстра върджин при артрит? Защото (готови ли сте за това?) изглежда, че действа локално.
Едно двойно тайно рандомизирано клинично проучване с локално прилагане на зехтин в сравнение с гел, който съдържа лекарство от вида на ибупрофен при остеопороза на коляното. Само един грам олио, което се равнява на по-малко от четвърт чаена лъжица, три пъти на ден. Това ще ви струва по-малко от 3 цента на ден и… подействало! Локалното прилагане на зехтин подействало значително по-добре отколкото лекарството в намаляването на болката. А проучването продължило само месец, така че може би зехтинът би продължил да действа все по-добре и по-добре с времето.
Ами ефективността на зехтина в контролирането на сутрешната болка от възпалението на пръстите и коленете сред жените с ревматоиден артрит? Изследователите излезли навън, сравнявайки употребата на зехтин екстра върджин с втриването на нищо и използването на гел с ибупрофен и очевидно понижението в активността на заболяването в групата със зехтин надделява над другите.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/extra-virgin-olive-oil-for-arthritis/
Превод, обработка и корекция: Цветомира Енчева и Петър Енчев