Хирургичната общност възразява на определението на бариатричната операция като просто вътрешно затваряне на челюстта и изрязване на здрави органи, само за да наложи дисциплина на навиците на хората. Стигнали са толкова далеч, за да я преименуват „метаболитна операция“, тъй като анатомичните пренамествания водят до промени в храносмилателните хормони, които предлагат уникални физиологични ползи. Като доказателство се посочва забележителната ремисия на диабет тип 2.
След бариатричната операция около 50% от затлъстелите диабетици и 75% от супер затлъстелите диабетици навлизат в ремисия, което означава, че имат нормални нива на кръвна захар при нормално хранене без лекарства за диабет. Нормализирането на кръвната захар може да се случи буквално дни след операцията. И после, 15 години след операцията 30% остават без диабет (в сравнение със 7% излекуване при контролната група без операция). Сигурни ли сме обаче, че причината е операцията?
Една от най-предизвикателните части на бариатричната операция е повдигането на черния дроб. Тъй като хората обикновено имат толкова голям омазнен черен дроб, това може да е опасно поради риска от увреждане и кървене на черния дроб. Уголеменият черен дроб е една от най-честите причини, поради които по-малко инвазивните лапароскопични операции се превръщат в напълно инвазивни отворени операции, оставяйки пациента с огромен белег на корема, повишен риск от инфекции на раната, усложнения и време за възстановяване. Но ако свалите дори само 5% от телесното си тегло, черният ви дроб ще се смали с 10%. Ето защо хората, на които им предстои бариатрична операция, са подложени на диета. След операцията пациентите обикновено са подложени на изключително нискокалорична течна диета в продължение на седмици. Възможно ли е подобрението в кръвната захар да се дължи на ограничение на калориите, а не на някакъв вид хирургична метаболитна магия? Изследователите решили да тестват.
В една клиника по бариатрична хирургия в университета в Тексас пациенти с диабет тип 2 с планиран стомашен байпас доброволно се подложили първо на еднакво дълъг период на ограничение на калории, но без операция. Те били приети в болницата и подложени на същата диета, на която биха било веднага преди и след операцията в продължение на десет дни, средно по-малко от 500 калории на ден, за да прилича на оперативната ситуация. След това изследователите изчакали няколко месеца, за да могат пациентите да си върнат теглото и ги подложили на реалната операция, която да съответства ден по ден на диетата, на която са били преди това. И така, едни и същи пациенти, една и съща диета, само че с или без операцията.
Ако имаше някаква метаболитна полза от анатомичното пренареждане, те биха се подобрили повече след самата операция, но в някои случаи всъщност се влошили. Ограничението на калории само по себе си довело до подобни подобрения в нивата на кръвна захар, функцията на панкреаса и инсулиновата чувствителност, но някои показатели на контролирането на диабета се подобрили значително повече без операцията. И така, операцията изглежда пречи на метаболизма им.
Ограничението на калориите работи първо чрез мобилизиране на мазнините от черния дроб. Диабет тип 2 се смята, че възниква в резултат от натрупаните мазнини в черния дроб, които след това преминават в панкреаса. Всеки има „персонален праг на мазнини“ за безопасно съхранение на излишните мазнини. Когато този лимит е прекрачен, мазнините започват да се съхраняват в черния дроб, където те водят до инсулинова резистентност. Черният дроб се опитва да разтовари част от мазнината (под формата на молекули, пренасящи мазнините, наречени VLDL), която обаче засяда в панкреаса и може да убие клетките, които произвеждат инсулин. До момента, в който се диагностицира диабет, половината от клетките, произвеждащи инсулин, може и вече да са унищожени. Ако подложите хората на нискокалорична диета, обаче, целият този процес може да спре.
Достатъчно голям негативен калориен баланс може да доведе до сериозен спад в чернодробните мазнини, достатъчен, за да възстанови инсулиновата чувствителност на черния дроб за седем дни. Ако продължите, черният дроб спира да изплюва мазнини, което помага за нормализиране на нивата на мазнини в панкреаса и неговата функция само за осем седмици. Веднъж след като нивата спаднат под индивидуалния праг на мазнините, ще можете да възвърнете нормалния си прием и да продължавате да държите диабета надалеч. Заключението е, че диабет тип 2 може да се излекува чрез отслабване, ако го хванете достатъчно рано.
Ако отслабнат с над 13 кг, почти 90% от тези, които са имали диабет тип 2 за по-малко от 4 години, могат да постигнат ремисия, докато това може да се случи само при 50% от тези, които са живеели със заболяването за по-дълго от 8 години. Това е при отслабване само с диета, обаче. Цифрите на ремисия при диабетиците, които отслабват с над два пъти по-голямо тегло с помощта на бариатрична операция, достигат около 75% при тези до 8 години и 40% след това.
Отслабването без операция може да има и други ползи. Диабетиците, които отслабват само с диета, могат значителни да подобрят и показателите си на системно възпаление, като фактор на туморната некроза, докато нивата значително се влошават, когато отслабват със същите килограми, но чрез стомашен байпас.
Ами диабетните усложнения? Една от причините, поради които не искаме диабет, е че не искаме да ослепеем и не искаме да се подлагаме на диализа. Лечението на диабет с бариатрична операция може да подобри бъбречната функция, но изненадващо може и да не предотврати появата или развитието на загубата на зрение от диабета. Вероятно защото бариатричната операция засяга количеството храна, но не непременно качеството й.
Това ми напомня на едно известно проучване, публикувано в журнала по медицина на Нова Англия, в което подложили хиляди диабетици на интензивна програма с промяна на навиците, която се фокусира върху отслабването. След десет години проучването било спряно преждевременно, защото диабетиците не живеели по-дълго и нямали по-малко инфаркти. Това може би се дължи на факта, че те останали на същата диета, която запушва сърцето и артериите, но просто приемали по-малки количества.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/bariatric-surgery-vs-diet-to-reverse-diabetes/
Превод, обработка и корекция: Цветомира Енчева и Петър Енчев