Когато видите заглавието на това видео, ще си помислите: „Чакай, какво е 3-MCPD? Това е хлорохидрин, съставка, която се съдържа в продукти като течните аминокиселини на Bragg и в соевия сос. Безопасна ли е? Гледайте, за да разберете.
През 1978 г. хлорохидринът се съдържаше в протеиновите хидролизати. Какво означава това? Протеините се разграждат на аминокиселини с помощта на химичен процес, наречен хидролиза, а свободните аминокиселини, като глутамата, могат да имат подобряващи вкуса качества. Така се прави евтин соев сос и подправки като течните амино киселини на Bragg. Този процес изисква висока температура, голямо налягане и хидрохлорна киселина, която да разгради протеина. Проблемът е, че когато остатъчната мазнина е изложена на тези условия, тя може да образува токсични съставки, наречени хлорохидрини. Но с думата токсични имаме предвид токсични за мишки и плъхове.
Хлорохидрините, като 3-MCPD, се считат за световен проблем на химическата хранителна индустрия, но досега не са правени проучвания върху хора. Притесненията са свързани с пагубните ефекти върху бъбреците и плодовитостта. Всъщност, преди време се е използвал като противозачатъчно средство за мъжете, защото повлиява производството на сперма. Финансирането на проучването обаче спряло след като били наблюдавани неприемливи странични ефекти при маймуни. Установили отпуснати тестиси при плъхове, което именно очаквали, но това довело и до неврологични сраствания при маймуните.
Какво правим, обаче, ако няма проучвания върху хора? Как се установява някакъв вид фактор на безопасността? Ами, не е лесно. Това, което правите, е да вземете най-ниско наблюдаваното ниво на странични ефекти при проучванията с животни, а в този случай това е чернодробното увреждане, после добавяте някакъв вид изчислителен фактор и достигате до определен поносим дневен прием, което за 3-MCPD означава, че консуматорите на прекомерно количество соев сос може и да превишават този лимит. Но това е въз основа на изключително високи нива на замърсяване. Оттогава Европа представи регулаторен лимит от 20 части на милиард 3-MCPD в продуктите с хидролизиран растителен протеин, като течни аминокиселини и соев сос. Американските стандарти са много по-отпуснати, обаче, позволявайки 50 пъти повече: 1 000 части на един милиард.
Обадих се на компанията Bragg’s, за да разбера къде попадат те и добрата новина е, че те правят независим анализ за 3-MCPD на техните течни амино киселини. Лошата новина е, че въпреки молбата ми да бъдат напълно искрени, те не ми позволиха да споделя резултатите с вас. Аз ги видях, обаче, но ми е позволено единствено да потвърдя, че те отговарят на американските стандарти, но не и на европейските.
Това е само началото на историята с 3-MCPD. Ако изследвате урината на хората за 3-MCPD или негови метаболити, 100% от изследванията ще се окажат положителни, което потвърждава, че това е широко разпространен замърсител в храната. Няма как 100% от хората да приемат соев сос или течни аминокиселини всеки ден. Но не забравяйте, химикалът се получава от реакция с остатъчно растително олио. Когато самото растително олио е рафинирано, ароматизирано и избелено, тези условия също водят до образуване на 3-MCPD.
И наистина, знаем от години, че има различни замърсени храни. В какви храни са открити такива химикали? Ако е в олиото и мазнините, то тогава става въпрос за мазните храни, които се правят от тях: маргарин, тестени изделия, сладки, пържени храни и мазни снаксове, като картофен и царевичен чипс, както и адаптирано мляко.
Ето го лимита на Агенцията за контрол на храните и лекарствата за соевия сос, 1000, а поничките могат да съдържат и над 12000, саламът – над 1500, шунката почти 3000, а пържените картофи – 6000.
Така че повечето хора не е нужно да се тревожат за този проблем, освен ако не консумирате пържени храни. Например, ако един човек, който тежи около 68 кг и изяжда по 116 г понички, ще превиши максималния поносим дневен прием, дори и ако това е единственият му източник на излагане. Това се равнява на около две понички, но същото количество 3-MCPD се съдържа само в пет пържени картофчета.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-side-effects-of-3-mcpd-in-braggs-liquid-aminos/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев