Паркинсон е дегенеративно заболяване, което се влошава с времето и води до смърт, засягайки 1 на 50 души, когато остареем. Малка част от случаите са генетични и се наследяват в семейството, но 85% до 90% са спорадични, което означава, че те просто се появяват от нищото. Причинява се от смъртта на определен вид нервни клетки в мозъка. Веднъж след като около 70% от тях са мъртви, започват симптомите. Добре, но какво убива тези клетки? Все още не е напълно ясно, но необичайното струпване на един протеин, наречен алфа-синуклеин (α-synuclein) се смята, че е замесен. Защо? Защото, ако инжектирате смесен мозък с Паркинсон в главата на плъхове или маймуни, ще предизвикате патология и симптоми на Паркинсон, или дори ако инжектирате самите чисти натрупани алфа-синуклеинови нишки. Добре, но как тези бучки накрая попадат в мозъка?
Изглежда, че всичко започва в червата. Тази част от мозъка, където патологията се появява за първи път, е пряко свързана с червата и ние имаме пряко доказателство за разпространението на Паркинсон от стомашно-чревния тракт към мозъка. Алфа-синуклеинът от мозъка на пациенти с Паркинсон тръгва от чревната стена през блуждаещите нерви и стига до мозъка. Но това е при плъховете. Само да имаше начин да се върнем и да разгледаме червата на хората преди да се разболеят от Паркинсон. Можем да го направим. Стари биопсии на дебелото черво били събрани от хора, които по-късно развили Паркинсон и години преди да се появят симптомите, може да се види алфа-синуклеинът в техните черва.
Проучване, подкрепено от фондацията Майкъл Дж. Фокс, установява, че можем със сигурност да различим червата на пациенти от тези на контролната група чрез наличието на протеина на Паркинсон, който е разположен в чревната стена. Но как е попаднал там? Може би заради хранителни продукти от гръбначни животни като потенциален източник на прионен алфа-синуклеин. Почти всички животни с гръбначен стълб, които използваме за храна, крави, пилета, прасета и риби, имат алфа-синуклеин. И така, когато консумираме месни продукти, когато ядем скелетни мускули, ядем нерви, кръвни клетки и самите мускулни клетки. 400 г месо съдържат около 1 ч.л. до 1 с.л. кръв и това само по себе си може да бъде източник на алфа-синуклеин и потенциално да предизвика каскада от натрупвания на нашия собствен алфа-синуклеин в червата. Въпреки че може да изглежда интуитивно, че алфа-синуклеинът в храната подпомага това натрупване в червата ни, какви доказателства имаме, че това реално се случва?
Това са доста интересни данни. Има една хирургична процедура, наречена ваготомия, при която големите нерви, които започват от червата и стигат до мозъка, се изрязват като остарял начин за лечение на язва на стомаха. Дали спирането на връзката между червата на мозъка би намалило риска от Паркинсон? Очевидно да, което предполага, че блуждаещият нерв от червата до мозъка може би играе много важна роля в развитието на Паркинсон.
Сега, разбира се, много хора редовно консумират месо и млечни продукти, но само малка част от общото население ще развие Паркинсон. Трябва да има други фактори, които някак осигуряват възможност за нежелан алфа-синуклеин от храната, който да влезе в организма и да предизвика заболяване. Например, червата ви стават по-пропускливи с възрастта, така че дали това не играе роля? Какво друго прави червата пропускливи? Липсата на фибри в храна също е доказано, че нарушават чревната бариера и подпомагат навлизането на патогени. Всичко това води до възможностите на лечението с храна.
Пациентите с Паркинсон имат значително по-малко Prevotella в червата, добра флора, хранеща се с фибри, която подсилва функцията на чревната ви бариера. Така че, ниските нива на Prevotella са свързани с пропускливи черва, което е свързано и с натрупване на алфа-синуклеин в червата. Но храните, богати на фибри, могат отново да повишат нивата на Prevotella. Ето защо, чрез растителното хранене, в допълнение към ползите от фитонутриентите, е възможно увеличаването на общия прием на фибри да модифицира чревния микробиом и чревната пропускливост по положителен начин.
Дали веганската диета с много фибри и без месо намалява риска от Паркинсон? Паркинсон изглежда, че наистина рядко се среща в общества с предимно веганско хранене. Процентът е около пет пъти по-нисък в селските райони на Африка например. През цялото това време сме мислели, че ползите за Паркинсон от растителното хранене се дължат на антиоксидантите и противовъзпалителната природа на диетите без животински продукти, но може би причината е и повишеното излагане на контакта с фибри и намаления прием на нерви, мускули и кръв в червата.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-role-meat-may-play-in-triggering-parkinsons-disease/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев