Смята се, че овесените ядки имат невероятна хранителна стойност и един начин, по който подобряват човешкото здраве, е като осигуряват пребиотици, които увеличават растежа на полезни чревни бактерии. Разбира се, има различни видове овесени ядки, вариращи от фини овесени ядки до дори още по-добре, цял овес (във формата си преди да бъдат нарязани), чак до високо преработени зърнени закуски, като Cheerios (Чириос) с мед.
Търкалянето разчупва зърното, а това може да разруши клетъчната стена и да увреди нишестените гранули, правейки ги по-лесни за храносмилане, което е лошо, тъй като бихме искали нишестето да си проправи целия път до дебелото черво, за да подхрани полезните ни бактерии. Овесеното брашно за направа на зърнени закуски е дори още по-лошо. Ако сравните кръвната захар и реакцията на инсулина, ще видите значително по-малко покачване при по-малко преработените овесени ядки.
Добре, ами охратоксинът? Основен източник на излагане на този мухъл и замърсител, но не и единственият. Има замърсяване с микотоксини на хранителните посеви в световен мащаб, като някои експерти изчисляват цели 25% от посевите в света. Статистиката е приписвана на Организацията по прехрана и земеделие на САЩ, но се оказва, че е фалшива. Не са 25%. Вместо това, по-скоро са около 60% до 80%. Причината за тази честота е вероятно комбинация от подобрена чувствителност на тестваните методи, както и влиянието на климатичните промени.
Оказва се, че подправките има някои от най-големите концентрации на микотоксини, но понеже се приемат в толкова малки количества, не се смята, че са значителен източник. Определено можем да си изиграем ролята, за да минимизираме риска, обаче. Също така отговорност е на потребителите да държат подправките сухи след отваряне на запечатаните шишенца или пакетчета.
Ами сушените билки? Микотоксините в хранителните добавки от растителен произход: най-високите концентрации на микотоксини се съдържат в добавките с бял трън. Оказва се, че е нужно мокро и влажно време при събирането на реколтата бял трън, което е причината той да мухлясва така. Имайки предвид, че препаратите с бял трън се използват основно от хора, които страдат от чернодробно заболяване, такъв висок прием на съставки, които са токсични за черния дроб, могат да представляват опасност.
Виното от САЩ също изглежда има особено високи нива. Всъщност, най-високите нива, открити до днешна дата по света, са на американското вино, но има замърсяване във виното като цяло. Всъщност, някои хора смятат, че това е причината да наблюдаваме такива постоянни нива в кръвта на хората – вероятно понеже много хора пият вино редовно.
Охратоксинът се смята, че е токсин за бъбреците с имунопотискащ ефект, причинява вродени увреждания и рак. Ами премахването на замърсяването с охратоксин – във виното? В идеалния случай трябва да се опитаме да предотвратим замърсяването преди да се е случило, но тъй като това невинаги е практично, има увеличаване на фокуса върху намиране на ефективни методи за детоксикиране на микотоксините, които вече са налични в храните.
И тук идва на помощ маята като обещаващо решение, защото микотоксините се свързват към клетъчните стени на маята. Идеята е, че маята може да се прецеди, но друг подход е да се яде хранителна мая, за да се предотврати усвояването.
Действа при пилета. Ако дадете мая заедно с афлатоксин (друг микотоксин), ще намалите тежестта на заболяването. Но използването на нещо като хранителна мая като свързващ агент зависи от стабилността на връзката между маята и микотоксина в храносмилателния тракт. Знаем, че маята може да премахва охратоксина в храните, но нямахме представа дали действа в червата до 2016 г. Оказва се, че маята свързва до 44% от охратоксина, но реално цифрата е по-скоро една трета, тъй като част от връзките не са стабилни.
Така че, ако се опитвате да се задържите под максималния дневен прием и пиете по една чаша вино, дори и ако снаксът ви са пуканки, поръсени с хранителна мая, все пак ще превишите поносимия дневен прием. Но какво означава това? Колко вредно е това? Ще разберем в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/ochratoxin-in-certain-herbs-spices-and-wine/
Превод, обработка и корекция: Цветомира Енчева и Петър Енчев