LDL холестеролът е основен рисков фактор за убиец номер 1 на мъже и жени: сърдечното заболяване. Но колко ниски трябва да са нивата? Гледайте видеото, за да разберете.
Доказателства от голямо разнообразие на източници единодушно показват, че лошият LDL холестерол причинява атеросклеротично сърдечно-съдово заболяване – инсулт и инфаркт – водещата причина за смърт. Тези доказателства включват стотици проучвания с милиони души. Холестеролът е причина за атеросклероза, втвърдяване на артериите, а посланието е ясно и силно. „Причината е холестеролът, глупчо!“, отбелязва редакторът на Американския журнал по кардиология, Уилям Клифърд Робъртс, чиято автобиография е над 100 страници, тъй като е публикувал около 1700 статии в медицинската литература. Да, има поне 10 традиционни рискови фактора за атеросклероза, но, както д-р Робъртс отбелязва, само един е достатъчен за развитието на заболяването: повишен холестерол.
„Ох!“, ще си кажете, защото тъкмо сте се върнали от лекаря си и холестеролът ви е нормален. Слава Богу. Но чакайте. Наличието на нормален холестерол в общество, където е нормално да се строполиш мъртъв от инфаркт, не е непременно нещо хубаво. Със сърдечното заболяване, причина за смърт #1 на мъже и жени, определено не бихме искали да имаме нормални нива на холестерол; трябва да се стремим към оптимални нива и не оптимални според днешните лабораторни стандарти, а оптимални за човешкото здраве.
Нормалните нива на LDL холестерол са свързани със скрито натрупване на атеросклеротични плаки в артериите ни, дори и при тези с т.нар. оптимални рискови фактори според днешните стандарти: кръвно налягане под 120/80, нормална кръвна захар, общ холестерол под 200. Ако посетите лекаря си с такива мерки, ще получите златна звезда и близалка. Но ако лекарят ви използва ултразвук и томография, за да надникне вътре в тялото, ще открие ясни атеросклеротични плаки при 38% от хората с такива „оптимални“ мерки. Може би все пак те не са оптимални.
Може би трябва да определим нивата на LDL холестерола като оптимални, само когато те вече не водят до заболяване. Каква идея! Когато над хиляда мъже и жени на 40-годишна възраст били прегледани, наличието на нива на LDL под 130, които повечето лаборатории считат за нормални, се оказало, че те имат атеросклероза в цялото тяло. Не били намерени атеросклеротични плаки само при нива на LDL холестерола около 50 или 60, а това са нивата на хората, преди всички те да започнат да се хранят по този начин. Повечето от хората в света са имали нива на LDL от около 50 (мг), така че това е истинското нормално ниво. Днешните средни стойности не трябва да се считат за нормални. Не бихме искали да имаме нормален холестерол на основата на болно общество; бихме искали нормален холестерол за човешките същества, който е около 30-70 (мг/дл), а за тези извън САЩ това се равнява на 0,8 до 1,8 милимола на литър.
Въпреки че нива на LDL 50 до 70 (мг/дл) изглеждат доста ниски според съвременните американски стандарти, това е точно нормалният обхват за хора с начин на живот и хранене, за което те генетично са се адаптирали в рамките на милиони години: хранене с цели растителни храни. Нищо чудно, че имаме тази убийствена епидемия от атеросклероза, имайки предвид, че нивата на LDL холестерол, за които тялото ни е създадено, са много по-ниски от това, което днес смятаме за нормално.
Има неподходяща тенденция в медицината да се приемат малки промени в рисковите фактори, но целта не е просто намаляване на риска, а предотвратяване на плаките, точка. И така, колко ниски трябва да са нивата? Имайки предвид най-новите доказателства от проучвания, изучаващи ползите и рисковете от понижаване на LDL холестерола, отговорът на въпроса „Колко ниски?“ е несъмнено директен: „Колкото е възможно по-ниски!“ Но да, наистина, по-ниските нива са по-добри.
Ако трябва обаче да приемате лекарства за тази цел, то ще трябва да намерите баланс с риска от странични ефекти от тези лекарства. Причината, поради която не даваме просто така статини на всеки, като например да ги поставим във водоснабдителната мрежа, е, въпреки че би било чудесно, ако холестеролът на всеки беше по-нисък, има преобладаващи рискове от лекарството. Лекарите се стремят да използват статините във възможно най-високи дози, постигайки възможно най-високото намаляване на LDL холестерола без увеличаване на риска от мускулно увреждане вследствие на лекарствата.
Но когато използваме промени в начина си на живот с цел понижаване на холестерола, всичко, което получавате, са ползи. Но можем ли да го понижим достатъчно само с помощта на диета? Ако попитате някои от топ експертите по холестерола към какво се стремят, те вероятно ще ви кажат нещо от сорта на под 70. Да, трябва да се опитваме да избягваме наситените и транс мазнините в боклучавите храни и месото, както и холестерола в яйцата, но е малко вероятно някой да успее да постигне нива на LDL холестерол от 70 (мг/дл) само с диета с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол.
Много лекари имат тази погрешна представа. LDL холестерол от 70 не само че е възможен при достатъчно здравословно хранене; това е и нормалният холестерол. Хората на изцяло растително хранене имат средно точно такива стойности. Нищо чудно, че растителното хранене е единственият начин на хранене, за който някога е доказано, че лекува коронарно сърдечно заболява при повечето пациенти.
А страничните ефекти? Ще се чувствате по-добре! Няколко рандомизирани клинични проучвания показват, че растителното хранене значително подобрява психическото здраве и качество на живот, по-малко депресия, по-малко тревожност, по-добро емоционално състояние, по-добро физическо състояние и по-добро общо здраве.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-low-should-you-go-for-ideal-cholesterol-levels/
Превод, кореция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев