Едно непубликувано проучване без контролна група твърди, че показва ползите от гладуването при мигрена, но гладуването е по-вероятно да предизвика мигрена отколкото да я облекчи. Всъщност, пропускането на хранене е сред най-честите причини за главоболие като цяло. В един преглед от над сто гладувания в здравословен център TrueNorth в Калифорния, честотата на главоболията е почти при един на всеки трима, но TrueNorth също така публикуваха един забележителен случай с посттравматично главоболие.
Центърът за контрол и превенция на заболяванията изчислява, че над 1 млн. американци преживяват черепно-мозъчни наранявания всяка година, а хроничната болка е често срещано усложнение при три четвърти от хората, преминали през това. Разбира се, има лекарства за лечение. Винаги има лекарства. А ако те не действат, операция: изрязване на нервите към главата, за да се спре болката.
Ами гладуването и растителната храна? Крайно изтощаващо състояние, трудно да се контролира, 52-годишна жена с непрекъснато хронично посттравматично главоболие. И когато казвам хронично, имам предвид хронично – болка в продължение на 16 години – но след това постига дълготрайно облекчение след гладуването, последвано от изцяло растителна диета, без добавена захар, олио или сол.
Преди това тя е опитвала лекарство след лекарство след лекарство, без никакво облекчение, и страдала с постоянни болки през целия си живот. Започнала с постоянни болки, но след гладуването интензивността на болката била намалена наполовина и въпреки че тя все още имала болки ежедневно, поне имало периоди без болка. Шест месеца по-късно опитала пак и накрая болките й станали леки, за под 10 минути, и редки, а тя продължила по този начин месеци и дори години по-късно.
Сега, разбира се, трудно е да се разграничат ефектите на гладуването от ефектите на пълноценното растително хранене, което тя е следвала през годините. Чували сте за аналгетици – болкоуспокояващи. Има някои храни, които могат да действат про-алгезично: да предизвикват болка, като това са храни с високо съдържание на арахидонова киселина и включват месо, млечни и яйца. Така че, понижаването на нивата на арахидоновата киселина, от която тялото ни произвежда разнообразие от възпалителни съставки, може да се случи чрез прием на повече растителни храни.
Може би това е допринесло към ползите от гладуването. Въпреки че много растителни храни имат високо съдържание на противовъзпалителни съставки. Така че, по отношение на мигрените и главоболието, повече растителна храна и по-малко животински продукти биха помогнали, но няма как да знаем, докато не направим проучване.
Според група изследователи растителното хранене може да предложи ползи от всички страни, ето защо те направили рандомизирано контролирано проучване, при което хората с постоянни мигрени били разделени в групи на стриктно растително хранене или прием на плацебо. После групите се сменили. По време на фазата на плацебо половината казали, че болката се подобрила, а другата половина, че болката се е запазила или се е влошила, но по време на частта с храненето почти всички се подобрили.
По време на първата част групата с диетата имала значителни подобрения в броя на главоболията, интензивността на болката, дните с главоболие и намалението на количеството болкоуспокояващи, които е трябвало да приемат. Всъщност, подействало твърде добре. Много хора не желаели да завършат проучването чрез завръщане към своите предишни диети. Не забравяйте, че е трябвало да се върнат към своята обичайна диета и вместо това да приемат хапчета, но те се почувствали толкова по-добре, че си казали: „Няма начин, Хосе.“ Виждали сме това и с други проучвания, където тези, които са опитали растително хранене, се почувствали толкова добре, че често отказвали да спрат и зарязвали проучването. И така, растителното хранене може понякога да действа прекалено добре.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/fasting-for-post-traumatic-brain-injury-headache/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев