Синдромът на раздразнените черва (СРЧ) е хронично стомашно-чревно заболяване, което засяга около един на всеки десет души. Може би сте чували за диетите FOODMARP, но те не изглежда да действат много по-добре от стандартния съвет да избягвате неща като кафе и пикантни и мазни храни; всъщност, трудно ще можете да различите едното от другото.
Но повечето пациенти със СРЧ наистина реагират на определени храни, като пшеница, млечни, соев сос или яйца, въпреки че, когато се тестват за типични хранителни алергии, може да имат отрицателни резултати при кожен тест. Но това, което трябва да знаете, не е какво се случва на кожата, а вътре в червата, когато приемате тези храни. Представям ви конфокалната лазерна ендомикроскопия. Това е супер готино! Можете да напъхате микроскоп в гърлото на някой човек, който да стигне до червата, да накапете някакви храни и да наблюдавате в реално време, докато чревната стена се възпалява и става пропусклива. Можете да видите образуването на пукнатини само за няколко минути. Но никога не е правено изследване с по-голяма група пациенти със СРЧ досега.
Използвайки тази нова технология, изследователи установили, че над половината от болните от СРЧ имат такава реакция към различни храни, наречена атипична хранителна алергия, която попада в радара на традиционните изследвания за наличие на алергия. Ако изключите тези храни от диетата си, ще получите значително облекчение на симптомите. Но извън проучването няма начин да знаем кои храни са виновни, без да се опитаме да ги изключим една по една. И няма по-голяма диета с изключване на храни от тази, която изключва всичко.
Една 25-годишна жена се оплаква от стомашни болки, подуване и диария цяла година и лекарствата не й помагали. Но след гладуване в продължение на 10 дни симптомите й се подобрили значително и ситуацията се запазила поне още 18 месеца по-късно. И не става въпрос само за субективно подобрение. Взели биопсии, които показали, че възпалението намалява, измерили директно раздразнимостта на червата и напъхали надуващ се балон и електроди в ректума, за да измерят реално промените в чувствителността към налягане и електрическа стимулация. Гладуването изглежда някак рестартира червата й, но само защото подействало за нея, не означава, че ще подейства за други. Докладваните случаи са най-полезни, когато вдъхновяват изследователите да направят проучване.
Въпреки усилията на изследователите, медицинското лечение за това състояния все още е незадоволително. Можем да се опитаме да потиснем симптомите с лекарства, но какво ще направите, ако дори това не подейства? 84 пациенти със СРЧ, 58 от които нямали успех със стандартното лечение, състоящо се от фармакотерапия и кратка психотерапия, 36 от 58 души, които все още имали симптоми, се подложили на 10 дни гладуване, докато останалите 22 се придържали към стандартното лечение. И тези в групата с гладуването преживели значително подобрение на стомашните болки, диарията, загубата на апетит, гаденето, тревожността и като цяло участието на заболяването в живота им, а това е много по-добре от контролната група. Изследователите заключават, че гладуването може да бъде полезно за лечение на пациенти с умерен до тежък СРЧ.
За съжаление принадлежността към съответната група не е нито тайно, нито рандомизирано, така че сравнението с контролната група не означава много. Давали им също и витамини венозно – B1 и витамин C – което изглежда обичайно за тези японски проучвания с гладуване, въпреки че човек не би очаквал да получи симптоми на дефицит на витамини – берибери или скорбут – само с 10 дни гладуване.
Също така били изолирани, и може би именно поради това психотерапията подействала по-добре? Трудно е да се изолират само ефектите от гладуването. Психотерапията сама по себе си може да осигури дълготрайни ползи. 101 пациенти със синдром на раздразненото черво били разделени на групи с медицинско лечение или медицинско лечение с включени три месеца на психотерапия. След три месеца групата с психотерапията се справила по-добре и разликата била още по-видна една година по-късно – една година след края на психотерапията. По-добре след три месеца и дори още по-добре след 15 месеца.
Психологическите подходи изглежда действат също толкова добре, колкото и антидепресантите при СРЧ, но плацебо реакцията за СРЧ е около 40% и зависи от това дали говорим за психологически интервенции, лекарства или алтернативни подходи. В крайна сметка правенето на нищо – захарно хапче – подобрява симптомите в 40% от случаите. Смятам, че човек може да избере първо терапия, която е евтина, безопасна, проста и без странични ефекти, а продължителното гладуване определено не е такова. Но ако всичко останало не работи, може би си струва да се опита под строг лекарски контрол.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/fasting-for-irritable-bowel-syndrome/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев