Преди почти 2500 години Хипократ казал, че „Всички заболявания започват от червата.“ Ако подхранваме червата си с полезни бактерии, с цели растителни храни, те ще ни хранят също с полезни вещества, като бутират например, който бактериите произвеждат от фибри. От друга страна, ако ги подхранвате с лоши бактерии, те ще започнат да произвеждат вредни вещества, като ТМАО, които бактериите произвеждат от сирене, морска храна, яйца и месо.
Преди смятахме, че TMAO само допринася към сърдечно-съдовите заболявания, като инфаркти и инсулти, но наскоро те започнаха да се свързват с всичко, от псориатичен артрит до синдром на поликистозните яйчници. Аз обаче съм най-притеснен относно водещите причини за смърт. Ако разгледате десетте основни причини за смърт в САЩ, знаем за сърдечното заболяване и инсулта, #1 и #5, но наскоро е открита и връзка между нивата на TMAO в кръвта и риска от различните видове рак, причина #2. Възможно е да е възпалението, причинено от TMAO, което обяснява връзката между TMAO и рака, но също може и причината да е оксидативния стрес, като свободни радикали, увреждане на ДНК или нарушаване на сгъването на протеините.
Причина #4 са хроничните обструктивни белодробни заболявания, като емфизем, а TMAO са свързани с преждевременна смърт при пациенти с изострен ХОББ, въпреки че те подозират, че се дължи на това, че те умират по-скоро от сърдечно-съдови заболявания.
Връзката с инсулта е логична – буквално – поради високото кръвно налягане, свързано с по-високи нива на TMAO, както и по-голямата вероятност от образуване на съсиреци при хората с артериална фибрилация. И тези с по-високи нива на TMAO също изглежда, че имат по-лоши инсулти и четири пъти по-голяма вероятност от смърт.
Причина #6 е Алцхаймер. Достигат ли TMAO до мозъка? Да, TMAO се съдържат в човешката цереброспинална течност, която окъпва мозъка, и наистина нивата са по-високи както при тези с лека когнитивна дисфункция, така и при тези с деменция вследствие на Алцхаймер. В мозъка TMAO се оказва, че предизвиква невронално стареене (влошаване с напредване на възрастта), повишен оксидативен стрес и влошена митохондриална функция, а всички те могат да допринесат за застаряване на мозъка и когнитивно увреждане.
Причина #7 е диабет, а хората с високи нива на TMAO имат 50% по-голяма вероятност да развият и диабет. Причина #8 е пневмонията, а TMAO водят до фатален край при пациенти с пневмония, дори и без наличие на сърдечно заболяване. Причина #9 е бъбречното заболяване, а TMAO са тясно свързани с бъбречната функция и предричат също фатален край. За период от около 5 години над половината от пациентите с хронично бъбречно заболяване, които са имали средни или по-високи нива на TMAO, са били вече мъртви, докато сред тези с най-ниските нива, почти 90% останали живи.
Добре, но как можем да понижим нивата на TMAO в кръвта си? Тъй като TMAO произлиза от храната, можем да намалим приема си на храни, богати на холин и карнитин, но те са „толкова широко разпространени“, тук говорим за месо, яйца и млечни продукти. Ето защо ограничаването на храните, богати на вещества, които произвеждат TMAO, може да не е практично решение. Не можем ли просто да си направим фекална трансплантация от някой веган? Донорите вегани бяха достатъчно любезни, за да предоставят на изследователите свежи сутрешни проби.
Ако дадете на някой веган една пържола, въпреки карнитина в месото, той няма да произведе почти никакви TMAO в сравнение с човек, който яде месо, вероятно защото няма наличие на бактерии, хранещи се с пържоли в червата му.
Забележително е, че ако давате на растителноядните хора еквивалента на 500-грамова пържола всеки ден в продължение на два месеца, само около половината увеличават производството на TMAO, което показва до каква степен чревната им флора трябва да се промени. Способността на растителните фекалии да избият TMAO е почти несъществуваща. Така че, вместо да се храните по-здравословно, защо просто не си вземете малко сладко веган ако от кафявия пазар?
В едно двойно тайно рандомизирано проучване с контролна група участниците получили или веган ако, или своето собствено ако. Пълното производство на изпражнения било разбъркано – не блендирано – и след това го прекарали през тръбичка в носа им и… не подействало.
Първо, веганите, които взели за това проучване, започнали сами да произвеждат TMAO, за разлика от другото проучване, при което нямало никакви TMAO. Това може да се дължи на факта, че другото проучване изисквало веганите да са били на растително хранене поне в продължение на една година, а това проучване нямало такова нещо. Нямало голяма промяна в нивата на TMAO в тялото две седмици след прием на веганското ако, но тези вегански фекалии, които получили, изглежда вече имали някакъв капацитет да произвеждат TMAO.
Така че, липсата на подобрение след трансплантацията на веган фекалии може би е свързана с ограничена разлика в микробиома преди началото на проучването, както и с продължителността на месоядната диета след трансплантацията. Какъв е смисълът човек да се опитва да рестартира микробиома си, ако ще продължава да яде месо? Изследователите не искали да поставят хората на растителна диета, тъй като знаели тази промяна сама по себе си може да измени микробиома и не искали да въвеждат нови фактори. Заключението – не е преднамерено – изглежда няма преки пътища. Може би просто трябва да се храним здравословно.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/can-vegan-fecal-transplants-lower-tmao-levels/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев