Във видеото „Ползите от черния кимион за отслабване“, общо 17 рандомизирани контролирани проучвания показват, че една обикновена подправка може да намали холестерола и триглицеридите. А страничните ефекти? Отслабване.
Шафранът е друга подправка, която е установено, че е ефективна за лечение на една основна причина за страдание – депресия в този случай – със страничен ефект намален апетит. При проверка с рандомизирано двойно тайно проучване с плацебо контрола се оказва, че шафранът наистина води до значително отслабване: 2,2 кг повече от плацебото, както и 2 см от талията за осем седмици. Дозата на шафрана, използвана в проучването, е равна на изпиване на една чаша чай, направен от щипка шафранови нишки.
Подозирайки, че активната съставка може би е кроцин, пигмент в шафрана, който е отговорен за неговия пурпурен цвят, изследователите опитали също да дадат на хората само пречистения пигмент. Това също довело до отслабване, но не толкова, колкото самия екстракт от шафран, побеждавайки плацебото само с 900 г и 1 см. Механизмът изглежда е свързан с потискането на апетита, тъй като групата с кроцин в крайна сметка приемала с около 80 калории по-малко на ден, докато групата с шафрана консумирала с по 170 калории по-малко на ден средно.
Едно подобно проучване разглежда специфично честотата на храненето. Изследователите сметнали може би, че ефектите на подобрение на настроението на шафрана могат да намалят храненето при стрес. И наистина, осем седмици на прием на екстракт от шафран намалили междинните хранения наполовина, в сравнение с плацебо, а това било придружено от малко, но статистически значимо отслабване, с около 1 кг. Дори загубата на няколко килограма е доста впечатляваща, имайки предвид малките дози, около 100 мг, което се равнява на около една осма чаена лъжичка от подправката.
Проблемът е, че шафранът е най-скъпата подправка в света. Той е съставен от нежни нишки, които излизат от шафрановото цвете. Всяко цвете произвежда само няколко нишки, така че ще са ви нужни 50 000 цветя, за да направите 400 г от подправката – достатъчно цветя, които да покрият футболно игрище. Значи една шипка шафран ще струва по един долар на ден.
Ето защо в моите 21 съвети за ускоряване на отслабването в книгата „Можем без диети“ вместо шафран аз включвам черен кимион, който, при една четвърт чаена лъжичка на ден ще струва само три цента на ден. Ами обикновеният кимион?
Използван в различни кухни по света, от Тексас и Мексико до Южна Азия, кимионът е втората най-популярна подправка на земята след черния пипер. Това е едно от най-старите култивирани растения с разнообразие от предполагаеми медицински цели, но едва наскоро кимионът е проучван с цел отслабване. Хората, приемали по половин чаена лъжичка както на обяд, така и на вечеря в продължение на три месеца, отслабнали с около 1,8 кг и свалили още 2,5 см от обиколката си. Оказва се, че подправката има сравнимо действие с лекарството за отслабване, наречено орлистат.
За тези от вас, които не си спомнят, това е именно лекарството с „анално пропускане“, за което може и да сте чули, продава се под името Алли и Ксеникал, въпреки че фармацевтичната компания очевидно предпочита термина „фекално зацапване“, за да опише ректалното пропускане, което причинява лекарството.
Уебсайтът на фармацевтичната компания предлага някои полезни съвети, обаче. „Вероятно е добра идея да носите тъмни панталони и резервен чифт дрехи на работа.“ Просто в случай че лекарството доведе до това да си насерете панталоните на работа.
Мисля да се придържам към кимиона, много благодаря.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/benefits-of-cumin-and-saffron-for-weight-loss/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев