Лукът е вероятно добър източник на антиоксиданти, въпреки че антиоксидантите са концентрирани във външния слой директно под обвивката. За съжаление повечето хора премахват тези най-богати на хранителни вещества външни слоеве и по този начин губят една ценна част. Ето някои цифри. Вижте! Над 10 пъти повече антиоксиданти във външния слой на белия лук, в сравнение със сърцевината. Ще забележите също така, че жълтият лук като цяло има повече антиоксиданти от белия. А червеният лук побеждава всички, въз основа на три различни метода за изследване на антиоксидантите. Ето защо аз винаги се старая да си купувам червен лук. Въпреки че червеният лук е малко по-добър, жълтият или белият също не са за изпускане, защото съдържат значителни нива на антиоксидантна активност. И така, ясно е, че са хранителни, но има ли някакви специфични клинични ползи от консумацията на лук? Има граматично неточни заглавия като това в медицинската литература, което твърди, че има всякакви чудотворни свойства. Но върху какво се основават тези твърдения?
Например, ето един преглед, който твърди, че има доказателства, че тестостеронът при мъжете се повишава от лука, но изследователите говорят за проучвания като това относно ефектите на сока от лук върху усукването на тестисите при… плъхове. Кой го е грижа какво се случва след като тестисите на един плъх се завъртят на 720 градуса обратно на часовниковата стрелка? (Освен, разбира се, плъха.) Няма как да знаем какво се случва при хората, докато не изследваме човешки тестиси и… екстрактът от лук изглежда не помага.
Добре, ами костното здраве? Очевидно по-възрастните бели жени, които консумират лук поне веднъж дневно, имат обща костна плътност с 5% по-голяма отколкото при хора, които консумират лук не по-често от веднъж в месеца (P < 0.03). Сега, 5% може и да не звучи много, но това подобрение в костната плътност може потенциално да означава намаляване на риска от фрактури на бедрената кост с над 20%, ако наистина има причинно-следствена връзка.
Ежедневният прием на лук наистина довел до голямо увеличение на костната плътност. Това отваря възможността за евтин, безопасен и ефективен подход при остеопороза и… познахте… при плъховете. Поредното проучване с гризачи. Плъхове!
Но най-накрая, ето ни. Огромни крачки са направени в лечението на остеопорозата с лекарства, но те имат потенциала за сериозни странични ефекти, ето защо вниманието на учението е привлечено от естествените средства за лечение. Хайде да накараме хората да пият… сок от лук или плацебо сок от лук. Не знам кое звучи по-зле: сок от лук със захар или фалшив сок от лук със захар. Като че ли пиенето на сок от лук не е достатъчно лошо, било е напразно, дори не е подействало.
Ами противоалергичните свойства на лука тип шалот и има ли лечебен ефект върху течащия нос, предизвикан от алергии? 16 такива пациенти били разделени по равно на антихистаминова група и група, която приема антихистамини плюс капсули, съдържащи прах от лук шалот. И изглежда групата с шалота била по-добре, но нямало статистически значима разлика при симптомите между двете групи; и така, поредния #провалналука. Трябва да има нещо, което лукът да прави.
Ами изследването на ефектите от консумацията на пресен жълт лук при пациенти с рак на гърдата, с цел да се намалят токсичните ефекти от едно лекарства за химиотерапия, наречено доксорубицин? За съжаление не са намерени значителни ползи за намаляването на увреждането на черния дроб или сърцето.
Но ето ни тук… най-накрая, клинични ползи от лука. Консумацията на пресен жълт лук понижава високата кръвна захар и инсулиновата резистентност при пациенти с рак на гърдата по време на химиотерапията с доксорубицин. Доксорубицинът не е просто токсичен за черния дроб и сърцето, но и допринася за инсулиновата резистентност. Нека да направим рандомизирано тройно тайно клинично проучване с контролна група, при което едната група пациенти да приема по един цял лук на ден, а другата – по една трета. Какво се случва? Групата с повече лук получава значително понижение на нивата на кръвна захар и инсулинова резистентност в сравнение с групата с по-малко лук. Нивата се покачили в групата с нисък прием на лук, но се понижили в групата с висок прием на лук. И така, станете приятели с лука. Кое е най-лошото, което може да се случи? Лучен дъх в устата и миризма на тялото? Вероятно най-малкото от притесненията ви, ако имате рак и сте на химиотерапия.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/are-onions-beneficial-for-testosterone-osteoporosis-allergies-and-cancer/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев