Смята се, че редовният прием на гъби ни прави по-здрави, по-щастливи и в по-добра форма, както и ни помага да живеем по-дълго. Но какви са доказателствата за това? Навсякъде се цитира, че гъбите имат лечебни свойства, но въпреки това няма много изчерпателни проучвания върху хора.
Има една съставка, наречена лентинан, която се извлича от гъби шийтаке. За да получите около 28 г чисто вещество, ви трябват около 180 кг гъби шийтаке. Това са около 2 000 чаши гъби. После може да инжектираме веществото на пациенти с рак и да видим какво ще се случи. Отговорът от дузина малки клинични проучвания установява, че обективната реакция се подобрява значително, когато се добавя лентинан към режима за химиотерапия при рак на белите дробове. „Обективна реакция“ означава свиване на тумора, но това, което наистина ни интересува, е преживяемостта и качеството на живот. Наистина ли пациентите с рак живеят по-дълго или по-добре? Тези в групата на лентинана страдали от по-малка токсичност, свързана с химиотерапията за червата и гръбначния мозък, така че само това само по себе си е достатъчна причина за използването му. Ами подобряването на преживяемостта?
Изненадах се да видя, че лентинанът очевидно може да подобри значително преживяемостта при един вид левкемия. Добавянето на лентинан увеличава средния процент преживяемост и намалява кахексията – отслабването на мускулите при пациенти с рак – както и подобрява общото здраве. Чакайте малко, какво? Как? Това е подобряване на преживяемостта при кафявите норвежки плъхове. И така, тези клинични ползи са приложими, само ако сте ветеринарни лекари.
Една компилация от 17 реални човешки клинични проучвания наистина намира подобрение при преживяемостта след една година при пациенти с напреднал стадий на рак, но няма значителна разлика във вероятността от преживяемост след две години. Дори компилацията от проучвания, която предполага, че лентинанът предлага значителни предимства по отношение на преживяемостта, говорят за статистическо значение. Трудно е да се различат тези криви. Лентинанът подобрява преживяемостта средно с 25 дни. 25 дни са си 25 дни, но трябва да оценим твърдения, направени от компании относно чудотворните свойства на лечебните гъби много критично.
Лентинанът трябва да се инжектира интравенозно. Ами добавките с екстракт от гъби, които просто можете да приемате? Екстрактът от гъби шийтаке е достъпен в интернет за лечение на рак на простатата за приблизително $300 на месец, значи би трябвало да действа, нали? Мъжете, които редовно консумират гъби, наистина изглежда имат по-нисък риск от рак на простатата, и очевидно не само защото ядат по-малко месо и повече плодове и зеленчуци като цяло.
Защо пък да не опитаме с екстракт от гъби шийтаке? Защото не действа – неефективен в лечението на клиничен рак на простатата. Резултатите показват, че допълващите и алтернативните медицински твърдения могат реално да бъдат изследвани. Каква идея! Може би трябва да е задължително преди пациентите да похарчат огромни суми пари за недоказани лечения, или в този случай, опровергани лечения.
Ами Божествените гъби, известни още като гъбите на живота или гъби рейши? Заключение: няма значителни противоракови ефекти, нито дори една единична частична реакция. Може би го премисляме прекалено? Екстрактът от бели печурки може да убие клетки на рак на простатата, най-малкото в съд на Петри, същото важи и за модерните рейши, но не подействали при хората. Няма как да знаем дали белите обикновени печурки действат или не докато не направим проучване.
Това, което харесвам на това проучване, е че изследователите не използвали патентован екстракт. Те просто използвали обикновени цели гъби, изсушени и смлени на прах – еквивалент на половин до една чаша и половина свежи бели печурки на ден – с други думи, напълно постижимо количество. Дали ги на мъже с биохимичен повтарящ се рак на простатата. Това означава, че мъжете вече се били подлагали на простатектомия или радиация в опит за изрязване или прогаряне на целия рак, но сега той се е върнал и расте, което е доказано от повишаването на нивата на PSA, показател на развитието на рак на простатата.
От 26 пациенти, които приемали печурки на прах, четирима имали някаква реакция, по-специално имали понижение на нивата на PSA с над 50% след започване на приема на гъбите.
Ето откъде започнали тези четирима души в месеците преди консумация на гъби. Пациент 2 ми е любим. Той имал експоненциално увеличение в нивата на PSA в продължение на една година. След това започнал с обикновени бели гъби и буум, нивата на PSA намалели на нула и си останали така. Подобен е случая с пациент 1. Пациент 4 имат частична реакция, преди ракът отново да се появи, а пациент 3 изглежда имал отложена частична реакция.
Сега, при повечето случаи нивата на PSA продължавали да се повишават, а не да намаляват. Но дори и да има само 1 на 18 шанс да сте сред тези двамата души с продължителна пълна реакция, която продължава до ден-днешен, тук не говорим за претегляне на рисковете от някоя токсична химиотерапия за малкия шанс от ползи; просто приемане на евтини, лесни, вкусни обикновени бели печурки всеки ден.
Да, проучването не е имало контролна група, така че може би е само случайност, но пациентите след простатектомия с повишени нива на PSA, са почти винаги показател за развитие на рака. А какви са недостатъците?
При тези двама пациенти, нивата им на PSA станали неразличими, което предполага, че ракът е изчезнал изцяло. Те вече са се подлагали на операция, премахнат им е основния тумор, заедно с цялата простата, вече са преминали през радиация, за да се опитат да изчистят рака, който е останал и все пак ракът се появил отново докато не започнали да приемат малко сушени гъби на прах.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/white-button-mushrooms-for-prostate-cancer/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев