Могат ли гъбите да бъдат лечебни? Продуктите с гъби допринасят в голяма степен към $50-милиардния пазар за хранителни добавки. Тази печеливша търговия осигурява силна инициатива за компаниите да тестват доверчивостта на своите клиенти и за нещастие, неподкрепени твърдения днес определят бизнеса с лечебни гъби. Например, компаниите, които произвеждат билкови лекарства, експлоатират връзките с проучвания върху мишки с цел промотиране на своите гъбени капсули за лечение на всякакъв вид болежки, но ако не сте забелязали, ние не сме мишки.
Няма да е изненада, ако гъбите имат някакви важни свойства. В крайна сметка именно от гъбите извличаме доста лекарства, а едно от най-важните е пеницилинът. Също лекарството, понижаващо холестерола, ловастатин, както и силния имуносупресор циклоспорин. Все още ли не смятате, че гъбите могат да имат фармакологични ефекти? Не забравяйте, че от тях идват някои от най-силните отрови. Някои от тях дори изглеждат така, като например отровната гъба Каролина фалс морел, ужасно грозна като жаба, но други имат по-приятен вид, тази буквално е наречена „унищожителният ангел“ – това й е името – и само една чаена лъжичка може да доведе до болезнена мъчителна смърт.
Както и да е, трябва да уважаваме фармакологичния потенциал на гъбите, но с какво могат да ни помогнат? Консумацията на гъби шийтаке всеки ден подобрява имунитета при хората. Ако давате на хората само по една или две сушени гъби шийтаке на ден – еквивалента на пет до десет пресни гъби – за четири седмици това води до увеличаване на пролиферацията на гама-делта Т лимфоцитите и двойно повече естествени клетки убийци. Гама-делта клетките действа като първа линия на имунологична защита и дори още повече, естествените клетки убийци убиват рака, а шийтаке прави всичко това, понижавайки показателите на системното възпаление.
Екстрактът от гъба кладница изглежда не действа толкова добре, но това, което ни интересува е дали гъбите могат реално да повлияят на рака. Шийтаке все още не са тествани, за разлика от гъбата рейши, след като се е използвала като лечение при рак в цяла Азия в продължение на векове.
Гъба рейши за лечение на рак: какво казва науката? Един мета анализ на пет рандомизирани контролирани проучвания показва, че пациентите, които са приемали добавки с гъба рейши заедно с химиотерапия и радиация, имало по-голяма вероятност от положителен ефект, в сравнение само с химиотерапия и радиация. Сега, въпреки че добавянето на гъба рейши повлияло върху развитието на тумора, данните не успяват да докажат значителен ефект върху намаляването на тумора, ако се използват само гъбите. И така, те не се препоръчват като единствено, а по-скоро допълващо лечение за пациенти с напреднал стадий на рак.
Сега, положителното влияние означава, че туморът се е свил. Това, което ни интересува, е дали това реално подобрява преживяемостта или качеството на живот. И нямаме убедителни данни, които да предполагат, че продукти с гъба рейши подобряват преживяемостта. Но хората, които приемат рейши, се оказва, че имат относително по-добро качество на живот, така че това си е от полза, ако питате мен.
Ами други видове гъби? Въпреки че не са тествани цели гъби шийтаке, има една съставка, която се извлича от тях и се нарича лентинан. Смята се, че тя напълно спира растежа на определени видове саркома в мишките. Но реално тя действа само при определен вид мишки и се проваля при всичките девет останали. Така че, дали не приличаме повече на останалите 90% мишки, при които не подействало? Трябват ни проучвания върху хора и най-накрая ги имаме. Има данни за почти 10 000 пациенти с рак, които са лекувани с екстракт от гъба шийтаке, инжектиран директно във вените им. Какво открили изследователите? Ще разберем в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/medicinal-mushrooms-for-cancer-survival/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев