В световен мащаб са приписвани 11 милиона смъртни случаи на фактори, свързани с храната всяка година, което поставя непълноценната диета пред всеки друг рисков фактор за смърт в света. Имайки предвид, че храната ни е водещата причина за смърт, би било логично да се набляга на изучаването й в медицинските учебни заведения, но има недостиг на образоването относно науката за хранене в обучението по медицина. Един системен преглед установява, че въпреки централната роля на храненето за здравословния начин на живот, завършващите студенти по медицина не са подкрепени по време на обучението си, за да осигуряват необходимата грижа.
Това може да започне още от училище. Кое е по-важно: обучението за водещите причини за смърт на човечеството или органичната химия?
В медицинския университет студентите посвещават само средно по 19 часа общо върху науката за храненето, наред с хиляди часове обучение по други предмети и дори така те не са обучени относно най-същественото. Колко случаи на скорбут или бери-бери – заболявания вследствие на хранителни дефицити – ще срещнат в клиничната си практика? В сравнение, колко от техните бъдещи пациенти ще страдат от излишен прием на храна: затлъстяване, диабет, хипертония, сърдечно заболяване? Те са вероятно малко по-често срещани. над 9 от 10 кардиолога вярват, че ролята им включва лично даване на поне основна информация относно храненето на своите пациенти, но по-малко от 1 на 10 смятат, че са експерти в областта.
Ако разгледате клинични насоки за това, което трябва да правим за пациентите си по отношение на убиец номер 1, атеросклеротичното сърдечно-съдово заболяване, всички видове лечения започват със здравословен начин на живот. Как могат лекарите да приложат на практика тези насоки без адекватно обучение по науката за хранене?
Под 50% от медицинските учебни заведения докладват, че предлагат някакво обучение по хранене в клиничната практика. Всъщност те може и да преподават ефективно анти-хранене, тъй като студентите започват медицинското си обучение с по-голяма признателност към ролята на храненето за здравето, отколкото когато завършват.
Това е процентът студенти по медицина в различни университети, които посочват, че храненето е важно за тяхната кариера при прием в медицинския университет. Малка част, около три четвърти средно. Добре, но след две години обучение по медицина те били попитани същия въпрос. И числата потънали надолу. Всъщност, при повечето учебни заведения процентът бил 0%. Вместо обучение, те получили изкривено обучение – тази глупава идея, че храненето е важно, била изтрита директно от мозъка им. Предклиничното обучение – което означава първите две години от медицинското образование – поражда загуба на чувство за практическо значение на приложимата дисциплина на храненето.
И след медицинския университет, образоването по отношение на храненето при специализирането е минимално или обикновено липсва. През 2018 г. бяха въведени основни промени в изискванията за обучение по специално, но нищо не беше упоменато за обучението по хранене. Може да имаме лекар, завършил медицина, който идва от някоя престижна програма, но не е научил нищо, абсолютно нищо относно храненето.
Защо науката за хранене не присъства нито в обучението по медицина, нито в практиката и какво може да се направи за това? Една от причините за съжаление е, че храненето ни връща назад, защото няма финансови инициативи, които да го подкрепят.
Какво можем да направим по въпроса? Клиниката по законови разпоредби относно храненето в правното училище в Харвард открива няколко различни политически лоста на всички етапи на медицинското обучение и видовете политически препоръки там важат само за властите. Например, правителството може да изиска лекарите, работещи във ВА, да минат поне основен курс по хранене. Или можем да добавим въпроси относно храненето на изпитите, за да се принудят университетите да преподават повече. Но за момента дори пациентите, които са имали скоро инфаркт, не променят храненето си. Лекарите не им казват, а болниците активно подкопават бъдещето им с храната, която сервират на своите пациенти.
Добрата новина е, че Американската медицинска асоциация е приела резолюция, която подкрепя здравословната храна в болниците. Каква идея! АМА призовава болниците в САЩ да подобрят здравето на пациентите си, персонала и посетителите си като осигуряват разнообразие от здравословни храни, включително растително меню и храни с ниско съдържание на мазнини, натрий и добавена захар; елиминиране на преработеното месо от менюто и осигуряване на здравословни напитки. Прекрасно!
По подобен начин, през 2018 г. щатът Калифорния задължи достъпността на растително меню за пациентите. И има болници в Гейнсвил, Флорида, Бронкс, Манхатън, Денвър и Тампа, които предлагат изцяло 100% растително меню за пациентите си отделно и доставят материали на приетите в болницата хора за подобряване на осведомеността им относно ролята на храната, особено растителната храна в справянето с хроничните заболявания.
Нека разгледаме някои от менютата. Ммм… леща с паста болонезе. Ето ги Монтефлор: карфиол с печени картофени кюфтета за закуска. Гъбено рагу за обяд и задушено с бял боб за вечеря. Супа, салата и плодове за десерт. За първи път огладнявам, докато гледам болничното меню. Иска ми се да имам апандисит и да остана за няколко дни.
Ключът към тези промени е подкрепа от страна на лекарите и увеличаване на усведомеността на персонала и пациентите относно ползите от яденето на повече растителна храна. Един единствен лекар може да предизвика промяна в цялата система, защото науката е на наша страна. Лекарите имат уникалната позиция в обществото да повлияят върху политиката на всички нива. Време е да използваме тази позиция.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/hospitals-with-100-percent-plant-based-menus/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев