Депресията е сериозно и често срещано психично заболяване, отговорно за повечето случаи на самоубийство, но както вече говорихме, приемът на плодове, зеленчуци и естествено съдържащи се антиоксиданти е установено, че предпазва от депресия, ето защо, заключават те, е възможно да предотвратим депресията или поне да намалим негативните й ефекти чрез интервенция с хранене.
Но не бързайте толкова. Това е проучване в точно определен момент от времето, така че няма как да знаем дали лошите хранителни навици предхождат развитието на депресията или депресия причинява лоши хранителни навици. Депресията и дори лечението за депресия може да повлияе върху апетита и приема на храна. Може би хората, които се чувстват зле, просто се хранят зле, вместо обратното. Това, което ни трябва, е проспективно проучване, проучване, извършено във времето, при което започвате с хора, които не са депресирани, следите ги в продължение на 6 години и тези с високи концентрации на каротиноид в кръвта, който се смята за добър индикатор за прием на плодове и зеленчуци, имат 28% по-нисък риск от депресия в рамките на този период. Стига се до заключението, че ниските нива в кръвта на тези полезни фитонутриенти могат да предрекат развитието на нови депресивни симптоми. Ами самоубийството?
В световен мащаб един милион хора се самоубиват всяка година в света. В това сравнение на европейските държави Гърция има най-нисък процент самоубийства. Може би заради прекрасното време, но може би има нещо общо с храненето им. 10 000 души били следени в продължение на години и тези, които били на средиземноморски тип хранене, имали по-малка вероятност да бъдат диагностицирани с депресия. Какво има толкова в тази диета, което предпазва? Не е червеното вино, нито рибата. Причината са плодовете, ядките и по-голямата консумация на растителни мазнини и бобови, за сметка на животинските храни, а това изглежда предпазва. За разлика от това са наблюдавани сериозни вредни последствия при консумацията на млечни продукти и месо.
Установен е подобен предпазващ хранителен модел в Япония, високият прием на зеленчуци, плодове, гъби и соеви продукти е свързан с понижено разпространение на депресивни симптоми. Причината не е голям прием на морска храна. 100 000 мъже и жени в Япония били проследени до над 10 години и не се установяват доказателства за предпазващата роля на консумацията на повече риба или на дълговерижните омега-3 EPA и DHA за самоубийства. Всъщност откриват значително повишение на риска от самоубийства след мъжете, които не пият, при висок прием на омега-3 от морската храна. Това може и да е случайно, но е установен подобен резултат в Средиземноморието. Високата консумация на риба и последващото увеличаване на консумацията са свързани с повишен риск от психични проблеми.
Едно вероятно обяснение е съдържанието на живак в рибата. Натрупването на живак може да увеличи риска от депресия. Знаем, че живакът в рибата може да причини неврологични увреждания, като например негативен ефект върху болестта на Алцхаймер, загуба на паметта, аутизъм, както и депресия.
Така че повишеният риск от самоубийство сред хората с висок прием на риба може да бъде приписван на вредните ефекти от живака в рибата.
Голямото харвардско кохортно проучване установява подобни резултати, стотици хиляди хора, проследени за 20 години и няма доказателства, че приемът на рибено масло или консумацията на риба понижават риска от самоубийства с тенденция дори към по-висока смъртност от самоубийства.
Ами лечението на депресията? Нито EPA, нито DHA не са по-ефективни от захарните хапчета, същото може да се каже и когато съберем заедно всички направени изследвания до днешна дата. Преди смятахме, че добавката омега-3 е полезна, но скорошните проучвания са наклонили баланса на другата страна. Изглежда, че почти цялата ефикасност на лечението, наблюдавана в публикуваната литература може да бъде приписана на пристрастия към публикациите, което означава, че проучванията, които не установяват никакви ползи, обикновено изобщо не се публикуват, и така, всичко, което човек може да намери, са няколко проучвания с положителен резултат, но това е само защото няколко проучвания с отрицателен резултат са били погребани.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/fish-consumption-and-suicide/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев