И преди сме разглеждали ползите от лененото семе върху превенцията и преживяемостта при рак на простатата, както и при рак на гърдата, а причината са лигнаните в лененото семе, които имат противоракови свойства, съдържащи се и в червеното вино, пълнозърнестите храни, зеленолистните (кръстоцветни) зеленчуци, но най-вече в сусаменото и лененото семе, най-концентрираният източник на планетата. Но това е за единица тегло. Хората консумират много повече зърнени храни отколкото семена.
И от всички зърнени храни, най-високата концентрация на лигнани е открита в ръжта. Може ли приемът на ръж да намали риска от рак на гърдата? Теоретично? Да, но за разлика от лененото семе, ръжта никога не е била изследвана.
Ако измерите нивата на лигнани в кръвта на жени, които живеят в регион, където се консумира много ръж, вероятността от рак на гърдата изглежда наполовина по-малка при жени с най-високите нива, но лигнаните също се съдържат в чая и горските плодове, затова не е сигурно откъде идва защитата, ето защо изследователите решили да измерят алкилрезорцинолните метаболити, един клас фитонутриенти, които са относително характерни само за зърнените. Учените взели проби урина от жени с рак на гърдата и такива без, и тези С рак на гърдата имали значително по-ниски нива в сравнение с жените без рак на гърдата, независимо дали те са всеядни или вегетарианки. Вероятно жените с риск от рак на гърдата консумират значително по-малко пълнозърнести храни, като ръж.
Но ако проследите по-възрастни жени между 50- и 60-годишна възраст, ще видите, че приемът на пълнозърнести продукти не е свързан с риск от рак на гърдата. Подобен резултат е установен при по-възрастните мъже; консумацията на пълнозърнести храни при 50 и 60-годишните не изглежда да е свързана с риска от рак на простатата. Дали не е твърде късно на този етап?
От данните върху млечните продукти знаем, че храненето в ранните детски години е важно за развитието на рак на простатата, особено около пубертета, когато простатата расте и съзрява. И така, ако се върнете и погледнете какво са пиели мъжете в юношеството си, ежедневната консумация на мляко изглежда утроява риска от напреднал стадий на рак на простатата по-късно в живота. Изследователите разгледали ежедневната консумация на ръжен хляб през юношеството и наистина тези, които консумирали ръжен хляб ежедневно като деца, имали наполовина по-малка вероятност от напреднал стадий на рак на простатата. Това е в съответствие с имиграционните проучвания, според които първите две десетилетия от живота може би са най-важните за изграждане на модел за развитие на рак по-късно в живота.
Определено е важно с какво храним децата си, но ако вече сме на средна възраст, дали не е прекалено късно да сменим курса? За да отговорят на този въпрос, изследователи в Швеция направили проучване. Взимат мъже, които вече имат рак на простатата, разделят ги на две групи, половината приемат много ръжен хляб; другата половина консумират храни, богати на фибри, но пшеничен хляб с ниско съдържание на лигнани; така наблюдаваме какво се случва. Има непреки доказателства, че ръжта действа срещу рака на простатата, например честотата на рака в региони с висока консумация на ръж, но никога не е било проучвано до излизането на това изследване.
Взели биопсии от туморите на хората преди и след три седмици на прием на хляб, след това измерили броя на умиращите ракови клетки. Нямало промяна в изчистването на раковите клетки в контролната група, но имало 180% увеличение на броя на умиращи ракови клетки в групата с ръжта. Едно последващо проучване с продължителност 6 седмици установило 14% спад на нивата на PSA, маркер за наличие на рак, а това предполага и свиване на тумора.
Тук отбелязват, че тъй като са използвали големи количества прием на ръжен хляб, предстои все още да се изследва дали нормални количества прием ще имат клинично значим ефект. Като всеки друг американец с червена кръв, моето невежество относно метричната система не отбеляза 485 г ръжен хляб на ден като нещо необичайно, но това означава 15 филии хляб… на ден! Вместо яденето на един хляб на ден, същото количество лигнани може да се открие в една-единствена чаена лъжичка смляно ленено семе на прах.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/does-rye-bread-protect-against-cancer/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев