Водата е безспорно вещество #1 в диетата ни. Според проучванията добрата хидратация може да понижи риска от сърдечно заболяване и рак, както и може да ви помогне да се целувате по-добре. Чрез допира на изкуствена кожа към устните на млада жена учените установяват, че хидратираните устни показват по-голяма чувствителност към леко докосване.
Въпреки че е добре известно, че водата е жизненоважна за оцеляването на хората, едва наскоро започнахме да разбираме ролята й в поддържането на мозъчната функция. Има логика, мозъкът ни се състои от 75% вода и когато се дехидратираме, мозъкът се свива. Дори леката дехидратация, причинена от тренировка в горещ ден, е установено, че променя мозъчната ни функция.
И преди съм говорил за ролята на хидратацията за когнитивната функция, но днешните открития предполагат, че настроението ни може също да се повлияе положително чрез консумацията на вода.
Ефектите от дехидратацията в реалния живот не са добре документирани. Едва през 2013 г. е публикувано първото проучване за изследване на ефектите от леката дехидратация върху разнообразие от чувства. Какво откриват? Най-важните ефекти от лишаването от течности са по-голяма сънливост и умора, по-ниски нива на сексуално желание и внимание, както и повишено объркване. Но след като човек пийне малко вода, вредните ефекти върху вниманието, щастието и объркването веднага спират.
Усвояването на водата всъщност се случва много бързо, само за 5 минути от устата в кръвта, а пикът й е около 20-тата минута. И отделно изглежда е важна температурата на водата. Кое смятате, че се усвоява по-бързо: студената вода или топлата вода с телесна температура? Студената вода попива в тялото с около 20% по-бързо.
Как можете да разберете дали сте дехидратирани или не? Защо не попитате тялото си? Ако пийнете малко вода, после се обърнете и просто я изпикаете веднага, вероятно това е начинът на тялото ви да каже: „Добре съм си, пълен съм до горе.“ Но ако изпиете огромно количество вода и тялото ви задържи по-голямата част, тогава вероятно депата са били празни. И така, тези изследователи оформили техниката. Изпразвате пикочния си мехур, после изпивате 11 мл/кг телесно тегло, или 5 мл на всеки паунд, има около 240 мл в една чаша, значи това е около 3 чаши вода, изпивате 3 чаши вода и час по-късно проверявате колко сте пишкали. Празните кръгове на тази графика в ъгъла са дехидратираните хора. На практика това означава, че ако изпиете три чаши и изпикаете по-малко от 1, е много вероятно да сте били дехидратирани.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/can-dehydration-affect-our-mood/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев