След излизане на препоръките за здравословно хранене за сърцето от национални професионални организации, които окуражават американците да ограничат приема си на месо, индустрията за телешко съставя и участва в написването на този преглед върху рандомизирани контролирани проучвания, които сравняват ефектите на телешкото месо в сравнение с пилешкото и рибата върху нивата на холестерола, публикувани през последните 60 години. Учените установили, че влиянието на консумацията на телешко месо върху холестерола на хората е подобно на това на рибата и пилешкото, което означава, че преминаването от червено към бяло месо вероятно няма да промени нещата. И това не е никак изненадващо, имайки предвид колко дебели са генетично модифицираните пилета в днешно време, над десет пъти по-дебели отколкото преди един век. Има някои части на телешкото, които съдържат по-малко холестерол, водещ до повишение на наситените мазнини, в сравнение с пилешкото (там, накрая). Не е изненада, че бялото месо не е по-полезно от червеното, но тяхното заключение е: „Ето защо можете да консумирате телешко“, „като част от една балансирана диета за регулиране на холестерола.“ Това е също както сравнението на Кока-кола и Пепси. Въпреки че Кока-кола има по-малко захар от Пепси, имаме 16 супени лъжици захар на бутилка срещу само 15. Ако проучванията върху кръвната захар не откриват разлика между пиенето на Кола и Пепси, няма как да заключим, че Пепси може да се използва при препоръки за хранене, насочено към регулиране на кръвната захар. Бихме казали, че и двете са еднакво вредни, затова в идеалния случай не трябва да ги консумираме изобщо.
Това е стандартен трик на индустрията за сравнение на модерно ново лекарство не с най-доброто на пазара, а с някое зле направено лекарство, за да може новото да изглежда по-добре. Забележете, че не сравнявали телешко с растителен протеин, както в това проучване. Но се изненадах, след като започнах да чета това, че не открили никакви ползи да се премине към прием на растителни протеини. Какво са консумирали хората? Диета с растителни протеини вляво, диета с животински протеини вдясно. Закуската изглежда наред. Вместо бургер за обяд, растителната група получава запечен червен боб с домати и салата – много добре. А за вечеря, вместо поредния бургер, просто някакви скучни зеленчуци. Защо холестеролът на растителната група е също толкова зле, колкото и на животинската? О, защото групата с растителни протеини приемала и по 3 супени лъжици телешка лой всеки ден, 3 супени лъжици маргарин от телешка мазнина – нищо чудно.
Това е част от поредица проучвания, които се опитват да разберат какво има в месото, което повишава толкова холестерола – дали е животинският протеин или животинската мазнина? Учените направили тези фалшиви животински продукти, които да имат същото количество наситени мазнини и холестерол чрез добавяне на екстрахирана животинска мазнина и холестерол. Как направили такива странни смеси? Компанията за кучешка храна Ралстон Пурина.
Но изненадващото е, че дори и ако запазите същото количество животинска мазнина и холестерол чрез добавяне на мазнини от месо към зеленчукови бургери и накарате растителната група да гълта хапчета с холестерол, за да изравните резултата, понякога отново ще има предимство на групата с растителен протеин. Накарали ги да си сменят диетите след първата половина на периода и нивата им на холестерол също се променили.
Хората започват да приемат тофу вместо месо и нивата на холестерола им намаляват, ами ако преминат на тофу плюс свинска мас? Тогава холестеролът им си остава същият, въпреки че тофу и свинска мас може би са по-добри отколкото само месо, тъй като това води до по-малко окислен холестерол. Дори и смяната на животински с растителен протеин може да има предимства. Но ако наистина искате да увеличите максимално силата на храната да понижава холестерола, е добре да преминете изцяло на растително хранене. Стандартният съвет за намаляване на мазното месо, млечни и яйца може да понижи холестерола с 5-10%, но флексатарианските или вегетарианските диети могат да го понижат с 10-15%, веганските с 15% до 25%, а по-здравословните вегански диети с до 35%, както това проучване, което показва спад с 61 единици на LDL холестерола за няколко седмици.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/switching-from-beef-to-chicken-fish-may-not-lower-cholesterol/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев