Резултатите от проучването CHAMACOS наскоро бяха публикувани, Център за оценка на майчиното и детското здраве на Салина Вали, Калифорния, което изследва връзката между излагането на влиянието на огнеупорни химически замърсители по време на бременността и детските години, както и последващото развитие на нервната система. Защо Калифорния? Защото излагането на химикали на децата в Калифорния е сред най-високите в света, и се смята, че водят до увреждане на ендокринната система и наличие на невротоксини. Какво е установено? Излагането на тези химикали както по време на бременността, така и в детска възраст, е свързано с влошено внимание, фина моторика и познавателна способност (особено вербално разбиране) в периода на училищна възраст. Това проучване, най-голямото до днешна дата, допринася към нарастващите доказателства, че тези огнеупорни химикали имат странични ефекти върху развитието на нервната система на детето. А страничните ефекти могат и да се проявят в юношеството, отново засягайки фината моторика, както и функцията на щитовидната жлеза, нещо, което може да премине и в зряла възраст.
Тези химикали влизат в майката, след това преминават в амниотичната течност и после в кърмата. И колкото повече има в млякото, толкова по-лошо може да бъде умственото развитие на бебето. Кърменето все пак е най-доброто решение, но как точно тези жени са били изложени в крайна сметка?
Въпросът: Излагането идва най-вече от храната или от праха? Изследователи в Бостън събрали проби от кърмата на 46 майки, взели проби и от праха в дома им и ги разпитали относно храненето им. Установили, че и двете причини са налични. По отношение на храненето са замесени голям брой животински продукти. Това е в съответствие с откритията по света. Например в Европа, тези огнеупорни химични замърсители са намерени най-вече в рибата, месото и други животински продукти. Подобно е на това, което виждаме с диоксините, рибата и други мазни храни, като растителното хранене предлага най-ниското излагане.
Ако това е случаят тук, дали тогава вегетарианците имат по-ниски нива на огнеупорни химически замърсители, които циркулират в кръвта им? Да, вегетарианците имат с около 25% по-ниски нива. Пилешкото месо изглежда най-зле. Изследователи от Министерство на земеделието на САЩ сравнили нивата в различните меса. Най-високите нива са открити в пилешкото и пуешкото месо, по-малко в свинското и дори още по-малко в телешкото. Пилешкото в Калифорния има най-високите нива, което е в съответствие със стриктните кодове за запалимост на мебелите, но пилетата не кълват все пак дивана. Пилетата и пуйките имат директен контакт чрез използването на полета с канализационна утайка при отглеждане на фураж, замърсяване на водата, употреба на огнеупорни материали в отглеждането на пилета или неволно включване на огнеупорен материал в гнездата на птиците или хранителните съставки.
Доказано е, че рибата има най-високи нива като цяло, но американците не ядат много риба и затова тя не допринася много към общите нива в САЩ. Ето нивата, които открили при хората, които ядат месо. Ето нивата в кръвта на вегетарианците. За да придобиете представа за приноса на пилетата, ето къде са хората, които консумират повече от средното ниво на консумация на пилешко месо, в сравнение с тези, които консумират по-малко.
Къде са веганите? Знаем, че приемът на много други видове замърсители е почти изцяло от консумацията на животински мазнини. Ами ако ги премахнем изцяло от храната си? Действа за диоксините. Нивата на диоксини при веганите изглеждат забележително по-ниски отколкото при общото население, но какво можем да кажем за огнеупорните химикали? Веганите са тук, а тези, които са били вегани около 20 години, имат още по-ниски нива. Тази тенденция на химичните нива да спадат повече, ако човек е на растително хранене по-дълго, предполага, че храните от животински произход допринасят значително, но забележете, че нивата никога не падат до нулата, така че храната не е единственият източник.
Министерството на земеделието на САЩ отбелязва, че в момента няма регулаторни лимити на количеството на замърсяване с огнеупорни химични материали в храните в САЩ, но намаляването на нивата на ненужни, постоянни и токсични вещества в храната ни определено е желателно.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/flame-retardant-pollutants-and-child-development/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев