Лекарите имат задължение да информират пациентите си относно рисковете и ползите от това, което им предписват. Лекарите обаче рядко комуникират цифрите на абсолютния риск, като например „цифрите, необходими за лечение“, с други думи на колкото хора са помогнали лекарствата действително; „цифрите трябва да вредят“, с други думи колко хора реално са пострадали от медикамента; или „удължение на живота“, с колко ще увеличат живота ви, въпреки че пациентите искат цялата тази информация.
Ако лекарите информират пациентите си само за намалението на относителния риск – например, като им казват, че едно хапче ще намали риска от инфаркт с 34% – 9 от 10 ще се съгласят да го вземат. Ако им се даде същата информация, оформена като намаление на абсолютния риск, обаче: „1,4% по-малко пациенти са имали инфаркти“, а при тези, които са се съгласили да приемат лекарството, броят намалява само до 4 от 10. А ако се използват „цифрите, използвани за лечение“, само 3 от 10 пациенти ще се съгласят да приемат лекарствата. И така, ако сте лекар и наистина искате пациентът ви да вземе лекарството, коя статистика ще използвате?
Употребата на статистиката с относителния риск, за да се надуят ползите и статистиката с абсолютния риск, за да се омаловажат страничните ефекти, се смята за статистическа измама. За да видим как човек може да обърне едно проучване, за да изпълни това, нека разгледаме един пример. Ето ги случаите на инфаркти за 5 години при хората, приемали плацебо, в сравнение с тези, приемали лекарството – значително по-нисък риск. Ако искате статините да звучат добре, ще трябва да използвате намалението на относителния риск, 24% по-нисък риск. Ако искате статините да звучат като лоша идея, ще трябва да използвате намалението на абсолютния риск, просто кажете: „3% по-малко инфаркти“.
Тогава може да обърнете на темата за страничните ефекти. Например, открили, че 0,3%, 1 от 290 жени в плацебо групата, се разболели от рак на гърдата след 5 години, в сравнение с 4,1%, 12 от 286 в групата със статините. Така че, твърдение в полза на статините относно това проучване ще звучи така: 24% спад в риска от инфаркти и само 3,8% повече рак на гърдата. Докато твърдение срещу статините би звучало така: само 3% по-малко инфаркти, в сравнение с 1,267% по-висок риск от рак на гърдата. И двете твърдения са на практика верни, но можете да видите как лесно се манипулират хората, ако се избере как да се представи информацията за рисковете и ползите. И така, в идеалния случай ще се използват и двете: намалението на относителния риск и намалението на абсолютния риск.
По отношение на ползите, когато съберете няколко проучвания върху статините, изглежда така, сякаш намалението на относителния риск е 25%. Значи, ако 10-годишният риск от инфаркт или инсулт е 5%, то приемането на статин ще го свали от 5% до 3,75%, за намалението на абсолютния риск от 1,25%, или „броят, необходим за лечение“ на 80, което означава, че има шанс 1 на 80 да избегнете инфаркт или инсулт, приемайки лекарството през следващите 10 години. Както можете да видите, докато основният риск става все по-голям и по-голям, въпреки че имате същото това намаление на риска с 25%, намалението на абсолютния риск става все по-голямо и по-голямо. И при 20% риск първоначално, ще имате шанс 1 на 20 да избегнете инфаркт или инсулт през следващото десетилетие, ако приемате лекарството.
Така че, това са ползите. По отношение на рисковете, откритието относно рака на гърдата изглежда е измама. Ако вземем заедно всички проучвания, ще се окаже, че няма връзка между употребата на статини и риска от рак. Относно мускулните проблеми, оценките варират от едва 1 на 1 000 до 1 на 50.
Ако се обърквате от всички тези цифри, клиниката Мейо разви страхотен инструмент за визуализация. За тези с относителен риск, които обмислят прием на статин, през следващите 10 години, ако хората не правят нищо, 10 от тях могат да получат инфаркт. Ако всички 100 вземат статини всеки ден за тези 10 години, обаче, 8 все пак ще получат инфаркт, но два ще са се спасили, така че има шанс 1 на 50 приемът на лекарството да ви помогне да избегнете инфаркт през следващите 10 години.
Какви са недостатъците? Цената и неудобството от приемане на хапче всеки ден, което може да доведе до някои стомашно-чревни странични ефекти, болки в мускулите и скованост при може би 5%, лечимо възпаление на черния дроб при 2% и по-сериозни увреждания при може би 1 на 20 000 пациенти.
Забележете, че тези две щастливи лица представят избягването на инфаркта, а не спасения живот. Шансът след няколко години статините реално да спасят живота ви, ако нямате сърдечно заболяване, е около 1 на 250.
Ако искате по-индивидуален подход, клиниката Мейо има интерактивен инструмент, който ви позволява да изчислите 10-годишния си риск. Можете да го посетите на: bit.ly/statindecision

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-true-benefits-vs-side-effects-of-statins/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев