Преди около едно десетилетие, Американската сърдечна асоциация изрази притеснение, че „целта им да подобрят сърдечно-съдовото здраве с 20% до 2020 г. няма да бъде постигната, ако продължават сегашните тенденции.“ През 2006 г. повечето хора вече бяха спрели тютюнопушенето и почти бяха достигнали целите си относно движението и спорта. Но когато стана въпрос за здравословно хранене, само около 1% получили 4 или 5 като оценка на храненето си с вариация от 0 до 5, и това са така наречените „идеални“ критерии, като например пиене на по-малко от четири и половина чаши сода на седмица.
През последното десетилетие са забелязани промени и само 1% от американците достигат дори тези основни критерии. Но имайки предвид техните агресивни цели с подобрение от 20% до 2020 г., те се надявали да подобрят този 1% на около 1,2%! Добре, как можем да направим това? Нека разгледа подобренията от 2019 г., изглежда, че сме тръгнали надолу до един на хиляда, вече дори не може да се види зеления цвят. И тийнейджърите в Америка получили една голяма дебела нула.
Нищо чудно, може би, че „за всички мерки, свързани със смъртността, САЩ се класират на 27-мо или 28-мо място сред 34 индустриализирани държави.“ „Гражданите, които живеят със значително по-нисък БВП и по-ниски разходи за здравето на глава на населението… имат… по-нисък процент смъртност, отколкото тези в САЩ.“ Словения ни бие с три държави напред, с 24-то място по отношение на продължителността на живота, в сравнение с нашето 27-мо. И наскоро изглежда сме отишли на 43-то, въпреки че харчим милиарди за здравеопазването – повече от всяка една друга държава.
Кой е водещият рисков фактор за смърт в САЩ? Това, което ядем. Стандартната американска диета си е направо трепач – буквално. Тези милиарди за здравеопазване не адресират основната причина.
Вижте някои от тези красиви криви на смъртността от рак на белите дробове. Отнело десетилетия най-накрая да се преобърнат процентите, но е много хубаво най-накрая да се види този спад. Кога ще видим същото нещо с храненето?
„Приблизително 80% от хроничните заболявания и преждевременната смърт могат да бъдат предотвратени чрез спиране на пушенето, наличие на физическа активност и придържане към здравословно хранене.“ Но какво точно означава „здравословно хранене“? За съжаление, това, което чуваме по медиите за храненето често е непостоянно и противоречиво. „Има натиск в рамките на днешния конкурентен журналистически пазар за сензации. Може би дори има възпиращ фактор, който да представя фактите в… контекст…“ за да се продават повече списания. И тази статия е написана още през 1997 г., преди ерата на заглавията от типа clickbait. Всъщност, преди около три четвърти от века беше забелязано, че за съжаление „темата за храненето изглежда има специално отношение към недоверчивия социален фанатик а в областта на рекламата – безскрупулния“, комбинация, „за която е изчислено, че причинява отчаяние в сърцето на уравновесения обективен учен.“
„Най-важният проблем за здравеопазването, който срещаме, може би са лошите избори относно начина ни на живот, въз основа на лоша информираност.“ Също както при тези, които отричат промените в климата; „съветите за здравословно хранене а покрити от критики, книги за спазване на диети, [интереси на индустрията], и погрешна информация в медиите.“ Може би това, което ни трябва, е нещо като междуправителствения панел върху климатичните промени, но за храненето.
Тези дни „нито един експерт, независимо от академичното си положение или репутация, има смелостта да преодолее пречките, създадени от объркващите медийни съобщения и ефективно да даде основополагащите принципи на здравословния живот… на хората.“ Ами ако имаше обаче „глобална коалиция, състояща се от голям брой различни експерти по храненето, които колективно да представляват гледните точки, поддържани от по-голяма част от учените, лекарите и специалистите…“? Това може да „служи като водещ източник на точна информация за храненето с цел подобряване на здравето и превенция на заболяванията.“ Бум! „Инициативата за истинско здраве беше създадена за тази именно цел.“ Коалиция с нестопанска цел от стотици експерти от няколко десетки страни, които се съгласяват на общ консенсус относно основите на здравословния начин на живот. Вижте https://www.truehealthinitiative.org/. Внимание, спойлер – най-здравословната диета е тази, която основно се състои най-вече от минимално преработени растителни храни.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-scientific-consensus-on-a-healthy-diet/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев