Както проучването с интервенция в храненето на жените, така и проучването с инициативи върху женското здраве показаха, че жените на нискомазнинна диета се радват на подобрена преживяемост без рак на гърдата. Но чакайте малко. Ами проучването върху здравословното хранене и начина на живот на жените, при което жени с рак на гърдата също намаляват приема си на мазнини на 15% до 20% от общите калории, но все пак след седем години няма разлика в появата на рак на гърдата или смърт? Всеки път, в който се получава неочакван резултат, винаги трябва да си задаваме въпроса дали хората реално са следвали инструкциите. Както ако рандомизираме група хора да не пушат и накрая те се оказват със същия процент рак на белите дробове, както и групата, която не е инструктирана да не пуши, едно вероятно обяснение е, че групата, на която е казано да спре да пуши, не го е направила. В проучването за здравословното хранене и начин на живот на жените както групата с интервенция в храненето, така и контролната група започнали с около 30% мазнини от общите калории. След това групата с диетата трябвало да ги намали на 15% до 20%. И до края на проучването от 28,5% мазнини ги намалили на 28,9% мазнини! Нищо чудно, че нямало полза за рака на гърдата.
Но дори и да включите това грешно проучване и да вземете всички проучвания върху ефекта на нискомазнинните диети при рак на гърдата, ще видите намаление в риска за повторна поява на рака на гърдата и намален риск от смърт. Заключение: преминаването към нискомазнинна диета след диагноза рак на гърдата може да подобри преживяемостта на рака на гърдата чрез намаляване на риска от повторна поява на рака. И сега, може би знаем защо: чрез таргетиране на раковите клетки, които подпомагат появата на метастази чрез мазнинния рецептор CD36, което разгледахме в последните две видеа.
Знаем, че рецепторът за разпространение на рака повишава активността си чрез наситените мазнини. Има ли нещо в храненето ни, което може да намали активността му? Броколи. Броколите изглежда намаляват експресията на CD36 с цели 35%, но това е при мишките. Но от всички плодове и зеленчуци, кръстоцветните зеленчуци, като броколи, са единствените, които са свързани със значително по-малък общ риск от рак, и не само с появата на рак преди всичко. Хората с рак на пикочния мехур, които ядат броколи, изглежда живеят по-дълго отколкото тези, които не приемат броколи. Хората с рак на белите дробове, които ядат повече кръстоцветни зеленчуци, изглежда също оцеляват по-дълго. Например, една година след това, около 75% от пациентите с рак на белите дробове, които ядат повече от една порция кръстоцветни зеленчуци на ден, били все още живи, а повечето, които са приемали по-малко от половин порция на ден, вече били мъртви, убити от рака си.
Рак на яйчниците. „Приемът на кръстоцветни зеленчуци… значително повлиява положително преживяемостта“, а „се установява недостатък за преживяемостта при консумация на месо.“ Млякото също изглежда удвоява риска от смърт. Ето ги графиките на преживяемост. След осем години, например, около 40% от пациентите с рак на яйчниците, които приемали месо или мляко всеки ден, били мъртви, в сравнение само с около 20%, които консумирали месо или мляко няколко пъти в седмицата най-много.
Сега, възможно е просто мазнините и холестеролът в месото да увеличават нивата на естроген или причината да е в хормоните на растежа на месото, или всички канцерогени. А галактозата, захарта, която естествено се съдържа в млякото, може да бъде директно токсична за яйчниците, а и млякото има всякакви хормони; понижаването на риска с броколите и повишаването на риска с месо и млечни, също са свързани с механизма на CD36 за разпространение на рака, за който говорихме.
Така че, какво ще кажете да тестваме – пациенти с напреднал стадий на рак на панкреаса получават кълнове от броколи на прах или плацебо. „В сравнение с тези в плацебо групата, средният процент смъртност се оказва по-нисък в групата с броколите…“ След един месец 18% от хората в плацебо групата били мъртви, но нито един в групата с броколите. След три месеца още една четвърт от плацебо групата умира, но няма нито един смъртен случай в групата с броколите. И след шест месеца 43% от останалите пациенти в плацебо групата вече били мъртви, заедно с първите 25% от групата с броколите. За съжаление пациентите знаели в коя група са, защото очевидно получавали цветчета броколи, което ги издало, така че не може да се пренебрегне плацебо ефекта. А хората дори не били разделени правилно в групите, тъй като много от пациентите отказали да участват, освен ако не са поставени в групата с активно лечение, което е разбираемо, но допринася за не толкова точен резултат. Но хей, малко броколи не могат да навредят. И нямат странични ефекти, които да водят до „Съветваме жените, подлагащи се на лечение за рак на гърдата“, например, да включат „свободна употреба на кръстоцветни зеленчуци в менюто си…“ И същото важи за намаление на наситените мазнини.
„Време ли е да дадем на пациентите с рак на гърдата предписание за нискомазнинна диета?“ „Въпреки че съветите към жените да се хранят здравословно след диагноза рак на гърдата определено гарантират общо здраве,“ гласи една статия в журнала на Националния институт по рака, „съществуващите данни все още не успяват да докажат, че това ще помогне да се намали риска от повторна поява на рак на гърдата и смърт.“ Но какво имаме да губим? В крайна сметка определено има гаранция за общо здраве.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-food-that-can-downregulate-a-metastatic-cancer-gene/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев