Операциите за отслабване за деца и юноши стават все по-широкоразпространени, като се извършват при деца още от едва 5-годишна възраст.
Стомашният байпас е най-често срещаната процедура, при която се изрязва почти целия стомах.
Да, бариатричната операция при деца води до отслабване, но също има и потенциала за сериозни усложнения, включително пулмонарен емболизъм, шок, чревна обструкция, постоперативно кървене, пропускане по линията на шева и тежко недохранване. Усложненията включват и смърт, процент на смъртността 0,5%. Това означава, че 1 на всеки 200 деца, които се подлагат под ножа, може да умре.
Инфекцията се идентифицира като основна причина за смърт, най-често свързана с протичане на чревно съдържание в коремната кухина. Понякога не действа и трябва да се подложите на още една процедура, а ако и тя не подейства, винаги можем да имплантираме електроди в мозъка, нова стратегия против затлъстяване, която наскоро е докладвана в журнала по неврохирургия. Идеята за дълбока мозъчна стимулация винаги е била, че поставянето на електрод някъде в мозъка може да накара хората да ядат по-малко. Просто пробиват две малки дупки в черепа ви, поставят няколко електрода на няколко сантиметра и после настройват жичките под скалпа ви с пулсов генератор, който се имплантира под кожата на гърдите. Не можете да го накарате да работи над 5 волта, защото предизвиква тревожност и гадене, но дори и без гаденето, хората с електроди, напъхани в мозъка, отслабнали средно с по около 4,5 кг на година.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/stomach-stapling-kids/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев