Ракът на дебелото черво е втората водеща причина за смърт от рак в САЩ след рака на белите дробове. Ако погледнете процентите рак на белите дробове в света, те варират с фактор от 10. Ако нямаше какво да направим, за да предотвратим рака на белите дробове, ако той просто се появява спонтанно, случва се случайно, ще приемем, че процентите навсякъде са едни и същи, но тъй като има такава голяма вариация в процентите, човек би предположил, че има някаква външна причина и наистина, сега знаем, че пушенето е отговорно за 90% от случаите на рак на белите дробове. Така че, ако не искаме да умрем от раков убиец номер 1, само като не пушим, можем да премахнем 90% от риска през прозореца. За рака на дебелото черво има дори още по-голямо разпространение, по-голяма вариация по света. Изглежда, че ракът на дебелото черво не се случва просто така, нещо го кара да се случва. Ако белите ни дробове се пълнят с канцерогени от тютюневия дим, може би дебелото ни черво се пълни с канцерогени от храната. Изследователи от университета в Питсбърг и университета в Лимпопо потърсили отговор на този въпрос, „Защо афроамериканците имат повече рак на дебелото черво, отколкото местните африканци?“ Защо да изучаваме африканците? Защото ракът на дебелото черво е изключително рядко срещан в африканските населения, над 50 пъти по-рядък отколкото при американците, независимо дали бели или черни.
Причината са фибрите, нали? Д-р Бъркит за първи път описва ниската честота на рака на дебелото черво при местните африканци, като го приписва на традиционната им диета с бобови и зърнени, която е с високо съдържание на пълнозърнести храни и затова и е с много фибри. Изглежда, че човек получава 10% намаление на риска за всеки 10 грама фибри на ден. Така че, хей, ако има 1% намаление за всеки грам, а хората изяждат близо 100 г на ден, това би обяснило защо ракът на дебелото черво е толкова рядко срещан в района на Субсахарска Африка.
Но чакайте малко, съвременната африканска диета е високо преработена и с ниско съдържание на фибри, и все пак няма значително увеличение на случаите на рак на дебелото черво.
Съвременната африканска диета има ниско съдържание на фибри, тъй като повечето групи от населението сега зависят от купешко рафинирано царевично брашно. И не говорим само за ниско съдържание на фибри, говорим за толкова ниско, колкото е в САЩ, около половината от препоръчителния дневен прием. И все пак чревните заболявания оставят рядкост, все още 50 пъти по-малко рак на дебелото черво.
Може би защото хората там са по-слаби и се движат повече? Не, не са по-слаби и не се движат повече. Физическата им активност може би дори е по-ниска. Така че, те имат заседнал начин на живот, като нас, приемат най-вече рафинирани въглехидрати, малко цели растителни храни, малко фибри, като нас, защо продължават да имат 50 пъти по-малко рак на дебелото черво? Има една разлика. Диетата на афроамериканците и кавказките американци е с високо съдържание на месо, докато диетата на местните африканци е толкова бедна на месо и наситени мазнини, че нивата на общия им холестерол са средно 139, в сравнение с над 200 в САЩ.
Така че, да, те не си набавят много фибри вече, но продължават да минимизират консумацията на месо и животински мазнини, което подкрепя доказателствата, че може би най-много определящи за риска от рак на дебелото черво са нивата на прием на месо и животински мазнини. Защо американците имат повече рак на дебелото черво от африканците? Може би причината за малкото случаи на рак на дебелото черво при африканците не е приема на фибри, а ниската консумация на животински продукти.
Има противоречия в мненията дали животинските мазнини, холестеролът или животинските протеини са най-отговорни за увеличения риск от рак, тъй като всички те се оказва, че имат свойството да причиняват канцерогенен рак, но може и да не е толкова важно кой компонент е най-вреден, тъй като диета с високо съдържание на едното, обикновено съдържа и останалите.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/solving-a-colon-cancer-mystery/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев