„Метастазите са водещата причина за смърт от рак.“ Ракът убива, защото ракът се разпространява. Например, 5-годишният процент на преживяемост за жените с локализиран рак на гърдата е почти 99%, но той намалява на само 27% при тези с метастази. И все пак, „нашата способност ефективно да лекуваме заболяване с метастази не се е променила значително през последните десетилетия.“ Разбираме, че нещата са отчайващи, когато излизат заглавия като тези: „Лечение на метастази със змийска отрова…“
Ние имаме вградени защити, естествени клетки убийци, които бродят в тялото и убиват туморите, имам видеа по темата как да повишим активността на естествените клетки убийци. Но както обясних в предишното видео, има един рецептор на мазнините, наречен CD36, който изглежда е жизненоважен за разпространението на раковите клетки, а тези ракови клетки реагират на приема на мазнини от храната. Но не всички мазнини.
Активността на CD36 се повишава от палмитиновата киселина, 50 пъти увеличение само за 12 часа. Палмитиновата киселина е наситена мазнина, която се съдържа във вредните храни, направени от палмово масло, но е най-много концентрирана в месото и млечните продукти. Това може да обясни защо, ако погледнем в „мазнините от храната и смъртността от рак на гърдата“, ще видим, че няма разлика в риска от смърт от рак на гърдата за жени в най-високата и жени в най-ниската категория на общ прием на мазнини, но ще имате около 50% по-голяма вероятност да умрете от рак на гърдата, ако приемате много наситени мазнини. Системният преглед и „мета анализ заключават… че приемът на наситени мазнини влияе негативност върху преживяемостта от рак на гърдата.“
Това може да обясни защо „приемът на високомазнинни млечни продукти, но не и на нискомазнинни, е свързан с по-висок риск от смърт след диагноза рак на гърдата.“ Ако причината бяха протеините от храната, като казеина, то обезмасленото мляко щеше да бъде още по-вредно; но не, причината е в наситената масленост, защото тя предизвиква подпомагания от CD36 механизъм на разпространение на рака. „… Жените, които консумират една или повече порции на ден високомаслени млечни продукти, имат… около 50% по-висок риск от смърт от рак на гърдата.“
Виждаме същото нещо с „приема на млечни продукти във връзка с преживяемостта от рак на простатата.“ „… Пиенето на високомаслено мляко изглежда увеличава риска от смърт от рак на простатата с 600% при пациенти с колализиран рак на простатата“, но „нискомасленото мляко не е свързано с такова увеличение на риска.“ Така че, изглежда причината е в животинските мазнини, а не в животинските протеини, а това е в съответствие с това, което откриват изследователите от Харвард в САЩ.
Още доказателства, че рецепторът на мазнини CD36 е замесен, са „че рискът от колоректален рак при консумация на месо се увеличава от [два на осем пъти по-голям риск]“ – което умножава шансовете за поява на рак осем пъти за тези, които носят специфичен тип на гена CD36. И така, „Време ли е да даваме на пациентки с рак на гърдата предписание за нискомазнинна диета?“ Диагнозата рак е „момент за урок“, ако има изобщо такъв, който да мотивира хората да правят промени в начина си на живот, но наличието на съвети, основани на доказателства, е жизненоважно и няма как да знаем… докато не тестваме.
„Рандомизирано проспективно клинично проучване с множество центрове, което изследва ефекта от промени в храненето с цел намаляване на приема на мазнини при жените с резециран рак на гърдата в ранен стадий…“ (което означава, че жените са се подложили на хирургично премахване на гърдата и се молят ракът да не се върне.) Групата с промяна в храненето намалила приема си на мазнини от около 30% на 20% от общите калории, намалили приема си на наситени мазнини с около 40% и поддържали този по-нисък процент на прием след една година, три години, пет години. И… „след приблизително пет години на проследяване, жените в групата с промени в храненето имали 24% по-нисък риск от повторна поява…“, 24% по-нисък риск от повторна поява на рака.
Това е проучването WINS, проучване върху промени в храненето при жени. След това имаме инициатива за проучване върху здравето на жените, където отново жените били рандомизирани на намаляване на приема си на мазнини до около 20% от общите калории, и отново тези в групата с намеса в храненето, имали повишена преживяемост след рака на гърдата, което означава, че „промените в храненето могат да повлияят върху резултатите от рака на гърдата.“ И не само, че преживяемостта след рака на гърдата е по-голяма; жените също така имали и понижение на риска от сърдечно заболяване, както и понижение на риска от диабет като малък страничен бонус.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-help-control-cancer-metastasis-with-diet/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев