Има все повече доказателства, че мозъчният невротрофичен фактор играе роля при депресията в хората. Мозъчният невротрофичен фактор контролира растежа на нови нервни клетки и „по този начин ниските нива могат да обяснят атрофията на специфични области на мозъка… при хора с депресия.“ Това може да е една от причините, поради които движението е толкова полезно за мозъка ни. Ако започнете режим с упражнения по 1 час на ден, само за три месеца ще получите четири пъти по-високи нива на мозъчен невротрофичен фактор.
Това е логично. Всеки пък, когато сме отчаяни да хванем някоя плячка или се опитваме самите ние да не станем плячка, се е налагало да сме с изключително остър ум. И така, когато гладуваме или се движим и сме с отрицателен калориен баланс, мозъкът ни започва да разбива невротрофичния фактор, за да подсигури, че всички цилиндри работят. И така, разбира се, Биг Фарма иска да създава лекарства, които да имат същия ефект, но има ли някакъв начин за увеличение на невротичния фактор по естествен начин? Да, току-що го казах – гладуване и движение! Добре, добре, но има ли нещо, което можем да добавим към храната си, за да го повишим?
Високият прием на флавоноиди от храната изглежда има защитна роля, свързана със симптомите на депресия. Харвардското проучване на медицинските сестри проследило десетки хиляди жени в продължение на години и открило, че тези, които са приемали най-много, изглежда имат по-нисък риск от поява на депресия. Флавоноидите се съдържат естествено в растенията, и затова има значително количество в много здравословни храни. Но чакайте малко… откъде знаем, че ползите идват от флавоноидите, а не просто от здравословното хранене като цяло? Няма как да знаем… докато не тестваме.
Вижте, някои плодове и зеленчуци съдържат повече от други. Ябълките имат повече от кайсиите, сините сливи – повече от прасковите, червеното зеле има повече от бялото, а кейлът – повече от краставиците. Така че, ако разделим хората в три групи: плодове и зеленчуци с високо съдържание на флавоноиди, плодове и зеленчуци с по-малко флавоноиди или без никакви допълнителни плодове и зеленчуци, след 18 седмици само групата с високо съдържание на флавоноиди имала значително увеличение на невротрофичния фактор от мозъка, което съответства с подобрение в когнитивната функция. Увеличението на невротрофичния фактор от мозъка може и да обясни защо всяка допълнителна порция плодове и зеленчуци е свързана с 3% намаление на риска от депресия.
Една чаена лъжичка на ден куркума може да увеличи нивата с над 50% само за един месец, което съвпада с другите рандомизирани контролирани проучвания, проведени досега.
Ядките също могат да помогнат. В проучването ПРЕДИМЕД, където хората били разделени на групи и едни получавали седмично пакети с ядки, а другите, зехтин, групата с ядките понижила риска си от наличие на ниски нива на невртотрофичен фактор от мозъка със 78%.
А невротрофичният фактор от мозъка не води само до депресията, но и до шизофрения. Ако накарате хора с шизофрения да се подложат на 12-седмична програма с упражнения, те ще получат значително увеличение на нивата на невротрофичния фактор, което води до това изследователите да предположат, че „промяната на невротрофичния фактор в резултат на спорта може да играе важна роля в развиването на нефармакологично лечение за пациенти с хронична шизофрения.“ Добре, но всъщност се случило със симптомите им на шизофрения? Нека да разберем.
30 души с шизофрения, едната група извършвала 40 минути аеробика три пъти в седмицата, а другата – не правела нищо. И наистина изглежда имало подобрение в психичните симптоми, като халюцинации, както и увеличение на качеството на живот. Всъщност, можем реално да визуализираме какво се случва в мозъка им. Загубата на мозъчен обем в определена област изглежда е черта на шизофренията, но 30 минути спорт три пъти в седмицата ще доведат до 20% увеличение на размера на тази област в мозъка за три месеца.
Ограничението на калориите може също да увеличи нивата на невротрофичния фактор при шизофрениците, но тук не ги накарали просто да ядат по-малко, но и по-здравословно – по-малко наситени мазнини и захар и повече плодове и зеленчуци. Както при съветските изследвания върху гладуването и шизофренията. Докладвали тези наистина невероятни резултати, предполага се, че хората напълно се възстановили, а гладуването е описано като „несравнимо постижение в лечението на шизофрения.“ Добре, но част от проблема е, че диагностичната система, използвана от съветските учени, е напълно различна, което прави резултатите трудни за интерпретиране. Но имат и подгрупа, която изглежда отговаря на западната дефиниция и те продължават да докладват за между 40% и 60% подобрение вследствие на гладуването.
Но това не е всичко. След като гладували в продължение на месец, те били поставени на диета без месо и яйца, така че, когато учените докладвали тези забележителни ефекти години по-късно, това е за тези, които се придържали към диетата. Тези, които нарушили това хранене, очевидно се влошили отново, а колкото по-стриктно била следвана диетата, толкова по-добър е бил ефектът. Те отбелязват, че „не всички пациенти можели да останат вегетарианци,“ но се опитвали да сведат приема си на месо на минимума. И вижте, знаем от рандомизирани контролирани проучвания, че само премахването на месо и яйца може да подобри умственото състояние само за дори две седмици, затова е и трудно да разберем каква роля гладуването само по себе си играе в докладваните подобрения.
Само едно високомазнинно хранене може да понижи нивата на невротрофичния фактор за часове. И можем да докажем, че причината са мазнините, като видим същото нещо при инжектиране на мазнини директно във вените им. Може би това обяснява защо повишената консумация на наситени мазнини при високомазнинна диета може да допринесе към поява на мозъчна дисфункция – невродегенеративни заболявания, дълготрайна загуба на паметта, когнитивно увреждане. Може би това обяснява защо стандартната американска диета е свързана с по-висок риск от депресия, а факторите от храната променят нивата на невротрофичния фактор от мозъка.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-boost-brain-bdnf-levels-for-depression-treatment/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев