В отговор на обвиненията, че описването на ползите от статините само по отношение на намаляване на относителния риск е статистическа измама, създадена за да дава впечатлението, че статините са по-ефективни, отколкото в действителност, беше посочено, че проблемът с описването на нещата по отношение на намаляването на абсолютния риск или „цифрата, необходима за лечение“, е че те могат да зависят от продължителността на проучването. Например, да кажем, че има някакво заболяване, за което има 2% шанс да ви убие всяка година, но има някакво лекарство, което намалява риска с 50%. Това звучи невероятно, но след това осъзнавате, че в края на годината рискът е паднал само от 2% на 1%, така че намалението на абсолютния риск е само 1%. Ако 100 души се лекуват с медикамента, вместо двама да умрат, ще умре един. Така че, ще трябва да лекувате 100 души, за да спасите един живот, значи има 99% шанс приемът на медикамента цяла година да няма никакъв ефект при вас. За да кажем, че медикаментът намалява риска от смърт с 50%, изглежда, че преувеличаваме. Но помислете. Ползите се натрупват с времето. Ако имате 2% шанс от смърт всяка година, година след година, след няколко десетилетия повечето от хората, които са отказали лекарството, ще са починали, докато повечето, които са приемали лекарството, ще са живи. Да, може би през първата година, когато сте го приемали, е имало само 1% шанс, че ще спаси живота ви, но накрая може да се окажете с голяма вероятност лекарството все пак да ви спаси живота.
Това е причината, поради която използването на относителния риск е логично. Абсолютният риск се променя в зависимост от това за какви времеви граници говорим, но с относителния риск знаете, че какъвто и риск да имате, можете да го намалите наполовина, приемайки лекарството. Статините намаляват риска ви само с 25%, но тъй като сърдечно-съдовото заболяване е убиец номер 1 на мъже и жени, ако не искате да промените храненето си, това е силен аргумент в полза на този вид лекарства. Можете да видите същата зависимост при продължителността на проучванията, разглеждащи „отлагането на смъртта“ при употреба на статини. Колко по-дълго ще живеете, ако приемате статини?
Средното „отлагане на смъртта“ има някои предимства пред други статистики, защото може да предложи по-добро интуитивно разбиране сред основното население, докато статистиката от типа „необходим брой за лечение“ има по-скоро характер на „или печелиш, или губиш“ като при лотарията. Когато статинът предотврати един инфаркт от 100 души, лекувани през последните пет години, не е така, че останалите 99 са загубили. Нивата и на техния холестерол намалели, а развитието на сърдечното им заболяване също вероятно се е забавило, но не достатъчно, за да се хване инфаркта в рамките на това кратко време.
И така, какъв е ефектът на статините върху средната преживяемост? Според ранни изчисления, ако вземем заедно всички проучвания, „средното отлагане на смъртта“ е изчислено на може би три или четири дни. Какво? Кой би приемал лекарство всеки ден години наред, само за да живее няколко дни по-дълго? Добре, нека първо да поставим това в контекста. Три или четири дни е всъщност сравнимо с удължението на продължителността на живота от други медицински интервенции.
Например, то е почти идентично с това от високоефективните ваксини при децата. Тъй като ваксините са били толкова ефективни в заличаването на заразни заболявания, тези дни те добавят само средно по три дни към живота на едно дете. Но разбира се, ако вашето дете именно е редкият случай, който бива спасен, то ще получи целия си живот. Ето защо ваксинираме. Просто изглежда като малка средна полза, защото се разпределя сред милиони деца, които получават ваксините. Същото ли е със статините?
Публикувана е актуализирана оценка през 2019 г., която обяснява, че основното изчисление от три или четири дни е засегнато от много важна слабост, а реалното средно „отлагане на смъртта“ е реално цели 10 дни. Писателите на заглавия се зашеметили от тези данни, но това, което не разбрали, е, че това важи само за продължителността на проучването. Значи, ако очакванията за продължителността на живота ви са само пет години, тогава да, статините може и да увеличат живота ви с 10 дни, но статините са предназначение за прием много по-дълго време. Това, което трябва да знаете е колко по-дълго ще живеете, ако се придържате към лекарствата през целия си живот.
И в този случай няма да са още 10 дни, а цели 10 години. Приемът на статини може да ви позволи да живеете години по-дълго. Това е, защото за всеки милимол на литър спад на лошия си LDL холестерол, може да живеете с 3 години по-дълго, може би дори 6 години по-дълго, в зависимост от това кое проучване четете. Един милимол в американски единици е 39 точки. Ако намалите LDL холестерола си с около 39 точки, може да живеете години по-дълго. Ако спортувате през целия си живот, можете да увеличите живота си само с 6 месеца; ако спрете да пушите, това ще ви даде само 9 месеца; но ако намалите LDL холестерола си с около 39 точки, ще живеете години по-дълго. Можете да направите това, като приемате лекарства или да го постигнете само за две седмици, като се храните с много плодове, зеленчуци и ядки.
Искате ли да знаете кое е по-добре от лекарствата? Нещо важно и основополагащо се е изгубило в споровете за широкото разпространение на лечението със статини. Задължително е пациентите да бъдат информирани от своите лекари, ами листовките на лекарствата, които казват, че не само нивата на холестерол, но и сърдечно-съдовият риск може да се намали значително чрез възприемане на пълноценно растително хранене и без лекарства. Всъщност, промените в храненето с цел намаление на сърдечно-съдовия риск, включително и растителните диети, е доказано, че подобряват нивата на холестерола, както и затлъстяването, хипертонията, системното възпаление и т.н. и т.н. Важността на този растителен подход се увеличава, когато човек разбере, че, за разлика от статините, страничните ефекти – отслабване, повече енергия, подобрено качество на живота – са полезни.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-much-longer-do-you-live-on-statins/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев