Лошата диета вече изпреварва пушенето като водещата причина за смърт на планетата, както и по-специално в САЩ. В САЩ убиец номер 1 на американците е американската диета. Така че, ако диетата е убиец номер 1 на човечеството, тогава очевидно това е първото нещо, което би трябвало да се преподава в медицинските университети, нали? За съжаление, студентите по медицина в света не са обучени достатъчно в науката за храненето. Не е защото студентите по медицина не се интересуват от това да учат за него. Университетите по медицина просто не преподават. Без солидна основа за клинични знания и умения по хранене, лекарите по света като цяло не са подготвени дори да започнат да водят информирани разговори за храненето с техните пациенти.
Колко е лошо? Едно проучване, оценяващо клиничните знания по хранене на медицинските лекари, открива, че повечето отговарят грешно на 70% от въпросите. И това са въпроси с няколко варианта на отговор, така че те би трябвало да са уцелили една пета правилно само по случайност. А грешните отговори не са ограничени до трудните или изискващи въпроси. Например, по-малко от половината можели да отгатнат колко калории има в мазнините, въглехидратите и протеините; само 1 на 10 знаели препоръчителният прием на протеини; и само около 1 на 3 знаели кой е здравословният индекс на телесната маса. Това са супер основни познания по науката за храненето.
И което е по-лошо, не само че повечето лекари по медицина получили слаба оценка, но 30% от тези, които се провалили, имали висока представа за себе си и своята експертиза по клинично хранене, което означава, че не само нямат представа от науката за хранене, но и нямат представа, че нямат представа от науката за хранене, особено лоша комбинация, имайки предвид, че се доверяваме на лекарите и че те са влиятелен източник на съвети относно здравословното хранене. За повечето хора, които получават информация от своите лични лекари, 78% посочват правенето на промени в хранителните им навици като резултат от тези разговори. Така че, ако всичко, което лекарят знае, може да се прочете в списанията по касите на магазините, именно това ще следват пациентите.
Само една четвърт от проучените лекари правилно идентифицират препоръчителният прием порции плодове и зеленчуци на ден от Американската сърдечна асоциация и още по-малко са наясно от препоръчителните ограничения за прием на добавена захар на ден. Как точно се консултират пациентите си за това? Отново, от лекарите, които смятат себе си за експерти в познанието си за храненето, 93% не можели да отговорят на тези два основни въпроси с няколко избора за отговора.
Лекарите без основна експертиза, например, в мозъчната хирургия, нито се очаква да дават подробни мнения върху тази тема, нито да имат своите „експертни мнения“,подкрепени от медиите. А повечето такива отделни практики в медицината се радват на такова уважение; Съобразяваме се с експертните мнения и коментари на истински експерти. Не толкова с науката за храненето, където знанието, че лекарите не са обучени добре в тази област, се обединява с рутинните покани да изразят своето експертно мнение по темата. Твърде много искат да дадат своето мнение, но им липсва каквато и да е основа за истинска експертиза или по-лошо, е въз основа на предразсъдъци и лични предпочитания, понякога директно свързани с лични облаги, като например продажби на книга за диети. Това е една от причините, поради които всички постъпления, които аз получавам от книгите си, са дарени директно на благотворителност. Дори не искам появата на каквито и да било конфликти на интереси.
В една култура, която редовно не успява да различи експертиза от обикновено мнение или лични истории, ние лекарите трябва да направим всичко, което можем, за да установим съответни ограничения за експертните мнения относно диетите и храненето, както и относно всички други въпроси от медицинско значение. Тук не говорим за клюки за знаменитости. Животът на хората е под въпрос и има цели индустрии, разработени за реклама на послания, които могат директно да оспорят добре информираните медицински съвети в тази област.
Медицинското образование трябва да се актуализира. Ако лекарите са зле обучени точно в тази област, която има най-голямо влияние върху процента преждевременна смърт на населението, това е абсурден анахронизъм. Мисията на медицината е да предпазва, защитава и да води напред хората. Тази мисия не може да бъде изпълнена, ако се пренебрегне диетата.
Може би това, с което трябва лекарите и здравните организации трябва да започнат, е колективно да подчертават сериозността относно храненето в сферата на здравеопазването като практикуват поне това, което казват. Нормално ли е да се сервира пица и безалкохолни напитки на конференция, докато се оплаква голямото разпространение на затлъстяването и се окуражават пациентите да се хранят по-здравословно? Подобен лош пример съществува по медицинските конференции, включително национални срещи, където някои сутрешни сесии са придружени от храни, като понички и наденички.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-much-do-doctors-actually-know-about-nutrition/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев