Ако изследвате над хиляда пациенти, страдащи от симптоми на раздразнителни черва, като излишни газове, подуване, диария, коремна болка за повече от шест месеца, при които не изглежда да има нещо по-сериозно, като възпалително чревно заболяване, значителен процент се оказва, че страдат от лактозна непоносимост: непоносимост към млечната захар, лактоза. В бебешка възраст имаме ензим в тънките черва, който преработва млечната захар, но повечето от нас разбираемо го губят след отбиване. Въпреки че една генетична мутация води до наличието на ензима при много малко хора, около 75% от световното население не усвояват лактозата и имат лактозна непоносимост след 30-годишна възраст. Една трета обаче се диагностицират със SIBO: Бактериален свръхрастеж в тънките черва.
Доказателства за симптомите на SIBO и на IBS са пълни с противоречия, най-вече поради факта, че използваните тестове за дъха в клиничните практики, за да се диагностицира SIBO, са невалидни, както разгледахме в последното видео. И дори не е ясно какви са последиците от наличието на повече или на по-малко бактерии в тънките черва, тъй като броят им изглежда не е свързан със симптомите. Оказва се, че няма общи с броя, а с вида бактерии. Видът бактерии, които имате в тънките черва. Причината е бактериална дисбиоза на тънките черва, а не свръх растеж като цяло, но погрешният вид растеж, който изглежда е в основата на симптоми, свързани с функционални стомашно-чревни проблеми, като синдром на раздразненото черво.
Как можем да предотвратим това да се случва? Ами, симптомите изглежда са свързани със значителен спад в броя на видовете Prevotella. Помните ли ги? Prevotella са полезни консуматори на фибри, които предполагат висок прием на фибри при здравите хора, докато бактериите, открити в пациентите със симптоми, ядат захар, което може да е причина за по-висок прием на захари. Да, но връзката не означава причина. За да се докаже причинно-следствена връзка, ще трябва да се направи проучване, което именно направили.
Група здрави хора, които по принцип приемат много фибри с храната си, преминават към по-стандартната американска диета с ниско съдържание на фибри, с много захар, води до шокиращи резултати само за седем дни. Първо, 80% развили нови стомашно-чревни симптоми от нищото, като подуване и коремна болка, които се оправили при връщане към по-здравословното им обичайно хранене с повече фибри. А свързаните с храненето промени в микробиома на тънките черва предсказват симптомите и са свързани с промяна в чревната пропускливост; с други думи, те развили пропускливи черва за седем дни. И докато някои минали от положителни към отрицателни проби за SIBO, или отрицателни към положителни, това нямало никакво значение, тъй като броят на нарастващите бактерии не е свързан със симптомите. Свързано е с вида бактерии.
И нищо чудно, че червата им станали пропускливи. Нивата на късоверижните мастни киселини се увеличили много. Това са вълшебните странични продукти, които нашите полезни бактерии произвеждат от фибри, а това може да играе важна роля в целостта на чревната бариера, което означава да предпазва червата ни от това да станат пропускливи.
Въпреки че нямаме точни данни, че нещо като диетата FODMAP има някакви ползи за пациенти със симптоми на SIBO, има над десетина рандомизирани контролирани проучвания, които изследват фибрите и като цяло се оказва, че има значително подобрение в симптомите при хора, които е трябвало да увеличат приема си на фибри. Това всъщност обяснява защо растителното хранене с високо съдържание на фибри може да предотврати толкова често срещани заболявания – ефектът на такива диети върху композицията и метаболитната активност на нашия микробиом. Полезните ни бактерии взимат остатъците от растенията, като фибрите, и произвеждат здравословни метаболити, които потискат рака, както са тези късоверижни мастни киселини, които имат големи противовъзпалителни свойства. Всички доказателства сочат към физиологичната нужда от около 50 г фибри на ден, а това е количеството, което се съдържа в традиционната африканска диета и е свързано с превенция на западните заболявания. Това е приблизително два пъти повече от препоръчаното и три пъти повече от това, което повечето хора приемат ежедневно. Може би не е изненадващо, че ни трябва толкова много. Въпреки че сме се отделили от шимпанзетата преди милиони години, все още има голяма конгруентност в композицията на съответните ни микробиоми до ден-днешен. Въпреки че диетата им е 98-99% растителна, за да подхранват полезната си флора с фибри, ние до голяма степен сме премахнали богатите на фибри храни от хранителната си верига.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/fiber-vs-low-fodmap-for-sibo-symptoms/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев