„Медицинската марихуана: панацея или напаст?“ В продължение на 5000 години канабисът се е използвал по света за медицински цели, дори и е предписван от американските лекари преди време, факт, който често се използва от поддръжниците на медицинската марихуана, за да оправдаят съвременните й медицински приложения. Но областта на старата медицина е пълна с измамни патенти на лекарства, да не споменаваме пускането на кръв и други спорни и вредни лекове.
Скептиците критикуват движението за медицинска марихуана като „медицинско извинение на движението на марихуана“, твърдейки, че децата с епилепсия и смъртно болните просто се използват като поддръжници на троянския кон в легализацията на употребата й за наслаждение или за да премахнат необосновани твърдения за „чудото лек на рака“, което разочарова изследователите в областта, които просто искат да се доберат до науката.
Например, какво ще кажете за терапевтичната употреба на канабис при възпалително заболяване на червата, като Крон и улцерозен колит? Конвенционалното лечение работи основно чрез потискане на имунната система, за да се опита да потуши възпалението. Имайки предвид ограничените опции за лечение и известните странични ефекти от тези лекарства, често на хората, страдащи от тези заболявания, им се налага оперативно да се премахнат възпалени части от червата им, така че можете да видите защо има толкова голям интерес в алтернативните подходи.
Около един на всеки шест пациенти с възпалително чревно заболяване, който използва марихуана, казва, че помага със симптомите, затова изследователите решили да тестват. 13 пациенти с възпалително заболяване на червата получават 150 г марихуана за пушене през свободното си време за период от 3 месеца и се почувствали значително по-добре. Сега, тук нямало контролна група, така че не знаем дали е нямало така или иначе да се почувстват по-добре или каква роля щеше да има плацебо ефектът. Също както при някои от проучванията върху канабиса, използван за детска епилепсия: реакция с над 30 пациенти, честотата на гърчовете намаляла наполовина при една трета от децата. Това е невероятно, докато не съзнаете, че може понякога да се получи същата невероятна реакция, ако не давате нищо на децата, освен захарно хапче – плацебо. Ето защо е много важно да се правят рандомизирани, двойно тайни плацебо контролирани проучвания, но не е имало никакви върху канабиса и възпалителното чревно заболяване преди 2013 г.
21 пациенти с болест на Крон, за която нищо изглежда не помагало, и така, разделили го на две групи, едната пушела по 2 цигари истинска марихуана на ден, а другата – подобно изглеждащи фалшиви цигари. И 90% от участниците в групата с канабиса се подобрили, в сравнение само с 40% в плацебо групата. Ето графика на симптомите им: без голяма промяна в плацебо групата по време на двумесечното проучване, но в групата с канабиса симптомите намалели наполовина.
Признават, че дългосрочната употреба на канабис не е без рискове, но може да е разходка в парка, в сравнение с потенциалните странични и животозастрашаващи ефекти от някои от по-силните конвенционални терапии, така че всички смятали, че проучването дава „големи надежди“ за храносмилателните проблеми.
Сега, проучването било финансирано от една организация в подкрепа на медицинската марихуана, всъщност основният доставчик в страната и така, може да е имало очаквания за участниците относно това колко по-добре това ще ги накара да се почувстват (с други думи, настройка за плацебо ефекта). Но нали са взели предвид това? Тези, които са получили истинската марихуана, наистина били по-добре отколкото тези, които трябвало да получат плацебото. Но чакайте малко. Целият смисъл на плацебото е да бъде неразличимо от истинското нещо, затова участниците не знаят в коя група са реално. Как се прави това с психоактивно лекарство? Няма как, което и проблемът. Опитали се да скрият в коя група са хората като подбрали пациенти, които никога не са опитвали марихуана преди, с надеждата, че те няма да забележат, но разбира се, повечето забелязали. И така, това, което ни остава, е поредното нетайно проучване. Попитали хората няколко субективни въпроса: „Как се чувствате?“, и тези, които знаели, че приемат лекарството, казали, че се чувстват по-добре.
Нямало промяна в обективните лабораторни стойности, като CRP, знак за възпаление и така, може би марихуаната просто замаскира симптомите без реално да повлиява върху чревното възпаление. Друг индикатор, че канабисът може и да не повлиява развитието на самото заболяване, е колко бързо симптомите се завръщат. Две седмици след края на проучването групата с канабиса била точно там, откъдето започнала. Така че, няма разлика в обективните възпалителни маркери и имайки предвид бързото завръщане, изглежда обяснимо, че канабисът смекчава симптомите на болестта на Крон, а не променя ходя на самото заболяване. Добре, да, но симптомите са ужасни. Намаление на болката си е намаление на болката. От гледната точка на пациентите, значително симптоматично подобрение и способност за възвръщане на нормалния живот не е нещо тривиално, независимо дали възпалението продължава или не, освен ако, разбира се, канабисът някак си не е влошил заболяването в дългосрочен план.
Проучването със запитване, публикувано през следващата година, открива, че канабисът осигурява същото внезапно облекчение на симптомите, но е свързан с по-лоша прогноза на заболяването във времето. Пациентите с възпалително заболяване на червата съобщават, че канабисът подобрил болките им, диарията, но употребата в продължение на повече от 6 месеца при пациенти с Крон, изглежда е силен предсказател, че накрая ще им се наложи операция, 5 пъти по-голям шанс да се окажат под ножа.
Има две възможни обяснения за това. Възможно е, че сериозната тежка ситуация е довела до употребата на канабис, а не обратното. Но алтернативното обяснение е, че употребата на канабис може да влоши прогнозата, което да доведе до повече операции и прием в болницата.
Ето защо наистина ни трябват проспективни клинични проучвания, при които проследяваме хората във времето, за да видим кое е първо, но до тогава може трябва да смятаме употребата на канабис при възпалителните чревни заболявания потенциално опасна. И не само, за да сме предпазливи, защото има едно друго проучване върху пациенти с хепатит C, което установява, че ежедневната употреба на канабис е свързана с почти 7 пъти по-голяма вероятност от по-лоша фиброза на черния дроб, което е като съединителна тъкан. И така, ако канабисът наистина влошава фиброзата, то това би могло да обясни защо потребителите на канабис с възпалително чревно заболяване е по-вероятно да се подложат на операция.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/cannabis-for-inflammatory-bowel-disease-ibd/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев