Въпреки че много хора казват, че се чувстват по-добре с плодово-оризовата диета на д-р Кемпнер, той отказва да приеме това като доказателство за успех. Той искал обективни мерки, най-известните от които били неговите така наречени снимки на очите, правени със специален фотоапарат, който позволява да се визуализира задната част на окото. И по този начин той доказал, че диетата може не само да спре кървенето, сълзенето и подуването на очите при хора с тежко бъбречно заболяване, хипертония или сърдечно заболяване, но реално и да ги излекува, нещо, което дори не е било смятано за възможно. Ето преди; ето след. Спиране на развитието на заболяването до такава степен, че дори пациенти, които не можели да различават никакви предмети, вече са можели да четат дребен шрифт, излекуване на слепотата с диета.
Резултатите били толкова големи, че завеждащият на департамента по офталмология в Дюк, където работел Кемпнер, бил попитан дали не са фалшифицирали нещо. Той ги уверил, че не са. Всъщност, той написал в картона на един човек: „зрителното поле на този пациент се подобри до степен, която не е за вярване. Не само че той не беше виждал нищо подобно досега, но и не си спомня да е виждал някога пациент с такъв напреднал стадий на заболяването, че да е жив 15 месеца по-късно.“
Размерът на подобренията, които Кемпнер получава, били изненадващи, лечение на краен стадий сърдечно и бъбречно заболяване, просто не е за вярване. Но както Кемпнер казва в заключителната част от една презентация пред Американския лекарски колеж, „Важният резултат е не че промяната в развитието на заболяването е постигната благодарение на оризовата диета, а че развитието на заболяването може като цяло да се промени.“
Сега, след като имаме лекарства за кръвно налягане, имаме по-малко случаи на хипертонична ретинопатия, но все пак много случаи на диабетна ретинопатия, водещата причина за слепота при възрастните в Америка. Дори и с интензивно диабетно лечение, поне по три инжекции инсулин на ден, с най-доброто, което съвременната технология може да предложи, като тези имплантиращи се инсулинови помпи, най-доброто, което можем да предложим, е обикновено просто забавяне на развитието на заболяването, за да можем, в 21-ви век, да забавим слепотата, но преди половин век Кемпнер доказа, че тя може и да се излекува. Кемпнер започнал да използва своята растителна оризова диета със свръх ниско съдържание на натрий/мазнини/холестерол/протеини, за да спре развитието на бъбречната и сърдечната недостатъчност, но предположил, че ще влоши диабета. Той очаквал, че диета с 90% въглехидрати ще увеличи нуждите от инсулин, обаче се оказало обратното. Той просто взел следващите 100 пациенти с диабет, които влезли през вратата му, поставил ги на оризова диета за поне три месеца и след това нивата им на кръвна захар на гладно спаднали, въпреки спада на количеството инсулин, което те приемали. Но ето какво изненада всички. 44 от пациентите имали диабетна ретинопатия и в 39% от случаите очите им се подобрили. От това… на това. Това не би трябвало да се случва! Диабетната ретинопатия се смята за знак на необратимо унищожение. Какво означава това в реалния живот? Неспособност дори да се четат заглавия с нормално зрение.
Забележителният успех на д-р Кемпнер за лечение на някои от най-ужасните усложнения на диабета с помощта на оризово-плодовата диета не се дължи на отслабването. Подобренията се случват дори и при тези пациенти, които не отслабнали значително, така че има друга причина – нещо специфично около диетата. Може би е пълното премахване на животинските протеини, пълното премахване на животинските мазнини, пълното премахване на холестерола или драстичното намаление на натрий, мазнини и протеини като цяло. Не знаем, но как се лекува диабетната ретинопатия в днешно време? Със стероиди и други лекарства, които се инжектират директно в очите. А ако това не подейства, пан-ретинал лазерна фотокоагулация, при която се почти цялата ретина се прогаря с лазер. Хирурзите буквално прогарят задната част на окото ви. Защо им е да правят това? Теорията е, че чрез убиване на по-голямата част от ретината, малкото парченце, което остава накрая може да получи по-голям приток на кръв.
Когато видя това, заедно с работата на Кемпнер, не мога да не се чувствам така, сякаш историята се връща назад. Да, можете ли да повярвате, че преди 50 години най-доброто, което сме имали, е тази варварска операция по изгаряне на очите, но за щастие оттогава сме научили, че чрез определен начин на хранене само можем да излекуваме слепотата. Но вместо да се учи, медицината изглежда е забравила.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/can-diabetic-retinopathy-be-reversed/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев