Световната здравна организация препоръчва намаляване на консумацията на сол, транс мазнини, наситени мазнини и добавена захар. Защо? Защото консумацията на такива храни е причина за поне 14 милиона смъртни случаи всяка година вследствие на хронични заболявания.
Преди няколко десетилетия беше ерес да се говори за неизбежната глобална пандемия от затлъстяването, но сега виждаме, че процентът на хронични заболявания скача главоломно по света. Пренесли сме диетата си от Запад към далечните краища на планетата, а бялото брашно, захарта, мазнините и животинските храни сега заменят бобовите, граха, лещата, други зеленчуци и пълнозърнестите храни.
Разбирането на причините за тази тенденция към повишена консумация на животински продукти, масла и захар и понижена консумация на цели растителни храни започва с разбирането на целевите икономически манипулации, които са се появили от Втората световна война, и са свързани със селскостопанските политики по света.
Например, американското правителство от началото на миналия век подкрепя производството на храна чрез субсидии и други политики, което води до големи излишъци на хранителни продукти, месо и калории. В този изкуствен пазар големите производители на храна и корпорациите – селскостопанската индустрия и хранителната индустрия – стават много печеливши. И това може би е част от проблема.
Миналата година д-р Маргарет Чан, генерален директор на СЗО, откри 8-мата Световна конференция по подкрепа за здравето с речта си. Едно от най-големите предизвикателства през подкрепата за здравето по света, казва тя, е че усилията за предотвратяване на основните причини за смърт са в противоречие на бизнес интересите на мощните икономически играчи. Вече не е само тютюневата индустрия. Общественото здраве трябва да се съобразява и с индустриите на храненето, напитките и алкохола. Всички тези индустрии се страхуват от регулациите и защитават себе си като използват едни и същи тактики – фронтови групи, лобиране, обещания за саморегулация, съдебни производства и изследвания, финансирани от индустрията и държи хората в съмнение.
А те трябва да знаят. През 2003 г. СЗО пусна доклад чернова, посочващ глобална стратегия за адресиране на проблема с храненето, правейки серия от по-скоро посредствени препоръки, но шест думи в този доклад, „ограничете приема на „свободна“ захар“, доведоха до забележителна поредица от събития (свободна захар означава добавена захар).
Хранителната индустрия започна да работи. Само за няколко дни захарната индустрия, чрез Асоциацията за захар и захарни изделия, назова подкрепата на високопоставени лица от американското правителство и поведе ожесточена атака както над доклада, така и на самата СЗО, чиято кулминация беше заплахата Конгресът да отхвърли финансирането на СЗО от страна на САЩ, а СЗО е организацията, която се занимава със СПИН, недохранването, заразните заболявания, биотероризма и тн., заплашена заради позицията си върху захарта, също както САЩ бяха започнали да се борят срещу тютюневите компании и това доведе до обвинение срещу Рамкована конвенция за контрол на тютюна, част от Световната здравна организация.
Но заплахата от захарната индустрия беше описана от вътрешни лица от СЗО като по-лоша отколкото всеки друг натиск, упражняван от тютюневите лобита.
Както се разкрива в едно вътрешно съобщение, американското правителство очевидно има списък от изисквания. Изтриването на всички научни препратки, събирани от експерти по въпроса и наличието на препоръки за хранене не са проблем, стига да няма съответствие към мазнини, олио, захар или сол.
Заплахите не успяха да накарат СЗО да оттегли доклада си. Озаглавен „Диета, хранене и превенция на хронични заболявания“, той официално беше публикуван и заключава, че хранене с ниско съдържание на наситени мазнини, захар и сол, и с високо съдържание на плодове и зеленчуци, е нужно за справяне с епидемията на хронични заболявания по света, въпреки че накрая все пак разводнили нещата. Изчезнали препратките към подробните научни доклади, заедно с призива препоръките на практика да бъдат превърнати в национални насоки.
Оттогава историята се повтаря. На последната среща на високо равнище на ООН на тема хронични заболявания помогнахме за отхвърлянето на един консенсус върху действията след лобиране от индустриите на алкохола, храните, тютюна и лекарствата. При въпроса защо успешната програма на Мишел Обама за детското затлъстяване в САЩ не трябва да се възприеме в останалия свят, един американски официален представител отговори, че това ще навреди на американския износ.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/big-sugar-takes-on-the-world-health-organization/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев