Черният кимион, също известен като Nigella Sativa, всъщност не е свързан с кимиона (той е от семейството на лютичето, а не на моркова). Черният кимион е използван в индийската и близкоизточната кухня като всяка друга подправка и има вкус на пипер. Но също така е известен и със своите предполагаеми лечебни ползи. Описван е като „чудотворната билка“, като се споменава в Стария завет и е намерен в гробницата на цар Тутанкамон например, както и пророк Мохамед очевидно е цитиран с думите, че черният кимион може „да излекува всяко едно заболяване, освен смъртта.“ Едва през последните 50 години са правени проучвания, обаче, които кулминират в над хиляда документа, публикувани в медицинската литература.
Обичайните използвани дози в проучванията са само един или два грама на ден, което е само около една четвърт чаена лъжичка. Това кара изследователите да извършват рандомизирани тайни проучвания с плацебо като напъхват тази подправка на прах в капсули, вместо да изучават някой компонент или екстракт.
Системни прегледи и мета анализи на рандомизирани контролирани проучвания са открили, че ежедневната консумация на черен кимион значително подобрява холестерола, триглицеридите, кръвното налягане и контрола на кръвната захар. Някои от резултатите са доста забележителни. Например, едно проучване открило, че жените преди менопауза, които приемали по един грам на ден (което е по-малко от една четвърт чаена лъжичка) черен кимион на прах, намалили нивата си на LDL холестерол с 27% за два месеца, значително по-добре от плацебото. Това са резултати, които се очакват от лекарство статин, но все пак това било съвсем малко поръсване с обикновена подправка. Черният кимион може дори да помогне при симптоми на менопауза. Той не излекувал нищо; един месец след спиране на подправката нивата на холестерола се покачили отново, но той изглежда е евтин, безопасен, ефективен (и вкусен, ако харесвате подправени неща) начин на лечение на някои от най-смъртоносните рискови фактори. А страничните ефекти? Загуба на апетит и отслабване. Бинго!
Най-новият системен преглед и мета анали на рандомизирани контролирани проучвания върху отслабването, открили, че около една четвърт чаена лъжичка черен кимион на прах всеки ден изглежда наистина причинява отслабване само за няколко месеца. Ако наистина може да има ползи за толкова много страни на здравето, защо не се говори за него повече? Защо това не е изучавано в медицинския университет? Може би защото има недостатъчна печалба. Черният кимион е просто обикновена естествена подправка. Дневната доза в повечето от тези проучвания ще струва около три цента на ден. Няма как да впечатлите акционерите си, ако продавате нещо, което не може да се патентова и струва по три цента на ден. Черният кимион ежедневно се използва като част от храната на моето семейство. Можете просто да държите мелничка за пипер, напълнена с черен кимион, директно на масата и да поръсвате върху храната си, също както правите с черния пипер – лесно и вкусно.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/benefits-of-black-cumin-seed-nigella-sativa-for-weight-loss/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев