Представяне: Това е първото видео от поредицата върху метастазите и рака с три части. В тази поредица ще разгледаме кои компоненти от храненето допринасят за разпространението на рака и кои интервенции в храненето – включително определени храни – могат да намалят риска от разпространение на рака, като по този начин да увеличат шансовете за преживяемост. Нека да разберем.
Образуването на метастази е водещата причина за смърт при пациентите с рак. Така умират именно повечето хора, болни от рак. Не от първоначалния тумор, а от това, че ракът се разпространява в тялото. „Изчислено е, че метастазите са отговорни за 90% от смъртните случаи от рак“, а няма достатъчен напредък в спирането на разпространението, въпреки съвременните съоръжения на медицината. Всъщност, понякога можем да влошим нещата: метастази, предизвикани от лечението. Всички видове типични лечения за рак, радиация, химиотерапия, операция – дори самото пробождане на туморите с игла за биопсия – имат потенциала да допринесат към проблема. Искам да кажа, можете да си представите как рязането около тумора, разкъсването на кръвоносните съдове, може да доведе до миграцията на остатъчни туморни клетки. Но защо химиотерапия? Как е възможно химиотерапията да усложни метастазите? Въпреки намаляването на размера на основните тумори, химиотерапията може да увреди околните тъкани, което да доведе до увеличено бягство на раковите клетки към кръвта. Понякога химиотерапията/операцията/радиацията са изцяло оправдани, но понякога тези лечения могат да влошат нещата. Само да имаше начин за лечение на причината на разпространението на рака.
Развитието на противометастазни терапии се забавя от факта, че все още не сме открили клетките, които инициират метастазите. Но след това беше публикувано това основополагащо проучване. Изследователите открили подпопулация на човешки ракови клетки, „уникални в способността си да инициират метастази“, всички от които имат високи нива на един рецептор на мазнини, известен като CD36, който е наречен „контрольора на мазнини“. Оказва се, че палмитиновата киселина или по-специално високомазнинната диета, увеличават метастазния потенциал на тези ракови клетки. Къде се съдържа палмитиновата киселина? Въпреки че първоначално е открита в палмовото масло, тя е най-вече концентрирана в месото и млечните продукти. „Нови доказателства показват, че палмитиновата киселина… служи като сигнализираща молекула, която регулира появата и развитието на много заболявания на молекулярно ниво“ и това са наситените мазнини, които се разпознават от рецептора CD36 на раковите клетки. И знаем, че именно той е виновен, защото, ако блокирате CD36 рецептора, блокирате и метастазите.
Сега, това е при човешкия рак, това обаче било човешки рак, имплантиран в мишки, но клинично (което означава при пациенти с рак) наличието на тези клетки, подпомагащи появата на метастази, наистина се свързва с недобра прогноза. Например, CD36 изглежда подпомага появата на мозъчни тумори. Ако погледнете кривата на преживяемостта, хората с тумори и с по-малко експресия на CD36, живеят значително по-дълго. Същото е и със смъртността от рак на гърдата. Това не е изненада, тъй като „CD36 [изглежда играе] жизненоважна роля в деленето, миграцията и… растежа на… ракови клетки на гърдата“. Ако потиснете CD36, ще може да потиснете „миграцията и инвазията преди и след потискането на CD36. Миграцията и инвазията на ракови клетки преди и след потискане на CD36.
И не само при „човешки меланом и тумори от рак на гърдата.“ Сега, подозираме, че „… CD36… води до развитие на рак на яйчниците и метастази“ също, тъй като можем да потиснем инвазията и миграцията на ракови клетки на яйчниците и да спрем метастазите както на лимфните възли, така и на кръвта чрез блокиране на CD36. Виждаме същия ефект с рака на простатата. Ако се потисне приема на мазнини от раковите клетки на простатата, ще може да се потисне и самия тумор. Всичко това е изучавано с блокиращи рецептора лекарства и антитела в лабораторни условия, обаче. Ако тези ракови клетки, които предизвикват метастази, разчитат особено на мазнините от храната, за да подпомогнат растежа на рака, защо не просто не се блокират на първо място мазнините от храната?
Раковите клетки обичат мазнините и холестерола. Причината, поради която метаболизмът на мазнините може да подхранва разпространението на рака, е защото има определена енергия, която се съхранява в мазнините. „Поради това… метастазните клетки могат да се възползват от тази черта, за да получат високото количество енергия, която вероятно е нужна, за да се наместят и да [организират работата си в тялото].“
„Времето, през което захарта беше смятана за основното, ако не и единственото, гориво за подкрепа на разпространението на раковите клетки, е приключило.“ Изглежда има „по-дебел начин за поява на метастази.“ Нищо чудно, че „…високомазнинните диети могат да играят важна роля в увеличаването на риска от различни видове рак, …[включително] няколко вида в напреднал стадий.“ Добре, ако мазнините от храната „омазняват колелетата на машината на рака“, може ли да има специфични начини на хранене, които можем да използваме, за да лишим рака от мазнините? Няма как да знаем докато не тестваме, което ще разгледаме в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/what-causes-cancer-to-metastasize/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев