През 1853 г. един вегетарианец, прикован на легло, преминал през забележително излекуване, след като започнал да приема месо. Вероятно не помогнали това, че той бил пристрастен към опиати, но това вече правел цяло десетилетие. Само след пет години като вегетарианец се озовал прикован към леглото, покрит с рани от залежаване, но с малко телешко и овнешко месо накрая се оправил напълно, Не можете да вините бедния човек, тъй като това било почти един век преди откритието и идентифицирането на витамин B12, което довело до само една от шестте Нобелови награди, връчвани за разкриване на неговата структура и функция. Едно от най-драматичните събития в историята на медицината било излекуването на пагубна анемия, заболяване с дефицит на витамин B12, което в противен случай е състояние с фатален край, със специална диета, центрирана около телешко месо и черен дроб.
Нивата на витамин B12 започват да падат няколко месеца след спиране на месото. Да, има всякакви видове ползи от приемането на растителна диета, но подценяването на риска от развитие на дефицит на витамин B12 нулира здравословните ползи от вегетарианската диета, или дори диета, центрирана около растителни храни, но да съдържа месо само няколко пъти в седмицата. Дори умерените количества животински продукти може да не са достатъчни за възстановяване и поддържане на адекватна функция на витамин B12.
Витамин B12 не се произвежда от растения. Той не се произвежда и от животни, а по-скоро от микроби, които покриват земята. Вероятно сме си набавяли B12, пиейки вода от планински поток или от кладенец, въз основа на проучвания, показващи, че вегетарианци в развиващите се страни, които пият пречистена вода, имат по-висок риск. Но сега ние хлорираме водата си, за да убием всички бактерии. Ето защо не си набавяме много B12 от водата вече; също и не боледуваме от холера – това е хубаво нещо, че живеем в такъв хубав санитарен съвременен свят. Вегетарианците, които живеят в развиващите се страни, изглежда имат по-малко проблеми с B12. Като цяло колкото по-хигиенична е нашата храна, толкова по-малко B12 си набавяме. Нашите приятели маймуните, като горилите, си набавят целия B12, от който се нуждаят, като ядат собствените си фекалии; Аз предпочитам добавка.
Преди да навлезем в подробности за това колко да приемаме, колко често и кой вид е най-добър, какви са симптомите на дефицит на B12?
Кои не са симптомите на дефицит на B12? Той е известен като „Великия маскарад“. Може да причини всичко, от стомашно разширение и хронична диария, до недостиг на въздух и подути червени крайници. Също така може да причини синдром на Паркинсон – симптоми, тъмна кожа, което се решава с добавки и нещо, за което не бях чувал преди: синдром на двустранната безполезна ръка.
Многото лица на дефицит на B12 включват неврологични симптоми, като изтръпване и гъделичкане на ръцете и краката, мускулни крампи, замайване, когнитивни нарушения, трудност в ходенето, еректилна дисфункция, както и умора и психични симптоми, като депресия и дори психоза.
Например, една 47-годишна жена с 5-годишна история на психоза, лекувана с антипсихотични лекарства, с влошена когнитивна функция, съобщава за визуални халюцинации, докато най-накрая майка й не разкрива, че пациентката е следвала стриктна веганска диета в продължение на 7 години. Тя започнала добавка витамин B12 и симптомите й изчезнали. Години от живота й изгубени в психотична мъгла и всичко това очевидно, защото не е искала да приема добавка. Но добавката витамин B12 е задължителна за всеки на растително хранене.
Да се психясаш е лошо, но хей, по-добре е от това да изпаднеш в кома, да не споменаваме внезапното ослепяване с полиорганна недостатъчност, всичко това благодарение на дефицит на витамин B12 на вегетарианска диета. Гледайки в очите му, те видели „буйни кръвоизливи“. Той кървял в очите си. Не е нужно да се офталмолог, за да разпознаете, че не така трябва да изглежда задната част на очите ви.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-symptoms-of-vitamin-b12-deficiency/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев