Често се смята, че тези хора, които са на растително хранене, са по-склонни към развиване на дефицит на желязо, но се оказва, че няма по-голяма вероятност те да страдат от желязодефицитна анемия, в сравнение с който и да е друг. Това може да се дължи на факта, че не само че тези, които не консумират месо, обикновено си набавят повече фибри, магнезий и витамини А, C и Е, но и че те също си набавят повече желязо. Но желязото, което се съдържа в растенията, е нехемово желязо. Тези, които не консумират месо, не си набавят кой знае колко хемово желязо, което се съдържа в кръвта и мускулите, а това може би е нещо хубаво. Избягването на хемовото желязо може да бъде един от ключовите елементи на предпазването от метаболитен синдром, благодарение на растителното хранене и също е полезно за понижаване на риска от сърдечно заболяване.
Връзката между приема на желязо и коронарното сърдечно заболяване се оспорва постоянни, но непоследователността на доказателствата може би се дължи на факта, че по-голямата част от желязото идва най-вече от растения и така, общият прием на желязо е свързан с по-нисък риск от сърдечно заболяване. Но ако само погледнете приема на желязо от месото, той е свързан със значително по-висок риск от сърдечно заболяване. Това се смята, че е защото желязото действа като про-оксидант, допринасяйки за развитието на атеросклероза като окислява холестерола със свободни радикали. Рискът се оценява като 27% увеличение на риска от коронарно заболяване на сърцето за всеки 1 милиграм хемово желязо, консумирано ежедневно.
Същото се оказва и за риска от инсулт. Проучванията върху приема на желязо и инсулт имат противоречиви резултати, но може би, защото учените така и не разделят хемово от нехемово желязо, до… това проучване, което установява, че приемът на желязо от месото, но НЕ и от растенията, е свързан с повишен риск от инсулт, както и от диабет. По-високият прием на желязото от животински произход е свързан със значително по-висок риск от диабет тип 2, но не и общото или желязото от растителен произход. 16% увеличение на риска за всеки ежедневен милиграм консумирано хемово желязо. И същото важи и за рака, с до 12% увеличен риск за всеки милиграм излагане на хемово желязо всеки ден. Всъщност, може реално да се познае колко месо един човек консумира, като се погледнат неговите тумори. За да характеризират скритите механизми за развитието на рак на белите дробове, свързан с месото, лекари попитали пациенти с рак на белите дробове колко месо ядат, разгледали експресията на гените в техните тумори и открили отличителен модел на експресия на гените, свързани с хем желязото. Въпреки че разглеждали само рак на белите дробове, те смятат, че тези промени в експресията на гените, свързани с месото се появяват и при други видове рак.
Трябва да си набавяме достатъчно желязо, но само около 3% от белите жени преди менопауза имат желязодефицитна анемия тези дни, процентите обаче са по-големи при афро-американците и мексиканците. Като вземем предвид и нашите водещи причини за смърт – сърдечно заболяване, рак, диабет – най-здравословният източник на желязо изглежда е нехемовото желязо, което се съдържа естествено в разнообразие от пълнозърнести храни, бобови, грах, нахут и леща, тъмнозелени листни зеленчуци, сушени плодове, ядки и семена. Но колко пари могат да се направят от бобови? И така, индустрията измислила този хрупкав хляб с кръв, направен от ечемик и кръв на прасета и телета, един от най-концентрираните източници на хемово желязо, около 2/3 повече от пилешката кръв. Ако крекерите с кръв не ви звучат особено апетитно, не се притеснявайте, има също и бисквити с кравешка кръв, както и бисквити с пълнеж от кръв. Пълнежът завършва с паста с тъмен на цвят шоколад с много приятен вкус. Тъмен на цвят, защото изсушената кръв от прасетата може да има потъмняващ ефект върху цвета на хранителния продукт, но притеснението не е цвета или вкуса, а хемовото желязо, което, поради потенциалния му риск от рак, не се счита за безопасно да се добавя към храни, предназначени за общото население.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-safety-of-heme-vs-non-heme-iron/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев